Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Sólyom-ügy - Jobbik: több szempontból is aggályos a döntés

A Jobbik szerint több szempontból is aggályos az Európai Bíróság Sólyom-ügyben hozott döntése, az Európai Unió saját elveit, értékeit sem tiszteli.
Szlovák lapok a luxembourgi döntésről

"Ostoba politikai döntés volt" Sólyom László 2009-es szlovákiai látogatásának meghiúsítása, függetlenül attól, hogy jogi szempontból rendben volt-e - írta szerdai kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap a korábbi magyar köztársasági elnök meghiúsított szlovákiai látogatásának ügyében hozott luxembourgi bírósági döntésről.

A pozsonyi lap szerint éppen ezért félrevezetőek a szlovák diplomácia azon nyilatkozatai, amelyek a luxembourgi döntésre, mint "a szlovák fél lépését bírálóknak szánt egyöntetű válaszra" mutatnak rá. A Sólyom László beutazását meghiúsító szlovák kormányzati lépést ugyanis annak motívuma miatt érte bírálat - szögezte le a lap. Hozzátette: Robert Fico akkori kormánypolitikájának volt szerves része ez a "kifejezetten ellenséges lépés."

"Egy világos pillanatát mutatta meg az Európai Unió tegnap", amely nem mindig olyan naiv, mint amilyennek látszik - írta kommentárjában a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap.

A perben született döntés a "nemzeti államok", nem pedig az "európai polgárok" érdekei mellett tette le a voksot - szögezte le a szerző, aki szerint a precedensértékűnek minősített döntés "még jól jöhet a jövőben" Robert Ficónak, ha szüksége lenne arra, hogy a határ túlsó oldalára küldje vissza az ország déli részén "meghívás nélkül masírozó magyar radikálisokat."

Jobbik: több szempontból is aggályos a döntés

Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettesének az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a közösség az emberek szabad mozgására vonatkozó alapvető emberi jogot sem képes a kettős mérce alkalmazása nélkül érvényre juttatni. Közölte továbbá, hogy külpolitikai kudarcnak tekintik a döntést, ugyanakkor szerinte nem meglepő az ügy negatív kimenetele, mivel hiányzik a magyar diplomácia érdekérvényesítési képessége.

Az Európai Bíróság kedden úgy foglalt állást, hogy Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását.

Sólyom László egy szlovákiai székhelyű társadalmi szervezet meghívására a szlovákiai Révkomáromba szándékozott utazni abból a célból, hogy részt vegyen Szent István szobrának avatási ünnepségén. A szlovák külügyminisztérium szóbeli jegyzékben tiltotta meg Magyarország köztársasági elnökének, hogy szlovák területre lépjen.

Olvasóink írták

 • 2. grafika88 2012. október 17. 13:27
  „Na ez a következménye annak, hogy orbán pökhendien, arrogánsan viselkedik az Eu ban ! Útálják a magyarokat mindenütt miatta. A német WDR rádió is : " 19. sz. i rablóbandának nevezi az orbán kormány ténykedését !..."a " betyárt ma : orbán viktornak hívják ! "”
 • 1. lj510126 2012. október 17. 09:09
  „Már akkor nyilvánvaló volt, hogy Sólyom László gyáván viselkedett és óriási hibát követett el, amikor egy ócska tót papírfecni miatt visszafordilt a komáromo hídon, pedig a testőrei is ott voltak mellette.

  Mint nemzetközi jogtudósnak neki ott azt kellett volna mondania, hogy az EU legmagasabb szintű irányelvei szerint, őt mint az EU egyik államának a szabad poégárát, ráadásul a Magyar Köztársaság elnökét megilleti az EU-n belüli szabad mozgás alapvető emberi joga. Ezért ő ugyan megérti a tót (szlovák) fél álláspontját, de egyetlen állam hozhat egy magasabb szintű jogzsabállyal (EU általános jog) ellentétes döntést, ezért azt nem fogadhatja el. Ezért tisztelettel megkéri az előtte állókat, akik az ő szabad mozgását szándékoznak megakadályozni, hogy szíveskedjenek félreállni az útjából, mert most neki egy nagyon fontos eseményre kell időre mennie Révkomáromba, ahol nagyon sokan várják már őt. (A testőrök gyűrűjében nem kellett volna túl nagy bátorság ezen mondatok elmondásához.)

  Ha ezt követően a tót rendőrök tovább comboskodtak volna, netalántán még erőszakot is alkalmztak volna, akkor a tulakodásról nagyon jó fotókat készíthettek volna a fptóriporterek, amelyeket pillanatokon belül körbe lehetett volnaküldeni a világban. Egy köztársasági elnoköt zaklató, tulakodós fotóból pedig a tótok már nem tudtak volna jól kijönni. Az események után verhették volna a seggüket a földhöz.

  Ezzel szemben Sólyom László gyáván visszafordult a hídon és lehetőséget teremtetta tótoknak a győzelmi mámor teljes megéléséhez, az utólagos jogászkodásra stb..

  Az pedig teljesen egyértelmű, hogy a szélsőségesen magyargyűlölő, cionista EU sohasem fog kiállni egyetlen magyar ügy mellett sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 sérült egy kisvárdai buszbalesetben

Kisbusz és teherautó ütközött Kisvárda belterületén szerda hajnalban, a balesetben15-en megsérültek. Tovább olvasom