Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Sok beteg nem tudja, hogy VIP-szobát is kérhetne

A magyar kórházak alig több mint harmadában van lehetőség arra, hogy a beteg, ha fizet, magasabb komfortfokozatú szobába kerüljön - derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) keddi közleményéből.
Az EBF tavaly novemberi-decemberi vizsgálata szerint nagy az eltérés a különböző intézmények szolgáltatásai között, és a betegek tájékoztatása is hiányos.

Budapesten általában 10-25 ezer forintot, míg vidéken 2-8 ezer forintot kell fizetni naponta a magasabb komforfokozatú szobákért a kórházakban. Az intézmények kevesebb mint 35 százalékában van erre lehetőség - olvasható az Egészségbiztosítási Felügyelet közleményében.

A felügyelet munkatársai 2008 utolsó két hónapjában három régióban kerestek fel hat intézményt szúrópróbaszerűen. Kiderült, hogy a betegek elhelyezésének körülményei igen változatosak. A vizsgált intézmények közül mindössze kettőben volt úgynevezett VIP-kórterem, ez általában egy- esetleg kétágyas szobát jelent külön zuhanyzóval és WC-vel.

A felügyelet szerint a hiányos tájékoztatás miatt sokan nem tudják, hogy kik használhatják a "fizetős" betegszobákat, és az sem világos, hogy azok milyen többletszolgáltatást nyújtanak.

A VIP-szobák működtetéséről mindenhol külön szabályzat rendelkezik. Az egyik kórházban például az intézmény dolgozói és közvetlen hozzátartozóik ingyen vehetik igénybe a pluszszolgáltatást, másoknak azonban fizetniük kell. Az egyik intézményben kizárólag az osztályvezető főorvos betegei feküdtek a VIP-kórtermekben, ez pedig szakmai vagy egyéb érvekkel sem volt alátámasztható a felügyelet szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendészeti vezetőkkel találkozik a köztársasági elnök

Kedden délután találkozik Sólyom László köztársasági elnök a rendészeti és ügyészségi vezetőkkel -… Tovább olvasom