Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Sólyom: a parlamenti pártok elzárkóznak a Jobbiktól

A Jobbik nem parlamenti párt, és a parlamenti pártok mindegyike elzárkózik a Jobbikkal való együttműködéstől - hangsúlyozta szerdán Berlinben újságírók előtt.
A köztársasági elnök magyar belpolitikai kérdésekről, illetve a magyar-szlovák viszonyról tájékoztatta a német és a külföldi sajtó képviselőit.

Az elnök - aki a 20 évvel ezelőtti határnyitás évfordulójával kapcsolatos megemlékezésre érkezett a Berlinbe - a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) által rendezett háttérbeszélgetésen vett részt. Az 1955-ben alakult, mindenekelőtt külpolitikai kutatásokat és tanácsadást végző, a német politikai döntéshozókkal szoros kapcsolatban álló, szigorúan pártsemleges intézet rendezvényét rendkívüli érdeklődés előzte meg, azon csaknem félszáz német és külföldi újságíró volt jelen.

Sólyom László utalt arra, hogy Magyarországon léteznek radikális jobboldali mozgalmak és egy radikális jobboldali párt, a Jobbik képviselői helyeket szerzett az Európai Parlamentben. Ez a párt lényegében a cigány kisebbség elleni érzések felkavarásával vonz magához szavazókat, és ügyesen használja a médiát. Ennek része volt a Magyar Gárdának nevezett mozgalom, amelynek tagjai félelmet keltettek a cigány kisebbségben - jelentette ki az államfő. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Gárda mozgalmat a bíróság júliusban jogerősen feloszlatta. A magyar szélsőjobb az érzelmek felkorbácsolásán túl nem adott semmilyen programot - jelentette ki, úgy vélekedve: a jövő évi választásokon az emberek elsősorban azt fogják mérlegelni, melyik párttól várható a gazdasági válság - és sok más nyomasztó probléma - megoldása.

Beszédében az államfő kijelentette: tudatában van annak, hogy az utóbbi években Magyarország inkább negatív hírekkel került be a nemzetközi sajtóba. Legutóbb a romákat célzó sorozatgyilkosság befolyásolta erősen a Magyarországról alkotott képet. Emlékeztetett, hogy a gyilkosságok feltételezett tetteseit elfogta a rendőrség, és - ha valóban ők a felelősek - a bíróság el fogja ítélni őket.

Az elnök elismerte, hogy Magyarországról rossz benyomást keltenek az utcai zavargások képei vagy radikális jobboldali szervezetek felvonulása. De meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarországon a demokrácia nem kevésbé szilárd, és intézményei sem kevésbé működőképesek, mint akár Németországban vagy Franciaországban. Hangsúlyozta, hogy a szélsőségeket a túlnyomó többség elutasítja Magyarországon.

Sólyom szólt az európai integráció és a nemzeti kisebbségek viszonyáról. Emlékeztetett: elnökségének kezdete óta igyekezett világossá tenni, hogy az Európai Unió keretei között a kisebbségben élő magyarok egyszerre lehetnek lojális polgárai területi államuknak, és ápolhatják nyelvüket, kulturális hagyományaikat, kapcsolatukat a Magyarországon vagy másik szomszédos államban élő magyarokkal. Szerves kulturális egységről van szó, ez azonban semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a szomszédos országok mai határait. Sajnálattal kellett megállapítani - fűzte hozzá -, hogy ez az elképzelés értetlenségbe ütközik. Ismételten azzal a váddal kell szembesülnie, hogy Magyarország nem kívánja tiszteletben tartani földrajzi határait.

A köztársasági elnök szerint Magyarországnak tanulságként tudomásul kell vennie: a szomszédos országokban olyan érzékenységek léteznek, amelyeket - hiába nem tart ésszerűnek - tiszteletben kell tartania. Ez nem jelenthet önfeladást, hanem azt, hogy különös körültekintéssel kell a szomszédokkal való viszonyban eljárni. A másik tanulságként világossá kell tenni az EU tagállamai számára, hogy a nemzeti kisebbségek helyzete európai szinten kezelendő kérdés. Az uniónak fel kell ismernie, hogy ez a feszültségforrás veszélyes lehet az integrációs folyamatra - jelentette ki.

Sólyom elismerte: ma az unió a kisebbségek helyzetéből adódó vitás kérdésekbe legtöbbször nem tud beavatkozni, mert hiányzik hozzá a megfelelő jogi eszköztár. Szavai szerint az unió helyesen járna el akkor, ha jogi és intézményi garanciákat teremtene a nemzeti kisebbségek számára. Az utóbbiak kapcsán fölvetette: megfontolandónak tartaná, ha az Európai Bizottság rendelkezne a nemzeti kisebbségi ügyekért felelős biztossal.

A szlovák-magyar viszonyt érintő kérdésekre válaszolva Sólyom László a magyar kisebbséget sújtó, szükségtelen lépésként jellemezte a szlovák nyelvtörvényt, hangsúlyozva: az EU értékeit sértőnek tekinti, hogy megtagadták Szlovákiába történő belépését. A feszültség enyhítése érdekében előrelépést vár Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki találkozójától. Utalt arra is: a maga részéről mindent meg kíván tenni a kialakult feszültség enyhítése érdekében, de államfői találkozóra nem hajlandó mindaddig, amíg Pozsony nem tisztázza a látogatásának megtagadásával kapcsolatban történteket.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. m.á. 2009. szeptember 10. 11:21
  „tudózsídójuk, az szokott lenni inkább
  meg pól lendvai bécsben mint szavahihető véleményformáló”
 • 42. rozator 2009. szeptember 10. 11:09
  „35! A különböző ujságok nem foglalkoznak a nekik küldött "hirnyersanyagokkal"!Van magyarországi tudósitójuk,(nem magyar) és intejukat kérnek , véleményt formálnak, tudják hogy ki szavahihető!”
 • 41. dodó 2009. szeptember 10. 10:57
  „"A Jobbik a cigány kisebbség elleni érzések felkavarásával vonz magához szavazókat" - hazudja Sólyom
  Sólyom László utalt arra, hogy Magyarországon léteznek radikális jobboldali mozgalmak és egy radikális jobboldali párt, a Jobbik képviselői helyeket szereztek az Európai Parlamentben. Ez a párt lényegében a cigány kisebbség elleni érzések felkavarásával vonz magához szavazókat, és ügyesen használja a médiát. Arról persze kussolt a cigányfajvédő és cionista mocsok, hogy a Jobbik valójában nem a cigányok, hanem a cigánybűnözők ellen lép fel, hiszen a korrupt ÁVH nem védi meg a magyar embereket a rablógyilkosok terrorjától.
  Ennek része volt a Magyar Gárdának nevezett mozgalom, amelynek tagjai félelmet keltettek a cigány kisebbségben - hazudta a hazaáruló államfő, aki úgy beszélt, mint bármelyik büdöskomcsi. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Gárda mozgalmat a bíróság júliusban jogerősen feloszlatta, arról persze már nem szólt, hogy a bírósági végzés minden elemében diktatorikus és törvénytelen.
  A magyar szélsőjobb az érzelmek felkorbácsolásán túl nem adott semmilyen programot - mantrázta a szoci-szadi hazugsághalmot, - úgy vélekedve: a jövő évi választásokon az emberek elsősorban azt fogják mérlegelni, melyik párttól várható a gazdasági válság - és sok más nyomasztó probléma - megoldása. Nem tette hozzá, hogy a parlamenti tolvajpártok egyikétől sem várható ilyesmi."”
 • 40. Tömeg 2009. szeptember 10. 10:20
  „Mignon!

  Már megint fején bírtad a szöget találni!
  Csatlakozom az előttem szólóhoz!!”
 • 39. m.á. 2009. szeptember 10. 10:19
  „"szélső jobbos" újságokat olvasva arra is rájöhettél volna hogy a Szittyakürt nem a Jobbik lajpja.”
 • 38. wg62 2009. szeptember 10. 09:37
  „34. hozzászóláshoz
  Kívánom hogy igazad legyen a Jobbikot illetően. De sajnos nem hinném, hogy ilyan rózsás a helyzet.
  Szélső jobbos újságokat olvasva (pld.Szittyakürt), illetve beszélgetve velük, hát finoman fogalmazva nem a Te írásodban leírtak köszönnek vissza.”
 • 37. turulvedo 2009. szeptember 10. 09:35
  „ezek szerint solyom se olvasta a Jobbik programját. vagy olvasta csak nem vesz tudomást rola.”
 • 36. turulvedo 2009. szeptember 10. 09:33
  „ezek szerint solyom a demokráciát kérdöjelezi meg ! hisz demokratikus választás utján jutott be az EP-be a Jobbik! naszép! tényleg beindult a kampány. /mocskos/”
 • 35. Sziszifusz 2009. szeptember 10. 09:11
  „Ki hogy látja!

  "Sólyom úrnak rosszul fog esni, ha Júdáspénzként véglegesen kisajátított Köztárasági Elnöki Rezidenciáját vissza kell adnia (hiába a 250 milliós felújítás, a többször felvert carrarai márvány burkolatok). Lehet, hogy magas pozíciókba juttatott családtagjai is kőként zuhannak a mélybe!
  Enyhe túlzás Németországban, abban a Németországban, ahol már a muszlim kissebbség nem a multikultúra jegyében, és áldásos környezetében él, hanem egyes németországot elfoglalók véleménye szerint terher (főleg az "emberformájú pingvineknek" degradált muszlim asszonyok)!
  Berlinbe csak nagyokat hazudni volt érdemes kimenni? Nem beszélni a valóságról, csak arról amit cion vendéglátó hallani szeretnének? Ez Mignon "demokráciája"? Szapulni a Jobbikot, mert az MSZP-t, SZDSZ-t, MDF-et, FIDESZ-t nem meri? És talán fel kell olvastatni magának a Jobbik programját, ha másként nem hall róla!
  Még jó, hogy azt nem mondta: Azok jobban meg tudják oldani a válság problémáját, akik okozták és fenntartják, mert azok szakértők, tudják mit, hol "kúrtak el"!
  "Nyomasztó probléma" Ő és a parlameti pártok cinkos országfosztogatása, az ország kiárusítása, eladósítása!
  "az államfő kijelentette: tudatában van annak, hogy az utóbbi években Magyarország inkább negatív hírekkel került be a nemzetközi sajtóba.", ami köszönhető a Washington Post, a Der Spiegel, vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósításaihoz "alapanyagot gyártó" Vásárhelyi Mária, Petsching Mária Zita, Andrassew Iván vagy Mészáros Tamás (és egyéb SZDSZ-hez kötődő) balliberális értelmiségieknek!
  A Lévai Katalain féle balliberálisnak hazudott bérencek gyártják és küldik a német, amerikai stb. országok újságíróinak a hazug, felbérelőik érdekeinek megfelelő, a tényszerűséggel köszönő viszonyban sem lévő "hírnyersanyagokat"!
  "és ügyesen használja a médiát.", ami akkora hazugság, hogy parfisnyelekkel kell feltámogatni az eget! A Jobbiknak alig van médiaszereplési lehetősége, de kétségtelen, hogy jólfizetett parlamenti párthazudozóink béna támadásaikkal több szimpatizánst tereltek a Jobbik égisze alá, mintha a Jobbikosok napi "26 órában rasszistáskodtak" volna az összes médiában!
  Mellesleg eldicsekedhetett volna a vélt sorazatgyilkosok NBH-s és Mossados kapcsolataival is!
  "különös körültekintéssel kell a szomszédokkal való viszonyban eljárni..." is érdekes pofátlanságot takar! 2008 augusztus 21-én Sólyom még tudta budapesti megemlékezésén az 1968-as Csehszlovák forradalom évfordulóját! Valószínűleg nálunk is kiverte volna a biztosítékot, ha Putyin október 23-án jön Magyarországra megkoszorúzni a Szovjet Hősök emlékművét!
  "Magyarországon a demokrácia nem kevésbé szilárd, és intézményei sem kevésbé működőképesek, mint akár Németországban vagy Franciaországban..." kijelentése a nevezett országokra nézve felér egy arculcsapással, de lehet, hogy arra gondolt, "Ti sem vagytok jobbak! Ti is úgy loptok, csaltok, tiporjátok sárba a demokratikus elveket mint mi!"
  Összességében szép tőle, ha a németországi elnyomot német többség, és a magyarországi elnyomott magyar többség legalább a kisebbségek jogait elérő szintre hozatalát szorgalmazza (bár lehet, hogy nem pont erre gondolt, de "megelőlegezem számára a bizalmat)!"”
 • 34. trainman 2009. szeptember 10. 09:07
  „33. hozzászólás wg62 2009.09.10. 08:35

  Igen, demokráciát akarunk, és abba belefér a Jobbik, és a radikalizmus. Az SZDSZ például az tényleg szélsőséges párt, a Jobbik az mint írtam, radikális.
  Ez a merjünk kicsik lenni mentalitás, ami téged jellemez, rengeteg kárt okozott az országnak, lásd például Szlovákia velünk törli fel a padlót.
  Hol üldözik a cigányokat, meg a zsidókat? Józan ésszel szétnézve kis hazánkban, nem hiszem,. hogy ezt látnád, ha csak nem olvasol túl sok Népszavát.”
 • 33. wg62 2009. szeptember 10. 08:35
  „Nekem szimpatikus volt a nyilatkozata (Sólyom Lászlótól ritkán szoktam ezt meg).
  A szélső jobb rajongói nem tudom milyen csodát várnak a Jobbiktól. A realitás: kis ország vagyunk, önállóan nem tudunk létezni, a határok nem fognak változni. A zsidó és cigány üldözés - józan ésszel nézve -értelmetlenség: XI.században vagyunk és demokráciát akarunk (a többség gondolom így van ezzel).”
 • 32. trainman 2009. szeptember 10. 00:23
  „Gyurcsány a süllyesztőben
  Kulcsár Anna

  Trockijnak páncélvonata volt. Szamuelynek különvonata, amelyet halálvonatnak is hívtak, mert ahol megállt, ott akasztottak. Gyurcsánynak már csak egy külön kisföldalatti szerelvény jutott. Rosszabbul élünk.

  Nem igaz a hír, miszerint Gyurcsány Ferencnek menekülnie kellett a melegfelvonulásról, mert a Dobrev Klárával történt megjelenését kétszemélyes heteroszexuális provokációnak fogta fel a test dolgaiban néhány máshitű. Erről szó sincs. Gyurcsány a feleségével ezúttal nem alkotott egységet. Belékaroló nejét az úttesten éppen az autók között többször elengedte. Kacsójára mintaférji kézcsókot önmagáról megfeledkezve csak egyszer lehelt. Ha kamerát látott, minden kockás hasú, borostás szépfiú után tüntetően megfordult. Ilyen egyszerű eszközökkel adta hírül a világnak mély rokonszenvét az egyneműek vonzalma iránt. Csak találgathatjuk, valójában miért kellett neki oly korán távoznia a melegparádéról. Hogy elege lett volna belőlük, az aljas rágalom. Neki annyira tetszett az ízléses menet, hogy egy büszke párnak, amely két, különböző mértékben férfinak tűnő nőből állt, megígérte, ha ismét miniszterelnök lesz, hetente tarthatnak ilyen felvonulást.

  Kiderült, hogy egy házaspárt szólított meg, akik húsz éve együtt élnek. Úgy megmérgesedtek Gyurcsányra, hogy hazafelé megbeszélték, a Jobbikra szavaznak. Gyurcsányt erősen frusztrálta az eset. Ekkor döntött úgy, hogy a millenniumi földalattival távozik. Klára hiába mondta neki, hogy az most nem jár, ő csak macsósan somolygott a szemüvege alatt, mintha még mindig Pelczné Gáll Ildikó hozzászólását hallgatná a parlamentben. A rácsok szezám kapujaként nyíltak meg Gyurcsány előtt. Lent a hűvösben BKV Eleonóra nosztalgiaöltözékben: sötétkék kalauzruhában, tányérsapkában, lyukasztóval és csókkal fogadta a bukott miniszterelnököt és nejét. ,,Már vártuk! Íme, a luxusszerelvény, amelyre a BKV kilencmilliót áldozott! Csak debilek hihették, hogy pusztán a Luxusmetróvá történő stratégiai pozicionálás könnyen megjegyezhető című tanulmányra ennyit költöttünk!" - mondta Eleonóra asszony a csillogó-villogó szerelvényre mutatva. Amikor Gyurcsányék beléptek a rózsaszínű bőrrel bevont ülésekkel ellátott luxuskocsiba, megszólalt a Hej, te bunkócska, te drága, s utána rögtön a Kalinka. Ferencet és Klárát megrohanták a gyerekkori emlékek. Hát még, amikor megtudták, hogy a fogantyúk rezezése börtönben lévő MSZP-s politikusok keze munkáját dicséri.

  Fent a fényben az újságírók összevissza telefonáltak. Ha igaz, amit a BKV állít, hogy 13.45-től 16.35-ig a kisföldalatti egyáltalán nem járt, akkor hova tűntek Gyurcsányék 15 óra után pár perccel? Mégis közlekedett a földalatti? A BKV nyilatkozott: nem. Aztán pontosított: igen. De csak csapatszállítás céljából tette. Rohamrendőröket szállított. Egy internetes portál hírül adta: a BKV Tours Kft. honlapja szerint a kisföldalatti kibérlése áfa nélkül 80 500 forint. De csak egy menet. Nem tudhatjuk, hány menetre volt szüksége a komfortérzethez a házaspárnak. Vajon minek kell felfognunk Gyurcsányékat? Csapategységnek, rohamrendőröknek vagy egyszerű kisföldalatti-bérlőknek? A BKV Tours Kft. azt nyilatkozta, szombaton nem adták bérbe senkinek sem a kisföldalattit - azaz senki nem perkálta le a 80 500 plusz áfát. Ebből logikailag vagy az következik, hogy Gyurcsányék csapatnak, illetve rohamrendőröknek foghatók fel, vagy az, hogy nem fizettek egy vasat se. Szóval a buli összevissza alig kóstált többet százezernél. A változatosság kedvéért a cechet most is mi álltuk.”
 • 31. trainman 2009. szeptember 10. 00:09
  „Amúgy meg a Parlamenti pártok, meg az úgynevezett politikai elit mit tud felmutatni a saját, és érdekköreinek meggazdagodásán kívül?
  Mit adtak az embereknek az úgynevezett szolgáink? Gyengébbek kedvéért, a politikusaink.
  Miért csodálkoznak, hogy az emberek valami mást akarnak, nem ezt a maszlagot, mákonyt, amit ők nyújtanak nekünk?
  Az összes politikus, aki most szerepet vállal a Parlamentben, lehet bármilyen becsületes, részt vállalt az ország padlóra küldésében, köztük Sólyom úr is.
  Váltani kell, mert a mostani elit nagyon elszúrta, és az emberek remélem felébrednek, hogy nem rabszolgának születtek, hanem szabad embernek!
  Nem kell hinni már a mocskos politikai harcosoknak, hanem gondolkodni kell!
  Emberek!
  Ébresztő!”
 • 30. trainman 2009. szeptember 10. 00:00
  „Fidesz Zrt. érdekei

  Az elmúlt héten az ellenzéki pártnak sikerült nem kis csalódást okoznia szavazótáborának. Legalábbis a jobbik részének.

  Ékes Ilona a közerkölcsöt sértő meleg felvonulás betiltását követelte, Molnár Oszkár edelényi polgármester pedig komoly vádakkal illette a térség cigány asszonyait, hogy terhesként különféle gyógyszerek szedésével és hasuk műanyag kalapáccsal való ütögetésével akarnak sérült gyerekeket szülni, hogy utánuk az államtól dupla családi pótlékot kapjanak. Az előbbire történő reakció a párt részéről, a jól megszokott "nesze semmi fogd meg jól" szöveg volt, miszerint Ékes Ilona által közölt gondolatok a képviselőnő magánvéleményének tekinthetők. Molnár Oszkár kijelentéseire pedig azt nyilatkozta a párt sajtófőnöke, hogy "egy helyi polgármester beszélt egy helyi ügyről".

  Vagyis egy, a nemzeti, keresztény és polgári értékeket magáénak valló párt a heteroszexuális többség rovására gyakorlatilag újfent elbagatellizál egy olyan kérdést, amivel kapcsolatban a szavazótábora értékrendje szerint konkrét, markáns véleményt kellene megfogalmaznia, kiállva Ékes Ilona mellett.

  Nem így történt.

  Az eset sokakat nem lepett meg, mivel ezek az emberek jól tudják, hogy az utóbbi hét évben ez az ellenzékinek mondott párt az adófizetők pénzén "jól elvolt", várva hogy a nagy nyomorúság majd meghozza az emberek szavazókedvét, és a baltól a jobbig mindenki rá fog majd szavazni. Szomorú, hogy ilyen (vállalkozási)stratégia mentén gondolkodnak a valaha jobb sorsra érdemes és szebb reményű Fidesz.
  Molnár Oszkár kijelentése pedig - kiborítván a "politikai elit" által sokáig jégen tartott kérdést - a cigányprobléma velejét tárta fel.

  A Fidesz kormányra kerülésekor értelemszerűen nem kerülheti el a melegek, valamint a cigánybűnözés kérdését. Azonban ha így fognak hozzáállni a fenti kérdésekhez, akkor hatalmuk alatt tombolni fog hazánkban az erkölcstelenség, és folytatódni fog a cigányság pozitív diszkriminációja, vagyis a bűnözésre való szoktatás, megtagadva ezzel minden nemzeti, keresztény és polgári értéket.

  Vasárnap pedig a Fidesz vezére ismét elfüstölt autójának biztonságában, mint ahogy megtette ezt már máskor is. Esztergomi polgári körösök, jobbikosok szerettek volna beszélni a polgármester dolgaival kapcsolatban Orbán Viktorral. Ezzel szemben a kétségbeesett embereknek semmit, az MTI-nek pedig csak azt nyilatkozta Orbán, hogy a problémát a "kormánynak kell megoldania". Jóllehet egy szakmai problémáról van szó, de joggal várják el a Fidesz szavazói, hogy egy fideszes polgármester romboló tevékenységét pártjának vezetője ítélje el és nyugtassa meg az embereket, hogy ha kormányra kerül, akkor nem lesznek önkényeskedő fideszes polgármesterek.

  A három eset jól példázza, hogy az egyre unalmasabbá váló nagygyűléseken elhangzott politikai lózungokból, ígéretekből valószínűleg vajmi kevés fog megvalósulni, a Fidesz kormányzása esetén. Baj van, nagyon nagy baj van és ekkor ismerszik meg, hogy ki a barát, kire lehet számolni. Hét éve megy az ellenzék részéről az ígérgetés, ezzel párhuzamban pedig a kormánypártokkal közösen történű mutyizás. Tényleg egypártrendszer van. Erre pedig csak egy megoldás létezik: a nemzeti radikalizmus.

  Arsen Le Pen”
 • 29. qrumpli 2009. szeptember 09. 23:30
  „Javaslat:Probálljon felülni Pl.egy Szeged -Budapest távolsági buszra Az ülöhelye egy kissebbségi család .Garantálltan Kecskemétnél már rasszista lessz”
 • 28. comet 2009. szeptember 09. 23:23
  „"az unió a kisebbségek helyzetéből adódó vitás kérdésekbe legtöbbször nem tud beavatkozni, mert hiányzik hozzá a megfelelő jogi eszköztár." - ezért lenne jó egy kis tekintély. De hát azt az EU nem tud adni.”
 • 27. m.á. 2009. szeptember 09. 23:23
  „ClarkGriswald, :D:D:D, ha a fidesz kiáll a vizitdíj mellett, nem szavazunk a Jobbikra ennyien?? Ezt fejtsd már ki, te fékezett habzású idióta!”
 • 26. turulvedo 2009. szeptember 09. 23:06
  „solyom mégy a levesbe ha ilyeneket nyilatkozol !”
 • 25. turulvedo 2009. szeptember 09. 23:04
  „szia Lidocain! ;-) jo éjt Neked és a Jobbikosoknak! Szebb Jövöt!”
 • 24. turulvedo 2009. szeptember 09. 23:03
  „elzárkozok solyom madártól !”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai semmiképpen nem akar jövőre miniszterelnök-jelölt lenni

Április után pihenni szeretne, minél több időt tölteni a családjával és egyben átgondolni, hogy "mi… Tovább olvasom