Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Soha ennyire kevesen nem jelentkeztek egyetemre

Az elmúlt 17 évben egyszer sem volt ennyire alacsony a felsőoktatásban a jelentkezők száma, mint ebben az évben - írta csütörtöki számában a Népszabadság egy, a birtokába került, a szaktárca számára készült háttérelemzésre hivatkozva.
Az Educatio által írt anyagban az idősoros grafikon azt mutatja: 2005-ben, 2006-ban, illetve 2007-2008-ban volt nagyobb visszaesés a jelentkezésekben, de egyik sem volt akkora, mint az idei. A lap szerint az anyag készítői a 2005-ös csökkenést az új felsőoktatási törvénnyel, a 2006-ost a bolognai rendszer bevezetésével, a 2007-2008-as felvételi eljárásoknál bekövetkezett csökkenést pedig a tandíj bevezetésével magyarázták.

Míg ezekben az esetekben - amelyek a szocialista kormányzás idejére estek - felsőoktatás-politikai beavatkozásokra hivatkoznak az okok feltárásakor, az idei drasztikus csökkenést nem a kormány oktatáspolitikájával, hanem "demográfiai és egyéb tényezők mellett a felvételizőkkel szemben növekvő elvárásokkal és követelményekkel" magyarázzák.

A lap kitér arra is, hogy az elemzésből kiderül: a legnépszerűbb szakok közé első helyre verekedte fel magát a gépészmérnök, másodikra a mérnökinformatikus.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. myckie 2013. április 18. 20:10
  „40. NP1
  Én mégis azt mondom, hogy megéri nekik, mert saját gazdaságuk profitál ebből! Nekem is kicsit, többszörösen!”
 • 40. NP1 2013. április 18. 17:24
  „36. myckie 2013.04.18. 15:40

  Azért nem Korea és Finnország a példa, mert ők nem kivontak forrásokat az oktatásból, hanem beletettek.
  A politika ráadásul (náluk) képes volt világos, elérhető célokat kijelölni és ehhez a társadalom túlnyomó többségének a jóváhagyását is megszerezte.”
 • 39. tucat 2013. április 18. 16:42
  „Ezzel-azzal magyarázgatják... Ma is bármit, holnap az ellenkezőjét..., s a világ buta, nem érti, félreérti. Én sem értem, vagy jobb, ha úgy teszek. Bár születetten alacsony vérnyomásúként nekem nem sokat árt a kormány, sok mindennel összefüggő oktatáspolitikájának csűrése-csavarása sem: felmegy a pumpa bennem, s akkor legalább eléri a tenzióm a 120/80-at Így viszont már jól vagyok, nem szédülök, orvosra sincs szükségem, nem is kell az orvosképző felsőoktatás sem. Tanulni is magam szeretek, mert nem hiszek már senkinek, a tanároknak sem. Ha mégis gáz lesz az egészségemmel, akkor jön a régi bölcsesség szerint az "az az igazi, amit az ember maga csinál" módszer: gyógyítom magam, ahogy egyre többen mások is, ki tudja, miért.... Pista bácsi is kérdezte Jóskától, aki egy kocával a háta mögött szekerezett a falu utcáján:
  - Hová viszöd azt a kocát, te, Pista?
  - Búgatni.
  - Ej, pedig hányszo´ mondtam má´ neköd, hogy az az igazi, amit a zembör maga csinál!

  Elleszünk valahogy a sok, léhűtő diplomás nélkül is, na! Minek az a sok nyavalyatörős, francos agymenés? Az egyszeri komám is, aki rendőr vó´t, sétált a városba´ a kollégájával, mikor megállt egy marha nagy külfő´di autó mellettük, oszt´ valami idegen nyelven karattyolt a figura, de ezek nem értették. Erre az átváltott egy másikra, de azt se értették. Így ment egy ideig, mire a külföldi dühösen legyintett, oszt´ elhúzta ja csíkot. Asszondja ja komám kollégája erre:
  - Te, Varga, csak mög kéne tanu´nunk má´ egy idegön nyelvet.
  Mire a komám megmondta ja tutit:
  - Minek? Lá´dd-é, ez vagy ötöt beszé´t, oszt´ mire mönt vele?

  Há. Így van e´! Vagyis így vo´t régön, na! Mög lehet, így lösz eztán is. De hát, parasztnak tanyára jó´ van ez.”
 • 38. rózsakert 2013. április 18. 16:03
  „27.Roland1000 2013.04.18. 13:14

  Tapasztalat amit leírtam , a tananyag lexikális része fent van a neten , a használatát ,az abból való profitálni tudást kellene megtanítani.
  Az életre kellene tanítani , a többit meg majd hozzátanulja , ha érdekli : legalább 2 nyelv angol és német (különórák nélkül ma amit az iskolában tanul a normál tagozatos semmit sem ér ) , magas szintű számítógép felhasználás,közgazdasági ismeretek ----EZ LENNE A LÉNYEG !”
 • 37. X_Y 2013. április 18. 16:01
  „Lehet örömködnötök, vimre meg Mozimasiniszta elvtársak: nem lesz "agyelszívás" mert egyre többen a hanyatló nyugatra mennek tanulni - és soha nem is akaranak visszatérni oda ahol ti meg az elvtársaitok vannak hatalmon...”
 • 36. myckie 2013. április 18. 15:40
  „Másik irányból is meg kellene a témát közelíteni! A megfelelő felkészítéshez megfelelő tanári gárda kellene! (Tisztelet a kivételnek!) Amikor gyermekeink választásra kényszerülnek, nem mindig azt választják, amit szívük szerint szeretnének, hanem amit az elért tanulmányi eredmények alapján elérhetnek! Képességeik, egyéni érdeklődési körük csak ritkán van tesztelve, de a későbbi pályválasztásra ez is csak kis mértékben van hatással! Azt sem értem igazán, hogy a magyar oktatást megreformálni akarók miért nem vesznek példát azon nemzetektől, ahol az elmúlt években a jól végrehajtott oktatási reform kezdi meghozni a gyümölcsét! pl.: skandináv országok, Dél-Korea.”
 • 35. macs 2013. április 18. 15:20
  „A következő számok igen érdekesek:
  2011. 142,6 ezer fő érettségizett, 141,0 ezer fő felvételizett (99%),
  2012. 137,6 - " - , 110,0 - " - (80%),
  2013. 133,2 - " - , 95,0 - " - (71%).”
 • 34. macs 2013. április 18. 15:03
  „31. MiszterTájfel,
  "Az elmúlt évek felsőoktatásban megjelent diákjainak egy komoly része nem alkalmas felsőfokú tanulmányokra, ez tény."
  Nem tudom, hogy az ismerőseid mivel indokolták meg a kijelentésüket, de addig míg zömében írásban vizsgáznak a hallgatók és a kérdésekre adott válaszok akkor helyesek, ha az órán leadott Power Point diák szövegét írják le szó szerint, bizony a diákok jelentős része alkalmatlan lesz. Már csak azért is, mert nincs mindenkinek fényképező agya, illetve nem mindenki tud mesterfokon puskázni.
  Igazad van, felesleges intézményeket fenntartani, azért, hogy a gyerekek ne legyenek munkanélküliek abban a pár éveben, de mit javasolsz?
  Értem én, hogy ne menjen egyetemre aki nem oda való, de akkor más területre kell irányítani őket. DE hova?
  És tudja valaki, hogy azok a diákok, akik idén érettségiznek és nem tanulnak felsőfokon tovább, mit fognak csinálni?”
 • 33. szabójóska 2013. április 18. 14:51
  „Több mint tíz éve Stájer Géza dékán úr a GYTK-n egy beszédében már prognosztizálta ezt,mint annak következményét,hogy csökken a születések száma,nem lesz elég merítés. Hát azóta egy-más még bőven történt,ami közrejátszott.”
 • 32. MiszterTájfel 2013. április 18. 14:38
  „Elég, ha csak arra gondolunk, hogy hány olyan szak van, amit nem hatalmas értéke miatt tartanak fönn az intézmények, csupán azért, hogy "addig se legyen munkanélküli" az illető. Statisztikákat javít, de munkaerő piaci értéke finoman szólva alacsony.”
 • 31. MiszterTájfel 2013. április 18. 14:34
  „Az elmúlt évek felsőoktatásban megjelent diákjainak egy komoly része nem alkalmas felsőfokú tanulmányokra, ez tény. Számos - egyetemen és főiskolán - tanító ismerősöm egybecsengő véleménye ez. Az okok sokfélék, de ettől még igenis tény, hogy számos olyan szak (képzés van), amire 15 évvel ezelőtt esély sem lett volna bekerülnie sokaknak. Most bekerülnek, ami jó, de ha nem bírja a szintet, akkor is "végigtolják" a legtöbbet, mert ezért kapnak pénzt. Volt, hogy felülről jött egy kis "súgás" a tanárnak: nem kellene ennyit buktatni, mert nem lesz pénz stb... Mint ahogy ámítás azt hinni egy diktatúrában, hogy valóban a szavazók 99%-a részt vesz a szavazáson és azok 98%-a ugyanarra szavaz, így az is ámítás, hogy bármely társadalom túlnyomó többsége alkalmas minőségi diploma megszerzésére.”
 • 30. kormoska 2013. április 18. 13:56
  „A cikk címe helyesen ez lenne:Még soha nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre Magyarországon!
  A többiek nyilván külföldi egyetemekre jelentkeztek,amin a mostanában történtek fényében nem is csodálkozom.”
 • 29. dondongó 2013. április 18. 13:27
  „A felsőoktatással kapcsolatos hírek a mágnesnél is jobban vonzzák az edukálatlan, helyesírási kihívásokkal küszködő troll kommentelők tömegeit...:-)”
 • 28. Együgyű 2013. április 18. 13:16
  „,,Soha ennyire kevesen nem jelentkeztek egyetemre"
  Ez a hír is egyfajta sikertörténet? Talán azokkal, akik egyetemre szerettek volna járni és oda anyagi lehetőségük miatt nem jutottak be azokkal is a nemzeti egységes kormányunk Stratégiai megállapodást kötött? Mindenki vegye már mindenkorra tudomásul: Tandíjak nem voltak és nem is lesznek! A tanuláshoz meg mindenki eladósíthatja magát, illetve eladósod hat! Olyan aranyosak egyesek, hogy a jelenségből azt következtetik, hogy több kétkezű jól fizető munkahely fog teremtődni a nemzeti egységesen széthúzó országunkban. Az lehet, hogy több dolgozni akaró ember lesz. De jól fizetett munkahelyek is? Most már a Szent Istváni, Antal Józsefi, Orbán Viktori II. uralkodású országban ezek szerint a külföldre tántorgás megáll? Visszatántorognak a kitántorgott fiatalok? A nemzeti egységes széthúzó gyűlölködést nem szeretném feltartani!”
 • 27. Roland1000 2013. április 18. 13:14
  „Myckie és Rózsakert! Így igaz. Van, hogy a tanár azért nem fogadja el a helyes eredményt, mert nem a bemagolandó módon volt az eredmény levezetve, hanem józan paraszti ésszel más úton jutott el addig a gyerek. Le volt vezetve, csak nem úgy, ahogy a tanár az órán leadta. Hát nem szánalmas az ilyen? Azért bünteti a gyereket, mert nem magolt, hanem gondolkodott.”
 • 26. Roland1000 2013. április 18. 13:10
  „Balearic! Ha neked is lenne annyi eszed, hogy azzal kereshesd meg a kenyered, akkor nem írnál ilyeneket..., de mivel nincs, így nem csodálkozom az értelmes kommenteden.;-)”
 • 25. rózsakert 2013. április 18. 12:59
  „6.myckie 2013.04.18. 08:36

  Így igaz-- hunniában a bifla a módi , a droll üzemmód-az agytekervények használatára nincs is szükség , alényeg a sok-sok szakmunkás, hogy passziv bérmunkások lehessenek , ez ám a jövő !”
 • 24. balearic 2013. április 18. 12:21
  „Hátha lesz több valóban dolgozó ember, és nem csak diplomalóbáló lusta irodakukacok :)”
 • 23. Roland1000 2013. április 18. 12:11
  „Amikor a Fidesz elkezdte a politizálást, akkor fiatal emberek voltak..., nagy forradalmi eszmékkel...

  "Büszkék lehetnek" arra, hogy elérték azt, ami a szalagcímben szerepel. :(”
 • 22. Roland1000 2013. április 18. 11:35
  „Nem csoda! Egyre többen döntenek amellett, hogy szakmát tanuljanak, és mindenféle röghöz kötöttség és a tanulásra felvett hitelek nélkül elmenjenek pénzt keresni. Meg tudok a fiatalokat érteni.

  Szomorú dolgok ezek.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égett a nádas Siófok közelében

A lángokat 12 tűzoltó két óra alatt fékezte meg, 3 gépjármű bevetésével. Tovább olvasom