Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Sok utánjárásba került az osztrák gyes

Több ezer magyar ingázik naponta a szomszédos Burgenlandba dolgozni, közülük sokan nincsenek tisztában, hogy milyen támogatás jár nekik az osztrák államtól. Ha mégis, akkor a bürokrácia útvesztőjében akadnak el. A Kisalföld internetes fórumán sokan osztják meg egymással az osztrák hivatalokban szerzett tapasztalataikat.
Hosszadalmas utánjárásra és kitartásra van szükség, ha valaki Ausztriából szeretne családi pótlékot vagy gyest kapni. Legalábbis ez derül ki a Kisalföld Online fórumán található hozzászólásokból. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy hónapokig tart az ügyintézés. Van, amikor egy arrogáns ügyintézőn múlik minden, mint Laura esetében. Pk már beadták a papírokat, és amikor hónapokkal később telefonon érdeklődtek, az adóhivatal munkatársa egyszerűen elküldte őket, hogy várjanak türelemmel. Andreáékat pedig azzal utasították el, hogy magyaroknak nem is jár a gyermek után semmilyen támogatás, ami persze nincs így.

Sok múlik a hivatal hozzáállásán

– Sajnos azt tapasztaltuk, hogy sok, nagyon sok múlik a hivatali dolgozók hozzáállásán – mondta el egy soproni anyuka. – Bennünket először nem fogadott túl szívélyesen az adóhivatal munkatársa, csak a kezünkbe nyomta a papírokat és „lepasszolt”. Másodjára egy új ügyintézőhöz kerültünk, aki viszont nagyon segítőkész volt. Még a formanyomtatványok kitöltésében is segített.
A Kismartonban (Eisenstadt) működő határon átnyúló, magyar nyelvű jogi tanácsadó irodát is sokan megkeresik hasonló panaszokkal. – Sajnos csak tanácsadással tudunk segíteni, onnantól kezdve mindenkinek magának kell a dolgok után járnia – mondta el Faszl Nicolete. Az iroda munkatársa hozzátette, Ausztriában kétfajta családtámogatás létezik. Az egyik a magyar családi pótléknak megfelelő úgynevezett Familienbeihilfe, melyet az osztrák adóhivatalnál (Finanzamt) kell kérvényezni és a gyermekek 18 éves koráig jár, illetve felsőfokú tanulmányok esetén 26 éves korig. A másik a gyermekgondozási segély osztrák megfelelője, a Kinderbetreuungsgeld, melyet az osztrák társadalombiztosítónál (Krankenkasse) lehet igényelni. Ezt általában a gyermek 30 hónapos koráig adják.

Nem mindegy, az anya dolgozik-e

Faszl Nicolete kiemelte, a támogatások szempontjából nem mindegy, melyik szülő dolgozik Ausztriában, és az sem, hogy az édesanya Magyarországon munkában áll-e: – Amennyiben az anyuka otthon van a gyerekekkel, a családi pótlékot kéthavonta, a gyermekgondozási segélyt havonta Ausztria folyósítja. Más a helyzet azonban, ha az édesanyának munkaviszonya van (a főállású anyaság vagy a háztartásbeli viszony is annak minősül). Ilyenkor az uniós szabályok szerint mindkét támogatást az a tagállam folyósítja, ahol a gyerekek tartózkodnak. Mivel Ausztriában magasabb a szociális juttatások összege, a magyar munkavállaló családja jogosulttá válik a különbözetre. Ezt a különbözetet minden évben egyszer, egy összegben folyósítják és évente újra kell igényelni a megfelelő formanyomtatványon. Fontos tudni, a családi pótlékot öt évre, a gyermekgondozási segélyt hat hónapra visszamenőleg is lehet kérni.

Segítség az interneten

A Régióközi Szakszervezeti Tanács keretében az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) burgenlandi tartományi szervezete próbál segíteni a magyar munkavállalóknak. Kismartonon kívül Burgenland további négy városában működik irodájuk. A hivatali időn kívül rendszeresen szerveznek tanácsadással egybekötött információs rendezvényeket. A szervezet honlapján (www.igr.at) magyarul is megtalálhatók a formanyomtatványok és az egyéb kiadványok. További információk a 00 43 2682-770-63-on kérhetők, ahol magyarul is beszélnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődjét méltatta beszédében XVI. Benedek pápa

Méltatta elődje, II. János Pál "roppant örökségét", és felidézte utolsó napjainak szenvedését a… Tovább olvasom