Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Sok a diplomás munkanélküli

A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján a felsőfokú végzettségű munkanélküliek most 17 ezren vannak, és ahogy a nyár közeledik (a pályakezdők regisztrálásával) várhatóan még többen lesznek. Érdekesség, hogy a felsőoktatásba jelentkezők körében megváltozott a szakok népszerűségi listája.
A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján a felsőfokú végzettségű munkanélküliek most 17 ezren vannak, és ahogy a nyár közeledik (a pályakezdők regisztrálásával) várhatóan még többen lesznek. A növekvő létszám mellett a diplomás állástalanok összetétele is érdekes. Az adatok azt mutatják, hogy mérnökökből az álláspiacon inkább hiány van, mintsem túlkínálat, a regisztrált munkanélküliek között mégis sok a műszaki posztot kereső.

A mezőgazdasági mérnökök közel ezren vannak munka nélkül, de a foglalkoztatót kereső gépészek száma is meghaladja a félezret. Nehezen talál munkát az a diplomás, aki nem képzi magát folyamatosan, és nem beszél idegen nyelvet - fogalmazott Lipcsei András. A Dr. Pendl & Dr. Piswanger ügyvezető igazgatója hozzátette: a felsőfokú végzettség szükséges, azonban ma már nem elégséges feltétele a sikeres elhelyezkedésnek. Hatszor-hétszer több állásajánlatot kap az idegen nyelven beszélő mérnök, mint aki csak magyarul képes kommunikálni; a folyamatos tanulás hiánya miatt a műszaki, illetve az informatikai végzettségűek értéktelenednek el leggyorsabban az álláspiacon. A szakember igazát bizonyítja, hogy míg a Jobmonitor internetes állásgyűjtő portálon jelenleg több mint négyezer aktuális állást kínál az IT/telekommunikáció területe, addig az FH közel kétszáz állástalan informatikusról és szoftverfejlesztőről tud.

Lipcsei András úgy véli, pályakezdők esetén többek között a kibocsátó intézmény rangja, a képzések gyakorlatorientáltsága dönti el a diploma munkaerő-piaci értékét. Érdekesség, hogy a felsőoktatásba jelentkezők körében megváltozott a szakok népszerűségi listája. A korábban listavezető egyetemi közgazdász szakra nyolcszázzal, a főiskolai gazdálkodási szakra mintegy félezer jelentkezővel kevesebbet regisztrált az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK). A már végzettek körében szintén jelentős a munkanélküliség, a diplomás állástalanok között a tanítók után legtöbben a közgazdasági posztokra vadászók vannak. Várhatóan öt év múlva sem lesz könnyű jogászként elhelyezkedni, az idén ugyanis négyezren jelentkeztek erre a szakra. Az FH adatai szerint most 361-en képtelenek elhelyezkedni. Sok jogász jelentkezik a meghirdetett állásokra, alacsonyabb presztízsű munkaköröket azonban nem szívesen töltenek be, így nehéz elhelyezkedniük - mondta Visegrády Tamás.

A PSP Siklóssy és Partner ügyvezetője úgy tapasztalja, hogy az értékesítési posztokra sok marketinges, az üres logisztikai álláshelyekre pedig adminisztratív előéletű HR-szakember is jelentkezik, míg a munkára váró pénzügyesek adminisztratív munkakörökbe is beadják önéletrajzukat. Vagyis végzettségükhöz passzoló állás híján más poszttal is beérnék. A németeknél egy életútra 3,7 munkahelyváltás jut, előbb-utóbb feltehetően itthon is a rugalmasabb karriertervezésben kell gondolkodnia mindenkinek, nem csak a diplomája hasznosításában.

Visegrády Tamás épp ezért nem látja tragikusnak a tömegesen "kitermelt", divatképzéseken végzett diplomásokat, feltéve, ha képesek kiegészíteni, megújítani a tudásukat, és nem félnek a váltástól. Az OFIK adatai szerint tavalyelőtt a főiskolai, 2005-ben az egyetemi kommunikáció szak esetében volt jelentős a jelentkezők létszámának növekedése (előbbinél négyszáz, utóbbinál nyolcszáz fős). A legnépszerűbb húsz szakban a főiskolai művelődésszervező és a főiskolai tanító szak továbbra is megtalálható, holott ez utóbbiak vezetik a munkanélküliek "toplistáját".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg! Címünk: Kisalföld… Tovább olvasom