Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Soha nem volt ekkora pesszimizmus

Sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt olyan pesszimista, mint idén márciusban - vonta le a következtetést a GKI Gazdaságkutató Zrt. az Európai Unió támogatásával készített legfrissebb konjunktúraindexből.
A vállalkozások minden ágazatban sötétebben látják a jövőt, a lakosság körében pedig a saját pénzügyi helyzetével kapcsolatos várakozásban következett be a legnagyobb visszaesés.

Az iparban főleg a rendelésállomány megítélése romlott, s az adatok a beruházások visszaesését valószínűsítik 2009-ben. Az építőiparban is a megrendelések miatt aggódnak leginkább és kedvezőtlenebb lett a foglalkoztatási szándék. A kereskedelemben mért bizalmi index ismét "zuhanópályán" van, a szolgáltató vállalkozások körében is a várható forgalom megítélése romlott jelentősen.

Az árak várható alakulásában vegyes a kép: az iparban, az építőiparban és a szolgáltató szektorban az árak csökkenését várók vannak többségben, a kereskedelmi vállalatok viszont márciusban már enyhe drágulásra számítanak. A fogyasztók inflációs várakozása is erősödik.

A gazdaság kilátásainak megítélése összességében rosszabb a korábbi hónapokéhoz képest. A fogyasztói bizalmi indexet hónapok óta folyamatos visszaesés jellemzi. A saját pénzügyi helyzetének megítélése mellett romlott a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozás is.

Olvasóink írták

  • 1. trixi11 2009. március 30. 09:33
    „És még mekkora lesz! :(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon jelölését

Támogatja Bajnai Gordon jelölését a kormányfői posztra az SZDSZ - jelentette be az SZDSZ elnöke a… Tovább olvasom