Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Sok a kókler és az ál-pszichoterapeuta

Vizsgálatot indított az ombudsman a Magyar Pszichológiai Társaság bejelentése nyomán.
A szakemberek szerint ugyanis, szakmai ellenőrzés nélkül, szabadon tevékenykednek idehaza "spirituális pszichológiai tanácsadók, lélekgyógyászok, "alap-, közép- vagy felsőfokú pszichoterapeuták". A társaság szerint, az ilyen tevékenység alapos szakmai felkészültséget, egyetemi tanulmányokat és sokéves gyakorlatot igényel. Hozzáértés hiányában, a terapeuta komoly problémát is előidézhet a páciensnél.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azért indított vizsgálatot, mert szerinte a probléma komplex megközelítést igényel azért, hogy az egészségügyi rendszeren kívül is érvényesüljenek a szakmai alapkövetelmények. Az ombudsman szerdai közeleményében úgy véli, több helyen is hiányos a jogi szabályozás, nincs kötelező tagsággal működő kamara sem, amely felléphetne az érdekvédelem és a szakmai színvolnal biztosítása érdekében.

Szabó Máté az egészségügyi miniszter segítségét is kérte az ügyben. A miniszter, válaszában csak arra tért ki, hogy az illetékességi területükbe azok a pszichológusok tartoznak, akik az ellátórendszeren belül tevékenykednek.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. április 29. 21:38
  „4. ilyet akkor éreztem utoljára mikor 2évesen bepisiltem :D

  6. ma már számlát kell adniuk és vállalkozóként tevékenykedhetnek. Nem rossz az ugyanis csontkovácsok is csak így tudnak dolgozni. Amit viszont orvosok is elismernek. Sőt van egy orvos aki tanítja is. Egy maminak drótozni akarták a medencecsontját, a csontkovács szerint csak egy régebbi esés miatt csúszott meg a csont. Helyre rakta és másnap az orvosok csodálkoztak hogy rendbe jött. Sok olyan dolog van ami ma még misztikumnak számít de a jövő gyógyászatának alapeleme. Nem szabad elfeledni nem volt olyan régen amikor a szülészt még kiröhögték hogy előtte kezet mosott. Ma már steril környezetben dolgoznak.”
 • 6. pille 2009. április 29. 20:25
  „Láttam az egyik szegedi terapeuta névjegykártyáját.Rá is csodálkoztam, hogy ezeket mind el is végezte,mert akkor igen sok ideig kellett volna tanulnia.Aki adta, mondta is-"miket gondolsz, dehogy végezte, viszont az emberek megvezetésére tökéletes." Nyüzsögnek a jósok, asztrologusok, stb Szegeden és az ország minden területén.Számla nélkül, végzettség nélkül, tökéletes pénzkereset. Nagy az isten állatkertje, csak az a baj, hogy alacsony a kerítés.”
 • 5. legal 2009. április 29. 17:03
  „A kártyajósló parafenoménokat kellene letiltani például a fővárosunk nevét viselő televízióról. Azt nem értem, milyen jogon bitorolja e tévé ezt a nevet és hol a fenében van az a fene nagy büszke fővárosi értelmiségi elit, amely elnézi e szemetet?”
 • 4. IVY 2009. április 29. 15:08
  „ÁÁÁÁ, a nagyfenét!!!! :)
  "Melegségérzete" volt és megkönnyebbültnek érezte magát, miután felfeküdt a kezelői ágyra.
  De szerintem ezzel mindannyian így lennénk, ha pl. egy kiadós séta után, vízszintbe helyeznénk magunk egy meleg szobában. Nem?”
 • 3. flexsnake 2009. április 29. 14:52
  „2. 380ft+áfa/perc? :D Meggyógyult? :D”
 • 2. IVY 2009. április 29. 14:22
  „Pfff.
  Tegnap este, az egyik kamu kereskedelmi adó/kamu műsorában is volt akkora hókuszpókuszolás, egy hűtőszekrény alkatrész segítségével, hogy csak nnnaa!!!!!!
  Majd bepislantottam a röhögéstől!!!!! A pasi ún. "szellemműtétet" hajtott végre egy szemmel láthatóan jó anyagiakkal rendelkező kisnyugdíjason.......”
 • 1. flexsnake 2009. április 29. 14:13
  „inkább a jelzőt hogy pszichoterapeuta ne birtokolhassa csak végzettséggel rendelkező szakember. A lélekgyógyász lehet pap is. Nem? fogalmi zűrzavar van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4-es metró: folytatják az alagútépítést

Kocsis István szerint ez a fővárosi frakcióknak is köszönhető, akik egységesen kiálltak a… Tovább olvasom