Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállításban

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállítást illetően az elmúlt napokhoz képest - összegezte Hoffmann Rózsa a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével (TVOT) folytatott keddi budapesti tárgyalását újságírók előtt.
Az oktatási államtitkár elmondta: korábban levélben keresték meg azokat az önkormányzatokat, amelyeket ismereteik szerint érint a tankönyvszállítási probléma, azt kérdezve, hogyan és mikor kívánják rendezni tartozásukat. A megkeresettek többsége válaszolt.

Sokat javult a helyzet - mondta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az önkormányzatok egy része vagy már rendezte adósságát, vagy látja, hogyan teremti elő a szükséges forrásokat. Egy-két olyan helyhatóság van, amely nem válaszolt, vagy nem látja a megoldási lehetőséget.

Szerinte akkor található megoldás, ha a terjesztők az egyes önkormányzatokkal kapcsolatba lépnek, és egyenként tárgyalnak a gondról.

Hoffmann Rózsa hozzátette: a költségvetési törvényben címkézett tételként szeretnék szerepeltetni a támogatást, hogy az önkormányzatok semmiképpen sem fordíthassák másra ezeket az összegeket. Szeretnék továbbá a tankönyv-előállítás és -terjesztés rendjét is megváltoztatni.

Az oktatási államtitkár ugyanakkor megjegyezte, 1,3 millió gyermek kezdi meg a tanévet, ha átlagosan öt könyvvel számolnak, mintegy 8 millió kiadványról van szó, ha ebből néhány tízezer nem jut el szeptember 1-re a gyerekekhez, az "fájdalmas, de nem olyan nagy hiba".

Kívánatos lenne, hogy legalább szeptember 5-én minden gyerek asztalán ott legyen a tankönyv - emelte ki Hoffmann Rózsa.

Az oktatási államtitkár tájékoztatása szerint az ingyenes tankönyvek ára a tavalyi tanévre megérkezett az önkormányzatokhoz, ám egy részük nem erre költötte a pénzt, és azóta sem egyenlítette ki a számlát a terjesztőknek. Ennek ellenére tavaly még kiszállították a tankönyveket a terjesztők, idén viszont úgy döntöttek, hogy amíg a tartozásukat nem rendezik az önkormányzatok, nem szállítanak. Nem lehet pontosan tudni, hány önkormányzat érintett, és mennyivel tartoznak, erről ugyanis a TVOT - bár az államtitkár kérte - nem adott tájékoztatást.

Az MTI úgy tudja, hogy Pest megyei önkormányzat az egyik, amely továbbra sem tudja rendezni tartozását.

Arra a kérdésre, hogy Pokorni Zoltán az oktatási bizottság fideszes elnöke egy keddi konferencián szóvá tette: bár kérte, de még nem kapta meg a közoktatási törvény koncepcióját, Hoffmann Rózsa azt mondta: "már megkapta, a postánál kicsit elakadt a küldemény".

Hozzátette: Pokorni Zoltánnal és az oktatási bizottsággal nyolc alkalommal egyeztettek a törvényről, amelynek koncepcióját vélhetőleg szerdán tárgyalja a kormány.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. augusztus 31. 13:03
  „Sokat javult a helyzet a tankönyvszállításban

  Hoffmann Rózsika a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével (TVOT) folytatott keddi
  budapesti tárgyalását újságírók előtt. A szállítás ide-oda folyhat. A lerakás még nem
  kezdődött el, de majd egyszer fog. Korábban levélben keresték meg azokat az
  önkormányzatokat, amelyeket ismereteik szerint érint a tankönyvszállítási probléma, azt kérdezve, hogyan és mikor kívánják rendezni tartozásukat. A megkeresettek többsége válaszolt. Majd egyszer, ha lesz pénzünk! Sokat javult a helyzet - mondta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az önkormányzatok egy része úgy látja, a helyzet megoldását nem fizet. Egy-két olyan helyhatóság van, amely nem válaszolt, vagy nem látja a megoldási lehetőséget.

  Szerinte akkor található megoldás, ha a terjesztők az egyes önkormányzatokkal kapcsolatba lépnek, és egyenként tárgyalnak a gondról.

  A közvetítő szerep nagyon jó! De pénz lesz?

  Javaslat van, de megoldás nincs?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókürt-hangversenyt tartanak Pécsen

Autókürt-hangversenyt tartanak szeptember 9-én Pécsen, az egyedülálló produkcióban raliversenyzők,… Tovább olvasom