Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom: az EU garancia a határontúli oktatás megmaradására

Sólyom László szerint az, hogy határon túli magyarság túlnyomó többsége európai uniós tagállamban él, garanciát jelent arra, hogy a határon túli magyarnyelvű oktatás megmarad, éppen ezért az igazi kérdést a minőség fejlesztés jelenti.
Az államfő a "Határon túli magyarság a 21. században" című konferenciasorozat ötödik találkozójának szünetében újságírók előtt egyebek mellett a kétnyelvű oktatás és képzés minőségi javításának fontosságát emelte ki.

Sólyom László szerint az nem kérdés, hogy a határontúli magyarság boldogulásához kétnyelvűség kell, mert a magyar oktatás célja nem az szegreálja, kirekessze őket az adott államok közösségéből. Az igazi kérdés az államfő szerint éppen ezért a kétnyelvűség minőségéről kell beszélni, a tapasztalatok szerint a színvonalas biztos anyanyelvi tudás az, amire más nyelv épülhet, ezért először ezt kell elsajátítani a határon túl egy magyar iskolában.

Az államfő szerint nagyobb hangsúlyt kell kapnia a magyar nyelvű felnőtt -és szakképzésnek is, mert az a tapasztalatok szerint nagyon esetleges, és messze elhúz mellette az adott tagállamok saját nemzeti nyelvű szakképzése. Kiutat a mind a két országban használható tudás jelent, amit diákcsere programokkal, illetve a határontúli szakoktatók magyarországi képzésével lehetne megoldani az államfő szerint.

Sólyom László rendkívül fontosnak ítélte, hogy nagyobb figyelmet kapjon a jövőben a szórvány- magyarság, ők ugyanis eleve veszélyeztettek, nincs magyar iskola ott ahol élnek, ezért megtartásukhoz szórvány központokra és kollégiumokra van szükség. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak a gyerekeket kell elhelyezni, hanem a felnőtteknek is továbbképzést kell szervezni magyarul, egyúttal a másik állam nyelvét is gyakoroltatva.

Sólyom László a korábbi konferenciák tapasztalataira is alapozva hiányként fogalmazta meg azt, hogy nincs hosszútávú nemzetstratégia. Ez mint mondta itthon is komoly problémát jelent, az ugyanis, hogy nincsenek igazodási pontok, hosszútávú célok számos bajt okoz idehaza is. " Mert ha csak a következő lépést látjuk, akkor erre a politika reakciója az, hogy ezt most megnyerem vagy elvesztem és ez okozza többek között azokat a bajokat, amikből nagyon nehezen látszunk ki" - fogalmazott az államfő. Nem lehet tudni, mi az a hosszú játék, amiben lehet néhány lépést elveszteni, másokat megnyerni és amiben lehet kooperálni -tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyfélbarát lesz a közigazgatás?

Egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tenné a közigazgatási eljárást a kormány. Az erről szóló… Tovább olvasom