Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Sólyom: az új kormány megválasztása alkotmányos volt

Szerencsésebb lett volna az előrehozott választás, ám az új kormány megválasztása alkotmányos és törvényes volt - mondta szerdán a köztársasági elnök.
Sólyom László tisztességes és alkotmányos együttműködést szeretne az új kormánnyal. A köztársasági elnök és az új kormányfő társadalompolitikai, külpolitikai, gazdaságpolitikai és környezetvédelmi kérdésekről is egyeztetett. A köztársasági elnök a gyors válságkezelésen túl hosszú távú terveket, elképzeléseket is vár az új kormánytól.

Sólyom László üdvözölte, hogy a szakértői kormány programja tárgyszerű és szakmai. Sólyom László arra kérte az új kormányfőt, hogy közvetítsen a Legfelsőbb Bíróság elnökének mihamarabbi megválasztása érdekében, és álljon ki az olyan független szervezetek mellett, mint az ügyészség és a bíróságok.

Az államfő a szerdai másfél órás találkozón a kormányzat strukturális átalakítását is szorgalmazta. Sólyom László szerint vissza kellene állítani a közigazgatási államtitkári posztot és a Belügyminisztériumot is. A kormányfő azonban idő hiányára hivatkozva ezt a felvetést elutasította. A köztársasági elnök a megszorítások közül a gyes és a gyed korlátozásának átgondolását kérte a miniszterelnöktől.

Az államfő beszélt a megszorítások miatt várható társadalmi nyugtalanságról is. Sólyom László szerint a rendőrségnek minden eszközzel fel kell lépnie azokkal a tüntetőkkel szemben, akik az utóbbi időben egyre erőszakosabbak. Az államfő azonban kiállt a békés demonstrálók törvényes joggyakorlásának biztosítása mellett. Az államfő beszélt a parlament feloszlatását kezdeményező petíciókról is. Közölte: erre nincs alkotmányos lehetősége.

Az államfő arra kérte Bajnai Gordont, hogy álljon ki a független szervezetek mellett, annak érdekében, hogy többé ne lehessen politikai elfogultsággal vádolni az ügyészséget és a bíróságokat.

A köztársasági elnök szerint tűrhetetlen a társadalmi diszkrimináció, ugyanakkor a cigánykérdést sem lehet tabuként kezelni. Az új kormánynak segítenie kell a romatársadalom integrációját, amelyhez nagy segítséget nyújthat az ország 33 legelmaradottabb térségének uniós pénzből történő fejlesztése is.

A köztársasági elnök a "zöldipar", valamint a MOL további támogatását is elvárja az új kormánytól.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. flexsnake 2009. április 16. 18:02
  „miniszterelnököt soha nem választottak népszavazás útján. Az új kormányfő megválasztása jogszerű. Gyurcsány lemondása is az ahogyan az ellen intézett bizalmatlansági indítvány is mert így lehetett kiszedni így kezdheti a dolgokat más arccal a kormány. Színház persze de van egy évük még. 4évet kaptak és ha közben váltanak hát váltanak.”
 • 25. flexsnake 2009. április 16. 18:02
  „miniszterelnököt soha nem választottak népszavazás útján. Az új kormányfő megválasztása jogszerű. Gyurcsány lemondása is az ahogyan az ellen intézett bizalmatlansági indítvány is mert így lehetett kiszedni így kezdheti a dolgokat más arccal a kormány. Színház persze de van egy évük még. 4évet kaptak és ha közben váltanak hát váltanak.”
 • 24. comet 2009. április 16. 09:23
  „21-Logaritmus- Akik kitartanak egy olyan vezető mellett aki leböszmézi őket, meg beismeri hogy folyamatosan hazudik, meg élen jár a gazdasági rablásban, azok vagy ostobák, vagy érdekből teszik azaz gazemberek.
  Furcsány Nyerenc vezéred saját magát mondatta le konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, és ő maga jelölte ki utódát is. Ez azért abszurd mert ezzel az eszközzel a képviselők élhetnének a miniszterelnökkel szemben.
  Ez olyan, mintha egy király vezetne saját maga ellen egy forradalmat, és ő nevezné ki a forradalom vezetőjét is maga ellen.
  Fletó ezzel a "trükkel" játszotta ki az alkotmányt és akadályozta meg a demokratikus választást amitől rohadtul fél, jogosan.
  Ha ezt nem érted akkor ostoba vagy, ha meg csak úgy csinálsz mint aki nem érti akkor a másik táborna tartozol.”
 • 23. alibaba 2009. április 16. 07:35
  „A nép akarta Sólyom Lászlót vagy egyes pártok???”
 • 22. Nostradamus 2009. április 15. 21:46
  „Persze, nálunk minden alkotmányos. Köztörvényes bűnözőből miniszter, majd miniszterelnök lehet. Én már semmin se csodálkozom.”
 • 21. Logaritmus 2009. április 15. 21:40
  „20. comet: szerintem hosszas magyarázat helyett olvasd el a magyar Alkotmányt és lőn világosság... :)”
 • 20. comet 2009. április 15. 21:06
  „Sólyom mindjárt el is magyarázhatná hogy hogyan illeszkedik ez az ál-bizalmatlansági indítvány a magyar demokratikus intézmény rendszerbe, és hogy lehet az, hogy gyakorlatilag a bukott miniszter egyszemélyes döntése eredményeként a választópolgárokat kirekesztették az új miniszterelnök megválasztásából.
  Hogy lehet az, hogy az elsődleges szempont Gyurcsány paranoiás félelme és nem az ország érdeke, illetve a hatalom bitorlásának további kitolása az MSZP és SZDSZ részéről, és nem a változtatás lehetőségének biztosítása.”
 • 19. Bicebóca 2009. április 15. 20:17
  „Szerencsésebb lett volna egy pártsemleges köztársasági elnököt választani,ám Sólyom László megválasztása alkotmányos és törvényes volt.....”
 • 18. flexsnake 2009. április 15. 20:01
  „A romákat nem integrálni kell. A romákat békén kell hagyni. A bűnözőket kell kigyomlálni közülük is. A világ összes pénze sem lenne elég. Mi az hogy integrálni? Pénzt adni hogy költsék el majd álljanak sorba? Agyamentség. Akkor integrálják a nem cigányokat a cigány társadalomba, ingyen koszt, kvártély. Hagyjuk már egymás erőszakos beépítését a másikba. Nem kell egy kurva forint sem ilyen hülyeségre. Ettől nem lesz senki jobb vagy rosszabb. A pénz soha nem jut el oda. Eddig sem jutott. Inkább a bűnüldözést és a bűnmegelőzést kellene nagyon tolni.”
 • 17. cselac 2009. április 15. 19:58
  „Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs az...”
 • 16. hazaipalya 2009. április 15. 19:34
  „sziszka soylom ur a nép akaratát közölte,mi a balyod ezzel???”
 • 15. hazaipalya 2009. április 15. 19:32
  „az alkotmányt a politikusok se tartjak be!! miröl irsz akko??”
 • 14. cyt 2009. április 15. 18:31
  „De sok emberre ráférne itt, hogy legalább egyszer végigolvassa az alkotmányt és próbálja megérteni is a benne írtakat. Orbán Viktor megmondta - helyesen -, hogy valaki vagy az alkotmány és törvények szerint cselekszik, vagy nem. Lehet választani. Az előbbi esetében jogkövető, de akkor nincs semmi eszköze a helyzet jogszerű megváltoztatására. Az utóbbi esetben "bűnözővé válik", de akkor bármilyen eszközt kezébe vehet, csak számolnia kell a következményekkel. Tudják ezt nagyon jól a "tojás-törvény" megalkotói is, éppen ezért hozták meg ezt a "röhögni való törvényt". Azt viszont ezek a politikai prostituáltak nem birják megérteni és felfogni, hogy az "erkölcsi tőkével" rendelkezők előbb-utóbb, de MINDIG győznek. A győzelem után pedig valóban csak az ő akaratuktól függ majd, milyen lesz a büntetés. Ami késik, nem múlik.”
 • 13. gerbera 2009. április 15. 17:42
  „Köztársasági elnök egy bábu,ország érdekébe nem tesz semmit, egyszer jobbra ,másszor balra beszél.Országnak egy teljesen felesleges személy, talán vele kellene kezdeni a közpénzek,kiadások visszafogását.Szinte semmi felett nem rendelkezik,üres padlás kulcsát szorongatja.Levitézlett kormány kiszolgálója.....”
 • 12. sziszka1 2009. április 15. 16:33
  „Solyom véleményt mondott, és elfoglalta az amúgy is köztudott helyét a fityes soraiban!

  Egy Köztársasági elnök hogy mondhat ilyet? :"Szerencsésebb lett volna az előrehozott választás, ám az új kormány megválasztása alkotmányos és törvényes volt "

  Elvileg pártsemleges, az alkotmány védelmezője, és a hadsereg főparancsnoka! de nem pártpolitikus!”
 • 11. Írástudatlan-Tdi. 2009. április 15. 16:17
  „Na ennek a vénhülyének a tartása is nagyon felesleges! Ráadásul egykövet fúj a gyílkosokkal! Köztársasági elnök=kidobott milliárdokkal!”
 • 10. comet 2009. április 15. 16:01
  „7. cyt- látod te is akaratlanul antidemokratikus helyzetről írsz. Mindenki látja hogy mi van, és mégis megvezetnek minket. A demokráciát nem kell misztifikálni csak be kell tartani a játékszabályait. Fletó meglehetősen otrombán játssza ki őket, amit azért tehet meg mert hagyják. Az alkotmányunkkal nincs semmi baj, meg a választási törvényekkel sem, annak ellenére hogy a hazai kultúrálatlan politikusok miattérdemes lenne egyértelműbbé tenni őket, csak be kéne tartani és tartatni azokat.
  És abban is igazad van hogy ami itt történik az máshol nemigen történhet meg, de ez is azért van mert itt bizonyos politikai körökre nem vonatkoznak az érvényes jogszabályok. Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont például Németországban már rács mögé dukták volna azokért a gazdasági bűncselekményekért amiket elkövettek, tehát az ilyen elemeket kiszűrik a politikai karrier előtt. (ott az is börtönt kóstálhat ha valakinek off-shore cége van és kimenti a vagyonát)”
 • 9. Zs 2009. április 15. 15:59
  „No, asszem cyt összefoglalta remekül a "mai" (elmúlt 20 év) kiba...tt szituját... Ekkora söpredéket eltartani egy nemzet sem hajlandó, mint mi. (Még Berlusconi és Putyin van a szeren ott rendesen, de a többi a nyomukban sem - de a másik kettő annyira nem kattant, mint a mi fecónk - kisbetűvel)”
 • 8. Hmmm... 2009. április 15. 15:58
  „Sajnos az "armenetnek" kovetkezmenye az egyvelegseg. Minel tovabb huzodik ez az atmenet, annal nagyonn lesz a fejetlenseg. Fabol nem lehet vaskarikat csartani, csak valami hasonlot es majd a festek eltakarja a valosagot.”
 • 7. cyt 2009. április 15. 15:39
  „Nekem az az érzésem - comet -, hogy nem vagy teljesen igazságos a köztársasági elnökkel. Ma tény az, hogy alkotmányos, jogi eszköz nincs SENKINEK - még a köztársasági elnöknek - a kezében SEM a kialakult antidemokratikus helyzet kezelésére. Pont. Ha tehát VALAMILYEN megoldást akarsz, akkor KIZÁRÓLAG CSAK olyanról lehet szó, amelyik beleütközik az érvényben levő alkotmányba illetve a jogszabályokba. Ezért KELLENE új alapokra helyezni az alkotmányunkat, mert nálunk nem működnek az ERKÖLCS ÍRATLAN szabályai, csak az internacionalizmusra épülő vadkapitalizmus erkölcstelenségen alapuló egyvelege. Ami történt az sehol máshol az EU-ban nem történhetett volna meg - mert mindenhol demokratikusabb és nacionalistább az alkotmány.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankot akart rabolni a Mester utcánál, de megijedt a rabló

A fővárosban ki akartak rabolni egy bankot a Mester utca és a Ferenc körút sarkán szerda délelőtt,… Tovább olvasom