Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Sok magyar értékrendje közel áll a radikális jobboldalhoz

Harmadikok vagyunk a listán, amely a szélsőjobboldali eszmék elfogadottságát mutatja: 29 európai országból egyedül nálunk vált többségi nézetté az idegenellenesség.
Az okokról a Political Capital kutatási igazgatóját kérdeztük és kiderült: nem varrhatjuk egyetlen politikai oldal nyakába a jelenséget. A holokauszttagadást büntető törvénytől sem érdemes az idegenellenesség visszaszorulását várni.

A Political Capitalnak a HVG hetilapban nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatja: minden negyedik-ötödik megkérdezett magyar értékrendje közel áll ahhoz, amit a radikális jobboldali pártok hirdetnek. Az elemző intézet azt vizsgálta, mekkora a kereslet a szélsőjobb ideológiára Európában. A listán az ˝előkelő˝ harmadik helyezést értük el Ukrajna és Bulgária után. Egyedül Ukrajnában és nálunk erősödött feltűnően a kereslet 2003 és 2009 között, a többi európai országban csökkent. Az idegenellenesség hazánkban 37-ről 52 százalékra emelkedett – a vizsgált 29 európai ország közül csak nálunk vált többségi nézetté.

Megoldatlan romakérdés

A lista első nyolc helyét – Görögország kivételével – a volt kommunista blokk országai foglalják el. Krekó Péter, a Political Capital kutatási igazgatója úgy fogalmazott: ennek egyik oka, hogy a kelet-európai országokban a demokratikus normák még nem ivódtak bele olyan mélyen a társadalomba, így ezek a demokráciák ˝sérülékenyebbek˝ a váratlan hatásokkal szemben.A 2009-es romagyilkosságok után antirasszista demonstrációt szervezett Budapesten a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom. Több ezren tiltakoztak az újjáéledő kirekesztés ellen – ami az adatok szerint továbbra is erősödik –, köztük Oláh Ibolya énekesnő és Iványi Gábor metodista lelkész.

– Az előítéletesség a nyugati országok társadalmait is jellemzi, ám az aktuális kormányzattal kapcsolatos ellenérzések sokkal kevésbé feszegetik a rendszer kereteit Nyugat-Európában. Kelet-Európában viszont ez kifejezetten jellemző – magyarázta a szakértő.

Hogy miért éppen Magyarországon és Ukrajnában nőtt a ˝szélső érték˝? Hirtelen kiábrándulás a narancsos forradalomból, a politikai elit leszereplése: ezek erősítették Ukrajnában a bizalmatlanságot, az egzisztenciális félelmeket és a rendszerellenességet. Magyarországon pedig a kormányzattal és az egész politikai elittel kapcsolatos ellenérzések erősödtek fel az elmúlt hat évben, ezzel párhuzamosan erősödött az előítéletesség is – foglalta össze a kutatási igazgató. Úgy véli azonban, a radikálisok erősödését nehéz lenne egyetlen politikai erő nyakába varrni. – A megoldatlan romakérdés, a kormányzati megszorítások és sikertelenségek, maga az újraéledő szélsőjobboldal, és a Fidesz radikális szavazókat kiszolgálni igyekvő retorikája együttesen idézte elő ezt a helyzetet – magyarázta. Véleménye szerint utóbbihoz tartozik a 2007-es Kossuth téri fideszes kordonbontás, és a tény, hogy sokáig nem határolódtak el Molnár Oszkártól, aki roma nőket vádolt meg születendő magzatuk szándékos károsításával.Az egész politikai elittel kapcsolatos ellenérzések felerősödtek az utóbbi hat évben: többek között ez az oka, hogy a magyarok ötöde fogékony a szélsőséges, radikális eszmékre. Az MTV székházának 2006. szeptemberi ostromát például a Gyurcsány-féle őszödi beszéd kiszivárogtatására vezetik vissza.

A holokauszttagadást büntető törvény

A közelmúltban fogadta el a magyar parlament a holokauszttagadást szankcionáló törvényt, amely ˝a holokauszt áldozatának méltóságát˝ sértő tagadást bünteti, akár három évig terjedő szabadságvesztéssel. Az adatok fényében érdekes kérdés: a változás vajon erősíti vagy gyengíti majd az idegenellenességet? A kutatási igazgató leszögezte: az ilyen törvényeket inkább egyfajta kötelező gesztusnak tekinthetjük. Melyik politikus akarna olyan fényben feltűnni, mintha pártolná a holokauszttagadókat?

Az új törvénytől nem érdemes tehát az előítéletek visszaszorulását várni. Már csak azért sem, mert Magyarországon a szélsőségesekkel szembeni fellépésnek nem a jogalkotás, inkább a jogalkalmazás volt a gyenge pontja. – A közösség elleni izgatást például a törvény elfogadása előtt is büntethették már három évig terjedő szabadságvesztéssel. A hatékony fellépéshez inkább a jogalkalmazók – rendőrök, de főleg az ügyészség és a bíróságok – részéről lenne szükség következetes és egyértelmű döntésekre – osztotta meg velünk álláspontját a szakértő és hozzátette: ezek hiánya is hozzájárulhatott Magyarországon a szélsőségek erősödéséhez. Ráadásul azokkal, akik nem a holokauszt megtörténtét vonják kétségbe, hanem a megismétlését tartanák kívánatosnak, a holokauszttagadást büntető törvény nem tud mit kezdeni.

A Jobbik is a MIÉP sorsára jut?

Szintén a tapasztalat mutatja, hogy a szélsőséges pártok a parlamentbe kerülés után meggyengülnek, ahogy ez a MIÉP-pel is történt 1998 és 2002 között. Vajon ez lesz a Jobbik sorsa is? – tudakoltuk. A rendszerellenes pártok ilyenkor általában megélnek egyfajta meghasonulást, hitelességvesztést, mondta el Krekó Péter: olyan intézmény haszonélvezőivé válnak, amelyet korábban maguk is tagadtak. De úgy véli, kár lenne ettől várni a Jobbik gyengülését. A párt a Fidesz kemény ellenfeleként, egy középre tartó stratégiával még akár bővítheti is táborát.

– Ami szinte minden esetben meggyengíti a radikálisokat, az a részesülés a kormányzati hatalomból. Ez ugyanis többnyire bemutatja, hogy ˝receptjeik˝ a gyakorlatban tökéletesen alkalmazhatatlanok.

Radikalizmusuk kormányon destruktivitásba csap át, ha pedig ˝elpuhulnak˝, könnyen hitelességüket vesztik. Nem ritka az sem, hogy a hatalomba kerülve korrupciós botrányok tépázzák meg a szélsőjobboldali pártok népszerűségét – fejtette ki a Political Capital kutatási igazgatója.

Lengyelországban is a kormányra kerülés vezetett a radikálisok – az antiszemita Családok Ligája és a szélsőséges agrárpopulista Önvédelem – meggyengüléséhez. Hasonlót tapasztalhattunk korábban Ausztriában is a kétezres évek elején a Jörg Haider vezette Szabadságpárt esetében. Ez a hatás persze lehet rövid távú is, osztrák szomszédainknál például azóta ismét megerősödött a szélsőjobb.

Hogyan készült a felmérés?

Krekó Péter
Krekó Péter
A Political Capital intézet a kétévente frissülő European Social Survey attitűd- és értékvizsgálat-adatbázisán végez saját számításokat, ezek alapján fejlesztette ki a jobboldali extremizmust megmutató derexindexet. A HVG megbízásából készült felmérés négy kategóriában tett fel 29 kérdést: előítéletesség és jóléti sovinizmus, jobboldali értékorientáció; rendszerellenesség; félelem, bizalmatlanság és pesszimizmus. Az index azok arányát mutatja, akik a négy kategória feltételei közül legalább háromnak megfelelnek: például egyszerre idegen- és rendszerellenesek és jobboldali értékekkel jellemezhetők. Az eredmény szerint az egykori keleti blokk országaiban 13 százalék a szélsőséges jobboldali eszmék iránti igény, míg Európa ˝boldogabbik˝ részében 3,8 százalék. Kirajzolódik egy észak–déli törésvonal is, Görög- és Olaszországban, valamint Portugáliában 8–10-szer nagyobb a kereslet a szélsőséges ideológiákra, mint az északi uniós országokban és Norvégiában.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. queenmargareth 2011. április 24. 17:55
  „persze okot egyik kormány sem adott rá, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Kell is, valakinek úgy kell rendet teremteni, hogy Mo-n ne a fehér magyar legyen az üldözött, kisebbség.De ez megint nem az a kormány.......”
 • 101. CID 2010. május 31. 15:03
  „Lendvaicéda : "20 éves liberálbolsevik " MDF, FIDESZ most akkkor melyik is ? <moderálva>”
 • 100. Hmmm... 2010. május 31. 12:03
  „Egyaltalan nem konnyu a feladat. Velemenyem szerint lehetosegeink vannak, hiszen a torveny renszer lehetoseget ad a rendezesre. Azt kell bebizonyitani, valojaban nincsenek elnyomott, hatranyos helyzetu kisebbsegek, hiszen eppen olyan lehetosegeik vannak mint barkinek az orszan allampolgarai kozul. Sot, erosen tamogatottak. Az, hogy evszazadok afolyaman, a legkulonbozobb allamformak ellenere sem fejlodott egy bizonyos reteg, nem a tobbseg hibaja. Nyilvanvaloan mas orszagok is alatamasztjak ezt a velemenyt, legalabbis azok, akiknel jelentos szamban vannak a bizonyos kisebbsegiek. Ezen kivul, amennyiben a lakossag azt tapasztalja, hogy igen is rendezodnek a dolgok, valoszinuleg higgadtabba fog valni. Persze, ez nem egy heti program eredmenye lesz, de a folyamatot el kell inditani.Mas orszagokban sokkal hatarozottabban lepnek fel a kisebbseggi "csapodarokkal", de csak annyira, amennyire torveny barkivel szemben fellephet.Nalunk az a legnagyobb hiba, hogy a vegrehajtas kovetkezetlen es elnezo a legtobb esetben. Termeszetesen ez irritalja azokat, akiken eloskodik ez a reteg.”
 • 99. magyarock1 2010. május 31. 10:01
  „Pinocset, már múltkor megbeszéltük, hogy nem vagy beszámítható, és el is ismerted. Ne kezdjük már megint elölről...”
 • 98. LendvaiCenzor 2010. május 30. 23:55
  „Kezd magához térni a magyar nemzet az öt évtizedes komcsi és a két évtizedes liberálbolsevik kábításból. Az 52 % lesz még több is. Az ősközösségi társadalmak óta több tízezer éven át a saját értékek idegenek előli megvédése biztosította az emberi faj törzseinek, majd később nemzetségeinek és népeinek, néhány évszázada pedig nemzeteinek fennmaradását. Az utóbbi pár évtized liberálbolsevik/liberálfasiszta tendenciája ezen nem változtat, sem nem oszt, sem nem szoroz.

  Az idegenek elleni önvédelmi képesség létalap, genetikailag kódolva - szinte minden fajnál, így az embernél is.”
 • 97. achilleus 2010. május 30. 18:22
  „99. hozzászólás Hmmm... 2010.05.30. 18:09
  ÍROD: "Remelhetoleg az uj kormany komolyabban veszi ezt a kerdest es nem csupan felszines intezkedesekre kerul sor."

  Kedves Hmmm! Növeli vagy csökkenti az új kormány lehetőségeit a romakérdés rendezésében, ha ilyen véleményformáló-multinacionális"cégek", mint a Political Capital eleve rasszistának (vagy olyannak, amelyik szerepet játszott a rasszizmus megerősödésében) bélyegzik? (Költői volt a kérdés.)
  Legszívesebben a PC-től kérdezném meg. Rögtön utána azt is, hogy akkor mégis mit akarnak??”
 • 96. thebest 2010. május 30. 18:18
  „Eleg nagy baj, hogy sok ember egyet ert a jobb oldallal! Ha a jobbik hatalomra kerul, az EU biztos nem lesz elragadtatva...!”
 • 95. Hmmm... 2010. május 30. 18:09
  „Nem veletlen, hogy a korabbi szocialista orszagok zome hasonlo problemaval kuzd. A szocializmus alatt az "internacionalizmus igeje alatt" a vezeto hatalom szinte minden nemzeti ontudatot igyekezett kiolni az erintett orszagok polgaraiban. Uniformizalni es demagogizalni, ez volt a lenyeg.
  A megoldatlan feszultsegek bizony ilyen helyzeteket krealnak. Amennyiben nem tortenik lenyeges valtozas, a feszultseg fokozodhat. A kormanyok feladata, hogy megteremtsek a nepek es nemzetek kozotti beket, hatrmoniat. Ehhez megfelelo torvenyek es rendelkezesek megalkotasa szukseges. Remelhetoleg az uj kormany komolyabban veszi ezt a kerdest es nem csupan felszines intezkedesekre kerul sor. Ideje lenne bekeben elni , dolgozni es tervezni jovonket. Persze a torvenyek ez mindenkire vonatkozzanak, ne legyenek kivetelek, kiskapuk es kibuvok, mert kulonben nem varhato valtozas.”
 • 94. szilléri 2010. május 30. 18:08
  „95 Minon véleményét felejtsed el !
  Disszidens ! Jó ha évente egyszer haza tolja a seggét ! Kb Kárász közepéig.”
 • 93. rhyyy 2010. május 30. 18:02
  „na egy kedves kis történetet mondok el:)
  egy tanárunkkal etika órán beszlkgettünk a cigánytémáról.
  Persze mi, diákok erősen elítéltük őket, főleg a szakmai ügyek pl orvosverés, nővéralázás stb miatt.
  Erre ő:
  " a cigányok olyanok mint a magyarok a honfoglaláskor, bemennek valahova és felélik ami ott van és továbbmennek"
  -de tanárnő, ők nem mennek tovább
  :)”
 • 92. szatyi 2010. május 30. 18:01
  „"Annak a statisztikának hiszek, amit én magam hamisítok"”
 • 91. nyomdasz63 2010. május 30. 17:58
  „79. Mignon 2010.05.30. 16:02
  Minden statisztika es felmeres "santit"!

  Azért azt a statisztikát is vizsgáljuk meg,hogy Móravárosban 20X-Alsóvároson 50X nagyobb eséllyel van az utcában/netán a szomszédban/ román cigány család,mint felsővárosban !
  Na most ha ilyenekkel kényszerül valaki pár száz méteres környéken lakni,nagyon nagy eséllyel lesz idegen-és fajgyűlölő akár már pár hónap után is !”
 • 90. 777kutya 2010. május 30. 17:57
  „Ez a kisebbségi hülyeség az ombuccmanókkal és a PC-vel nem sok gancát ér.
  Arra jó maximum, hogy páran még megéljenek a cigányok nyomorából, vagy az izreliek adományaiból amit a lelkes holokauszkutatóknak és reklámozóknak adnak.

  A vizsgálataikat meg ha wc papírra írnák, akkor legalább jók lennének valamire..
  Kb olyan mint amikor Sharon vagy Cipiripi kiáll a nehézsorsú palesztinok jogaiért..

  A "vizsgálataik" meg eléggé egyoldalúak. Azon pörögnek csak, hogy a dakotákat így lenézik, meg úgy kiközösítik, stb, de azt nem veszik számításba amit az enyingiek művelnek Siófokon, vagy Veszprémben (Cozma +), aztán Olaszliszkán, stb. Vagy mi folyik a Cserepes sor környékén. Tagadják a cigánybűnözést, de csak olyan alapon mert rasszista.. Hát akkor, hogy is tud reális képet alkotni ha a negatívumot, a bűnözés fokmérőjét a börtönéveket nem számolják be!
  A parlamenti dakotákról jobb nem is beszélni, azok erősen hagyóisták. Közel vannak a tűzhöz, lenyúlják egyből a lóvét. Meg Csoli bácsi, ja. Aki lefordítja az internacionálét is dakotára aztán 20 évre rá a Bibliát is. Mikor merről fújt a szél..”
 • 89. szilléri 2010. május 30. 17:56
  „sadaskia, vmagdi,9349779
  A Délmagyar jóvoltából egy hét welnes utazást nyertetek Szeged Cserepes sor 12-be. A beutaló munkaidőben átvehető a Délmagyar szerkesztőségében 7-16 óráig.”
 • 88. Mignon 2010. május 30. 17:40
  „Pacal Capital”
 • 87. achilleus 2010. május 30. 17:34
  „Ha egy szervezet ilyen sokat tart magáról (ld alább), akkor az új kormány nem engedheti meg, hogy ez a szervezet az ország, az új kormány megalapozatlan rossz hírét keltse. Érdemes az oldalra ellátogatni, a fő banneren a betiltott magyar gárda képeivel fogadják a befektetőket, döntéshozókat stb.:

  http://www.politicalcapital.hu/rolunk.html#ab1
  Rólunk

  Mi a Political Capital?

  A Political Capital Policy Research & Consulting Institute a gazdasági-politikai döntéshozók számára kínál nélkülözhetetlen szolgáltatásokat. Célunk nem pusztán a tájékoztatás és az elemzés; segítjük megrendelőink stratégiai döntéshozatali munkáját, a döntések kockázatának csökkentését és a felkészülést a várható közéleti-társadalmi változásokra. A Political Capital a londoni központú, brit-svájci Communications First Consulting Ltd csoport tagja.

  Kikhez szól a Political Capital?

  Potenciális ügyfeleink közé tartoznak a multinacionális cégek magyarországi vezetői, kamarák, érdekvédelmi szervezetek, lobbyszervezetek, diplomáciai testületek, külföldi médiumok, kormányhivatalok, politikai pártok. Célunk, hogy megrendelőink gyorsan, pontosan és részletesen tájékozódjanak minden olyan közéleti eseményről, amely befolyással lehet munkájukra. Kérjük, tekintse meg szolgáltatásaink és termékeink listáját itt.
  (stb..)”
 • 86. ataqam 2010. május 30. 17:18
  „jaja
  az echo tvben is kimerték mondani.
  hiaba no uj szelek...”
 • 85. ataqam 2010. május 30. 17:17
  „bottkka se dolgozott még életében,ujhuje se.
  ennyi.”
 • 84. boris013 2010. május 30. 17:12
  „Tisztelt Farkas Judit! Tisztelt Délmagyar! Itt olvasom, hogy elutasítják a gyűlöletkeltést és az uszítást. .... Akkor most , hogy is van ez? Kérem reagáljanak a fórumhozzászólásokhoz. Az érdekesség kedvéért az összes cigány utálja a magyarokat. Akkor miről is beszélünk?”
 • 83. achilleus 2010. május 30. 17:06
  „62. hozzászólás krisztoballit 2010.05.30. 12:46
  Ezzel a cikkel az a nagy probléma, hogy például a Fidesz szerepének megemlítése /kordonbontás, Molnár Oszkár/ a rasszizmus megerősödésében nem MAGÁNVÉLEMÉNY-ként jelenik meg, hanem mintha egy tudományos kutatás eredményeként adódna. Látva Navracsics Tibor reakcióját Gyurcsány Ferenc külföldön képviselt hasonló nyilatkozatára, innentől kezdve akár büntetőüggyé is fajulhat a helyzet.”
102 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wieszt János állítja, kölcsön kapta a pénzt

A korrupciógyanúval megvádolt Wieszt János XI. kerületi MSZP-frakcióvezető szombat este az Echo Tv… Tovább olvasom