Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Sok milliárdos kárt okozott a szárazság a magyar erdőkben

A magyarországi erdőkben az első becslések szerint az idei időjárási szélsőségek 10-12 milliárd forint, az elmúlt időszak erdőtüzei pedig 5-6 milliárd forint kárt okoztak - közölte a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ).
A rendkívüli szárazság 15 ezer hektár erdőtelepítést és -felújítást érintett. Ez majdnem akkora terület, mint amennyit Magyarországon évente betelepítenek erdővel. A kár szinte kizárólag a magánkézben lévő erdőket sújtotta, mert az erdőtelepítések döntően nem az állami, hanem a privát területeken történnek.

Az új telepítéseket a tavaszi fagykárok is tizedelték, főként a keleti országrészekben a csemetekertekben lévő erdészeti szaporítóanyagot, a friss telepítéseket felújításokat, és részben az idősebb erdőket is.

A bajokat csak tetézték a júliusi erdőtüzek, amelyek több, mint 3 ezer hektárt érintettek.

A szervezet emlékeztet arra: az erdészeti fagykárokkal kapcsolatban már több fórumon is javasolták, hogy az erdőtulajdonosok is csatlakozhassanak a Nemzeti Kárenyhítési Alaphoz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint azonban az erdészeket az Európai Unió kategorikusan kizárja ebből a lehetőségből.

A MEGOSZ szerint megoldás lehetne a vidékfejlesztés erre a célra létező uniós társfinanszírozott pályázata, az "erdészeti potenciál helyreállítása". Azonban ez a lehetőség, hasonlóan az összes többi erdészeti jogcímhez, még mindig nem nyílt meg a magánerdő gazdálkodók számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lízingfélév: félezer milliárd forint

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést… Tovább olvasom