Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

˝Sokat kell még tenni egy befogadóbb társadalomért˝

A Homofóbia Ellenes Világnap az emberi méltóság egyenlőségének eszméjét hordozza - mondta Székely László.
Az alapvető jogok biztosa szerint az állami intézményeknek sokat kell még dolgozniuk egy befogadóbb társadalom kialakításáért, valamint az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) emberek bizalmának elnyeréséért, hogy az egyenlő méltóság elve a mindennapok gyakorlatává váljék.

Székely László a Homofóbia Ellenes Világnapon az MTI-nek küldött közleményében utalt arra, szombaton a világ számos országában megemlékeznek arról, hogy 1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, levéve ezzel a betegség stigmáját a szexuális kisebbségekről.

Az ombudsman szerint a világnap az emberi méltóság egyenlőségének eszméjét hordozza, amely kiemelkedő fontossággal bír minden demokratikus államban.

Hangoztatta, az emberi méltóság alapjoga különbségtétel nélkül megillet minden embert, bőrszíntől, életkortól, nemtől, egészségi állapottól, szexuális irányultságtól vagy éppen nemi identitásától függetlenül. Az emberi jogok tisztelete az európai államok közös értékrendjének része, és egyben alapvető feltétele egy toleráns, befogadó társadalom kialakításának - fűzte hozzá.

Közölte, az elmúlt évtizedekben kialakultak a diszkrimináció elleni védelem jogszabályi és intézményi keretei, európai uniós és tagállami szinten egyaránt, azonban az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége tavaly nyilvánosságra hozott jelentése aggasztó tendenciát jelez. Eszerint 2012-ben a megkérdezettek közel fele tapasztalt megkülönböztetést szexuális irányultsága vagy nemi identitása okán, a megkérdezettek egynegyedét pedig fizikális atrocitás vagy azzal való fenyegetés is érte.

Hozzátette: a diszkriminált illetve bántalmazott személyek azonban csak ritkán fordultak a hatóságokhoz, állami szervekhez, mert nem bíztak jogaik hatékony érvényesítésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államnál marad a vasúti pályák üzemeltetése

Még zajlik a Nemzeti Vasúti Pályaműködtető Zrt. kialakítása. Tovább olvasom