Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Sok férfiasság, kevés haj

A haj nemcsak a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen.

A haj nemcsak a szépség egyik összetevője, hanem a szexuális vonzerő bevetésénél is nélkülözhetetlen. De mi van, ha hullani kezd? Egyeseknek tragédia, mások szerint ez az élet rendje. Jó, tudni, hogy a kopasz ember a legpotensebb.

A haj kialakulása az embrionális élet kilencedik hetén kezdődik, szerkezete a különböző életkorokban eltérő. Pigment tartalmának fokozatos csökkenése a 4-5. évtizedben válik szemmel láthatóvá – természetesen az öröklött hajlamoktól függően. Idősebb korban a szőrtüszők sorvadni kezdenek, a hajszálak elvékonyodnak, kihullanak. Ám míg a hajhullás a 6-8 hetes újszülöttek esetében normálisnak mondható, serdülőkorban a férfi nemi hormonok fokozott termelődése idézi elő. Kóros állapotát felnőtt férfiak esetében számos ok kiválthatja.

Hogyan nő a hajunk?

A szőrtüszőben lévő mátrixsejtek termelik a szálak szaruanyagát, ennek belsejét pigmentszemcsés velőállomány alkotja. Külsején cserépszerűen elhelyezkedő, lapos sejtek (cuticula) találhatók. A hajnövekedés nem folyamatos, több fázisban zajlik: az első periódusban – körülbelül 3 éven át – a hajhagyma sejtjei osztódnak, a hajszál napi átlag 0,35 millimétert nő. Ezt követi egy kéthetes nyugalmi időszak, majd az utolsó szakaszban megindul az új hajszál növekedése, a régi pedig néhány hónap alatt leszakad a tőről és kihullik. A fejbőr 1-1,5 millió szőrtüszőjének 95 százaléka aktív, növekvő fázisban van.

A haj növekedését belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok szabályozzák. Az androgének (férfiasságot meghatározó nemi hormonok) hatására alakul ki erős szőrzet a köldök alatt, az arcon, a fülben és az orrban. Hatásuk a fejen különösen a homlok felett és a fejtetőn érvényesül. Szintje nem befolyásolja a szemöldök és a szempillák kialakulását. A megemelkedett androgén-termelés férfias típusú kopaszodáshoz vezet. A genetikailag meghatározott androgén jellegű hajhullás az egyik legismertebb androgén hormon, a tesztoszteron hatására történik.

Az egészséges ember napi 60-100 hajszálat veszít. A ritkulás a haj – legalább – negyedének kihullásával válik észrevehetővé, a fejtetőn korongszerűen kialakuló hajritkulás a diffúz hajhullás, a kopaszság pedig a haj részleges vagy teljes hiányát jelenti. Fontos szempont, hogy mekkora területet érint: a teljes fejbőrt vagy foltokban jelentkező hajhiányt, valamint az is, hogy az állapot végleges vagy visszafordítható. A hajszál elvesztése ugyanis nem jelenti a hajhagyma pusztulását. A felébresztett hajhagymák képesek újra hajszálat növeszteni.

Tartós eredménnyel jár az átültetés

A véráram útján terjedő mérgező anyagok – mint például daganatellenes szerek, baktériumok és vírusok toxikus termékei, mérgek, nagy mennyiségű A-vitamin – kiterjedt, ám visszafordítható kopaszodást idéznek elő. Ha a kerek foltokban jelentkező kopaszság különösebb bőrelváltozás nélkül jelenik meg a fejbőrön, az esetek többségében gyulladásos góc vagy gombásodás okozza a problémát. A kiváltó okok megszűnésével a haj visszanő. A heges kopaszság (szerzett kopaszság) látványáért az egyes fizikai behatások, bőrsérülések áldozatául esett, és elhalt szőrtüszők hibáztathatóak.

Kihez forduljon?

Az eunuchok nem kopaszodnak

Hippokratész is megfigyelte, hogy az eunuchok nem kopaszodnak és ismeretlen számukra a golyva. Mára tudományosan bizonyított, hogy a pubertáskor előtt kasztráláson átesett férfiak akkor sem kopaszodnak, ha családjukon belül halmozottan fordul elő kopaszság. Bár a diffúz hajhullást sokféle betegség okozhatja, hazánkban leginkább a pajzsmirigy-rendellenességekkel hozható összefüggésbe.
A hajbetegségek kezelése a bőrgyógyászok szakterülete. A trichológus 350-szeres nagyításban vizsgálja a fejtető különböző területeiből kihúzott hajszálak gyökereinek szerkezetét, annak érdekében, hogy megállapítsa: valóban kóros mértékben hullik-e a haj? Csak a pontos diagnózis felállítása után javasolhat megfelelő terápiát.

A korral járó hajvesztés nem betegség, mégis pszichés eredetű potenciazavart okoz azoknál a férfiaknál, akik az öregedés első jeleként élik meg. Bár a folyamat lelassítható, gyakran meg is állítható, tudni kell együtt élni vele. Jó eredménnyel alkalmazható hajátültetés, de hathatósak a faggyútermelést csökkentő kezelések. Az ösztrogént tartalmazó hajszeszek, valamint a férfi nemi hormonok termelését csökkentő gyógyszerek, antiandrogének mérsékelhetik a hajhullást, de mellékhatásaik miatt nem javasolt alkalmazásuk. A visszafordítható hajhullásra megoldást jelentenek a személyre szabottan elkészített, természetes alapanyagú, esszenciális olaj-, tinktúra-, illetve krém- és szárazanyag alapú kivonatok keverékei. Javasolt hajgyökértápláló vitaminok és ásványok szedése is: biotin, linolénsav, vas, kalcium, cink, szelén, magnézium, B-vitaminok, E-vitamin, béta-karotin, inositol, PABA, tyrosin, cisztin, metionin.

Az úgynevezett férfias típusú kopaszodás jellemzően a 30-as, 40-es években kezdődik, de akár 18 éves korban is okozhat problémát. A hajhullás általában a kopaszodó halánték megjelenésével kezdődik. Ahogy a homlok tájéki hajvonal lassan hátrahúzódik, a forgó tájéki hajvesztés is kiterjed, majd a két kopaszadó zóna a fejtetőn találkozik. Mivel a tarkótájon és a fejtető oldalsó részén található hajhagymák nem érzékenyek a hormonális hatásokra, ezeken a területeken a haj megmarad. A hajátültetéssel ezt a kedvező tulajdonságot használják ki, az eredmény pedig tartós marad. A beavatkozást plasztikai sebészeti osztályon végzik, ára - körülbelül 350 ezer forintról indul - a kezelni kívánt felület mennyiségétől és minőségétől függően alakul.

Mi okozza a hajhullást?

A kopaszodást – ha nem veleszületett rendellenességről van szó – alapesetben három tényező váltja ki: genetikai faktorok, az életkor, valamint a férfi nemi hormonok termelésének következménye. Kóros hajhullást viszont több dolog is előidézhet: súlyos fertőző betegségek, prosztata zavarok, kíméletlen fogyókúra, pajzsmirigy-problémák, candida-fertőzés, hormonszint-változás, ingadozó, illetve magas vérnyomás, cukorbetegség, vashiány, a fejbőr gyulladásos betegségei vagy gombásodása (korpásodás, fokozott faggyútermelés, akne betegségek), antibiotikum-kezelések, pszichés traumák, hosszan tartó megterhelés, nagy mennyiségű amalgám tömés, különféle fogászati problémák, bizonyos autoimmun betegségek. A keratin hiánya a hajszálak és a körmök törékenységét okozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebben keresnek állást, mint áprilisban

Országosan és helyi szinten is csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Győr-Moson-Sopron megyében… Tovább olvasom