Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sok ezer szívbeteg

életét menthetik meg

Folytatás az 1. oldalról.

Balogh József polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a terv megvalósulásáért nagyon sokat tett Dézsi Csaba András, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa, az önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, fideszes önkormányzati képviselő. Kiemelte a megyei önkormányzat, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök segítségét is. „Örülök, hogy fideszes képviselőtársainkkal együtt értük el ezt az eredményt” – tette hozzá Balogh József. Gergely Zoltán polgármesteri szóvivő elmondta: Dézsi Csaba András római útja miatt nem tudott jelen lenni a sajtótájékoztatón.
Dézsi Csaba András a Kisalföldnek telefonon nyilatkozva elmondta: a szívkatéteres laboratórium számításaik szerint évente 2000–2200 szívbeteget menthet meg a haláltól vagy a tartós rokkantságtól. Ennek a beavatkozásnak ugyanis az a lényege, hogy kezdődő szívinfarktusnál kitágítják a koszorúeret, így megakadályozzák az érelzáródást, s ezáltal a szívizom egy részének az elhalását. Ehhez persze az kell, hogy a beteg időben a megfelelő intézménybe kerüljön, s ezért nem mindegy, hogy Budapestre vagy Győrbe kell szállítani.
A főorvos hozzátette, hogy a mostani sikerben az ő kétéves munkáján túl számos politikus segítsége benne van. Úgy vélte, induláskor egyetlen központ sem állt jobban Győrnél: ő maga 620 Budapesten elvégzett szívkatéteres beavatkozáson van túl, és rajta kívül négy orvos és hét szakasszisztens áll készen. A szakember megjegyezte: pontos információi nincsenek arról, mikor kezdheti meg a működését a centrum, de azt valószínűsíti, hogy 2005 közepén.
Balogh József polgármester a sajtótájékoztatón költségvetési témákról is beszélt. Kifejtette: a héten az Országgyűlésben megtörténtek az első körös szavazások az ország jövő évi büdzséjéről, s a képviselők 65 milliárd forintnyi olyan pluszpénzt hagytak jóvá, ami Győrt is érinti. Hangsúlyozta: előzetes megállapodása van a Pénzügyminisztériummal arról, hogy az adóerő-képességi számítás megváltozik. A megyeszékhelytől idén 611 millió forintot vettek el – igaz, ennek egynegyedét jövőre visszakapja fejlesztésre –, s a módosulás révén az elvonás mértéke jövőre csak az infláció mértékével nőne. Balogh József elmondta: a Birkás Tivadar és Szakács Imre fideszes képviselők által benyújtott, Győrt érintő módosító indítványok közül a marcalvárosi uszodára vonatkozót a T. Ház többségével és a szocialista frakció véleményével szemben megszavazta, a többit azonban nem, mivel pénzügyileg irreálisnak tartotta azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három királyok gyerekeknek

A gyerekekkel együtt elkészíthetők ezek a vidám háromkirályok, hőre keményedő gyurmából. Tovább olvasom