Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Sokat fejlődött a magyar egészségügy

A magyar közegészségügy a 14. helyezést kapta 31 európai ország közül az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexben. Az összevetést a brüsszeli székhelyű egészségügyi elemző csoport, a Consumer Powerhouse készítette, amely 2005 óta állít össze ilyen listát évente.
A Powerhouse szerint Európában a legjobb egészségügyi rendszere Hollandiának van, az ország az elérhető 1.000 pontból 839 pontot kapott. A szűk élboly tagjai: Dánia (820), Ausztria (784), Luxemburg (758), Svédország (743) és Németország (740).

Nagy változást produkált Franciaország, amely a 10. helyen végzett, a tavalyi 3. helyével szemben. Magyarország viszont a tavalyi 24. helyről jött fel a 14.-re 647 ponttal. Az egykori kommunista országok közül csak Észtország előz meg bennünket (11. hely - 669 pont). A sereghajtók: Románia, Bulgária, Horvátország, Macedónia és Lettország.

A lista összeállítói 6 fő kategóriában vizsgálódtak. Ezek a páciensi jogok és a tájékoztatás, az e-egészség - a többi között az orvosi információk internetes alapú továbbítása és az elektronikus receptfelírás -, a kezelésre való várakozási idő, a kezelés eredményessége, az egészségügyi szolgáltatások elérhetősége, illetve a gyógyszerek elérhetősége és ártámogatása. A kategóriákon belül további szempontok voltak, és ezeket súlyozva vették figyelembe.

A holland egészségügy az elmúlt négy évben mindig az első három között végzett. A dánok a páciensi jogok vitathatatlan Európa-bajnokai, és csak a várakozási listáik miatt kerültek a második helyre. Svédország kiváló orvosi eredményekkel büszkélkedhet, csak romlott a szolgáltatások hozzáférhetősége, mert nem találtak gyógymódot a várólisták rövidítésére, viszont az elektronikus egészségügyben az élbolyban van. A németeknél fantasztikusnak minősítették a hozzáférhetőséget, de meglepően közepesnek az orvoslás eredményességét.

Magyarország esetében jónak ítélték a páciensi jogok és a tájékoztatás javítására újabban tett erőfeszítéseket, ígéretesnek minősítették az egészségügyben elindított informatikai forradalmat. Viszont kiábrándítónak sorolták be a gyógyítás eredményességét. Negatívumnak találták, hogy nálunk nincs napi 24 órás interaktív internetes tájékoztatási rendszer, internetes receptfelírás és orvosi adattovábbítás.

Ugyancsak kifogás volt, hogy túl magas az infarktusos esetek, a rákbetegségek halálozási aránya, a megelőzhető haláleset, a kórházi fertőzések száma. A fogorvosi kezelés nehezen fizethető meg, illetve túl kevés nő jár mellrákszűrésre. Negatívum még az orvosi hálapénz. Ezzel kapcsolatban egyébként a jelentés megemlíti, hogy ez csaknem minden országban, még Nyugat-Európában is ténylegesen létező jelenség.

Olvasóink írták

  • 1. madártej 2008. november 14. 18:25
    „Na, majd jövőre még Albánia is előzni fog minket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetésösztönzés önkormányzatok részére

Beruházások fogadására készíti fel az önkormányzatokat a gazdasági tárcához tartozó ITD Hungary.… Tovább olvasom