Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sok ezer árucikk olcsóbb lett

Többször foglalkoztunk az áfacsökkenéssel azt ígérve, hogy utánanézünk januárban a változásoknak.
Szokásos, hogy az üzletek jó része január első napjaiban leltározik, s emiatt hosszabb-rövidebb ideig zárva tartanak. Hétfőn sem volt ez másként, Győrben sok bolt, áruház bejáratánál kint a tábla: leltár miatt zárva. Nem mindenütt aratott „tetszést". Délelőtt például a Baross úti On-line Áruház zárt ajtaját döngette kitartóan egy idős asszony, mondván, őt nem érdekli semmi leltár, neki azt mondták, ma jöjjön és kicserélik a telefonját. Pár száz forintjába került, meg nem kis idegességbe, hogy valaki rosszul tájékoztatta...

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

Vevővonzó áfamínusz idő előtt (2005-11-28) >>
Drágul a szesz és a dohány (2006-01-01) >>
Csalóka áfacsökkentés? (2005-12-06) >>
Mit várhatunk az áfacsökkenéstől? (2005-12-30) >>


Címkék, átállítások

Az áfacsökkenéssel (25-ről 20 százalékra) többször foglalkoztunk az elmúlt hetekben, azt ígérve, január első munkanapján is utánanézünk a változásoknak.

Semmi sem drágult

A Metro áruházi láncnál (így a győri áruházban is) az árucikkek 60 szá,zalékát érintette az áfacsökkenés, éjszaka leltároztak, hogy ez ne zavarja a nappali forgalmat. A Metrónál központi információból megtudtuk, „alaphelyzetben" nem változtak az árak, semmi sem drágult tavalyhoz képest. Ehhez társult viszont az árucikkek hatvan százalékánál az áfacsökkenés. A Metro árcéduláin könnyű az eligazodás, hiszen eddig is feltüntették a nettó árat és az áfásat is.

Szökendi Kozimától, a Tesco PR-munkatársától kapott információ szerint az áruházi láncnál az áfamódosítás 35–40.000-féle termék árát csökkenti, az áruházakban a vásárlók valóban kevesebbet fizetnek azért, aminek áfája 25-ről 20 százalékra mérséklődött. December 31-én délután 6 órakor bezártak a hipermarketek, és a január 2-i reggeli nyitásig átállították a pénztárgépeket (az országban összesen 2 ezret). A teljes termékválaszték kétharmadának polccímkéjét le kell cserélni. A Tesco az előkészületeket a problémamentes átállás érdekében már tavaly októberben megkezdte.

Minden műszaki cikket érint

Tegnap kezdte leltárát, holnap nyit a győri Kis-Duna Elektronik. Van is mit tenni, hiszen mint Barabás Tamás ügyvezetőtől megtudtuk, minden terméket érinti az áfacsökkenés. Trükkök nélkül, becsületesen továbbadják a vevőknek a négyszázalékos, áfa miatti csökkenést. De sok terméknél még ennél lényegesen többet is, hiszen például a mosogatógépek, mosógépek, beépíthető konyhai készülékek, háztartási robotgépek és mások jelentős pluszkedvezménnyel vásárolhatók.
Sorolhatnánk egyéb termékeket is, vagy további, műszaki cikkeket forgalmazó üzleteket. Áfa ide vagy oda: az akciók sem értek véget karácsonnyal.

Decemberben megszokhattuk

A szintén győri Arrabonában a Kaiser’s Szupermarket üzletvezetője, Erdős Károly a leltárra készülés nyüzsgésében fogadott bennünket tegnap. Az áruház csak délután kettőkor zárt be, hogy a mai nyitásra már meg is legyen a leltár. Itt az áfaváltozás a vevő számára igazából már lezajlott, mondta Erdős Károly, hiszen az érintett termékek 90 százalékát közel egy hónapja, a maradék tíz százalékot pedig a két ünnep között már négy százalékkal csökkentett áron forgalmazták, így hát a vevők hozzászokhattak, milyenek lesznek az új árak. Ezeket egyébként az áruházban megkülönböztetetten, sárga színű tikettel jelzik.
Az áruházban forgalmazott 13.000-féle árucikk közel felét érinti az áfaváltozás: mosószereket, tisztítószereket, édességet, kávét, teát... (Az alapvető élelmiszerek és egyéb cikkek áfája eddig is alacsonyabb volt.)
(Az árváltozásokat lapunkban továbbra is figyelemmel kísérjük.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondokat nekünk kell megoldani

Sólyom László újévi beszédében óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől. Tovább olvasom