Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Sok országgal együtt minket is leminősítettek

Közel ötven ország minősítését rontotta le a Coface nevű nemzetközi exporthitel-biztosító cég. Magyarország esetében nagy a veszélye annak, hogy - ha elmaradnak a megszorító intézkedések - rövidesen a B kategóriába kerül. A válság hatására a vállalatok pénzügyi helyzete még tovább romlott - írja elemzésében a Coface.
Januárban 22, most 47 ország besorolását rontotta le vagy helyezte negatív megfigyelési listára a Coface. Magyarország az A3-ból az A4 kategóriába került. Vannak azonban olyan államok is - mint például Spanyolország, Írország, Nagy-Britannia -, amelyek két helyezéssel kerültek lejjebb. A válság eddig kisebb részben érintett néhány nagy feltörekvő piacot, így Indiát, Brazíliát, Kínát.

Magyarország esetében a Coface megállapítja, hogy leminősítése nem egyedi, az egész régiót érinti. A vállalkozások helyzetében nincs jelentős változás, de a jellemző alultőkésítettség, a pénzszűke most komoly finanszírozási problémákkal jár. Különösen azért, mert a magyar export közel harmada Németországba megy, ahol szintén lassul a gazdaság. Emiatt a magyar cégeknek tovább kell leszorítaniuk költségeiket. A fizetésképtelenség és a felszámolási eljárások növekednek, és hazánkban még lassabban fizetnek a cégek, mint másutt.

Ha valóban elkezdődnek a meghirdetett megszorító intézkedések és megszületnek stratégiai döntések, akkor Magyarország nem csúszik tovább. A válságintézkedések nélkül azonban belátható időn belül B kategóriába kerül az ország, ami még kevésbé vonzó befektetési besorolás és az országok, vállalkozások számára növekvő költségekkel jár.

Olvasóink írták

 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 15. 16:27
  „Ezt az országnak nevezett szarfészket nem nehéz!”
 • 5. comet 2009. április 15. 15:44
  „Magyarországot lemínősítette a Coface. Ennyi ami minkent érint. Hogy még hányat rajtunk kívűl az a többiek dolga.
  Ha valami sz.rul megy azt a magyar média mindig úgy publikálja, hogy felsorolja azokat akiknél még rosszabbul, mintha ez javítana valamit a helyzeten.
  Hogy a lejtőn lefelé megyünk az köztudott, de még mindig nem megyünk elég gyorsan ahhoz hogy a kormány mögül eltakarodjanak azok akik szakadéknak kormányozzák a buszt.”
 • 4. hazaipalya 2009. április 15. 15:35
  „190. hozzászólás cselac 2009.04.15. 08:58

  Nem akarom flexsnaket védeni, én már bojkottáltam részemről őt, inkább erre kérnék másokat is. Egy másik témában leírta, hogy pár éve meghalt felesége, kislánya, ingerszegény környezetben dolgozik stb. Nem várhatja el senki, hogy hideg fejjel, épp ésszel gondolkodjon, egy ilyen tragédiát nem lehet normálisan feldolgozni. Valószínűleg én sem tudnám, nekem is van feleségem, kislányom. Érdemes megfontolni ezt és annak fényében nem lereagálni a hozzászólásait.”
 • 3. mitudomain 2009. április 15. 14:31
  „Hiába van gáz makón ha nincs olyan magyar cég aki ki tudná termelni.. Sajnos :(”
 • 2. trixi11 2009. április 15. 12:54
  „persona
  Sajnos Kóka ezt már régen eladta Kanadának! Biztos forrásból tudom, ráadásul pár száz milláért! :((”
 • 1. persona 2009. április 15. 12:38
  „http://209.85.129.132/search?q=cache:v4yWFPwVXbsJ:www.hunhir.hu/index.php%3Fpid%3Dhirek%26id%3D18137+mayar+g%C3%A1zkincs&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Draskovics, véleménnyilvánítás, mások szabadsága

Egyre többen gondolhatják úgy, hogy részt vesznek a fájdalmas, de szükséges döntéseket követő demonstrációkon - mondta Draskovics Tibor. Tovább olvasom