Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom: jobban jártunk volna az előre hozott választásokkal

Sólyom László köztársasági elnök szerint jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt a parlamenti többség. Erről az államfő a Heti Válasz című hetilap csütörtöki számában nyilatkozott.
A köztársasági elnök úgy fogalmazott: így, hogy akkor csak kormányfőt váltottak, elvált egymástól a rövid távú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs - tette hozzá.

Az államfő kiemelte: az IMF által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres a Bajnai-kormány, de, mint hangsúlyozta, az állam nagy alrendszerei a régi struktúrában működnek tovább. "Vagyis a válság többi része nincs menedzselve, ezért tovább mélyül" - jelentette ki.

Sólyom László szerint a Jobbik azért is sikeres, mert az alkotmányos berendezkedést sokan kudarcnak érzik. Az interjúban annak a véleményének is hangot adott, miszerint nem az alkotmány teremtette a válságot, viszont szerinte annak szabályainak és alap-értékeinek figyelmen kívül hagyása nagyon is elmélyítette.

Az államfő felelevenítette, hogy 2006 októberében, amikor a miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen, az alkotmányos demokrácia védelmében kérte a Fideszt, hogy vegyen részt a parlament munkájában. Mint mondta, egyúttal arra is figyelmeztette az Országgyűlést, hogy arról szavaznak, megengedhető-e ez a módszer. "A többség szerint az volt. Ők ennek az értékválasztásnak bélyegét azóta letörölhetetlenül viselik" - tette hozzá.

Sólyom László beszélt a közte és a jelenlegi miniszterelnök közötti viszonyról is, melyet korrektnek nevezett. Felidézte, hogy amikor Gyurcsány Ferenctől kért tájékoztatást a gazdaság valódi állapotáról, "a kapott anyag egyértelműen félrevezető volt". "Akkor úgy döntöttem: olyan boltban, ahol becsaptak, nem vásárolok, s nem kértem több tájékoztatást" - tette hozzá. Mint kiemelte, Bajnai Gordon három-négy hetente tényszerűen tájékoztatja, a fontos kérdésekről pedig azonnal.

Sólyom László szerint Magyarország imázsa rengeteget romlott az utóbbi években. Felhívta a figyelmet arra, hogy államfőként a határon túli nemzetrészekkel kapcsolatban nagyon komolyan vett stratégia alapján dolgozik. Megemlítette, hogy a 2004 decemberében, szavai szerint "fájdalmasan félresiklott" magyar-magyar viszony orvoslása érdekében bejárta az összes magyarlakta területet.

A köztársasági elnök a Heti Válasznak adott interjúban kifejtette: a 2010-es választásoktól az újrakezdést várja. Újra megerősítette, hogy a lehető legkorábbi dátumra fogja kiírni a választásokat.

Az államfő arra a kérdésre, hogy vállalna-e még egy elnöki ciklust, azt felelte: ha valakit felkérnek egy ilyen fontos tisztség betöltésére, erkölcsi kötelessége nagyon komolyan mérlegelni. Ahhoz azonban előbb kérni kell - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. efje 2009. december 18. 01:34
  „Ezt a döglött MSZP-t már senki se hozza vissza. Még most is hisztek benne hogy sikerülhet? Mekkora pofára esés lesz ez nektek! Lassan az LMP is beelőz. Majd a sitten lesz idő gondolkozni hogy hol .... el!”
 • 14. Kami45 2009. december 17. 23:15
  „13. hozzászólás Gazficko 2009.12.17. 20:26

  Szerinted ez egy mértékadó újság.

  Már nagyon folyik az ellenség gyártás, szoci vonalon, a sok ködös meg be is kajálja.”
 • 13. Gazficko 2009. december 17. 20:26
  „Erre varjatok gombot.

  Népszava Online - Reflex
  2009.12.09. | 06:43:13

  "Elkezdheti építeni azt a keresztény Magyarországot, ahol a papok Orbán Viktor hitére térítik a keresztényeket"
  Demokraták, ébresztő!
  Nem csodálom, hogy a Fidesz megijedt. Ahol Gyurcsány kampányol, ott kampányolva van. Talán még a szocialisták is emlékeznek, hogy a közvélemény kutatások szerint 2005-ben rosszabbul állt az MSZP, mint most (19 százalék). És akkor jött Gyurcsány Ferenc és egy év múlva fölényesen megnyerte a választásokat. Ha valaki egy haldokló ügyet életre tud galvanizálni, ő az.
  Lesz megint gyűlölet-kampány, a Fidesz triumfálhat, na ugye, megmondták, hogy Gyurcsány visszatér. Orbán Viktor megmondta. Ő így szokta: ,,megmondtam Putyinnak, hogy új alapokra kell helyezni a magyar-orosz kapcsolatokat, nehogy mindenféle gyanús szocialisták tárgyaljanak vele." Azóta sem tudjuk, mit ,,mondott meg" neki Putyin. Pedig annyit igazán megmondhatott volna, hogy mindjárt a Gyurcsány házaspárt látja vendégül.

  Mikor Bajnai Gordon feltűnt, még le se tette az esküt, már kész volt az ítélet: ,,Gyurcsány-klón". Bajnai azóta egyre sikeresebb. Ha indulna a választásokon, volna esélye, de csak egy évre vállalta a kormány vezetését, és tartja a szavát. A befektetési kockázat csökkent is, most már csak Orbán Viktor a ,,kockázati tényező", aki azt se bánja, ha Magyarország adóssága a duplájára emelkedik.

  Ha a ,,Gyurcsány-klónnal" nem tudtak mit kezdeni, mit kezdjenek az eredetivel? Csak negyedik a szocialista képviselők országos listáján, de lehetne akár tizennegyedik is, és kezdhetik elölről a tévéostromot, a táborozást a Kossuth terén, készülhetnek a Fidesz népszónokai. Csakhogy a tévé székháza már nincs olyan közel a parlamenthez, a Kossuth tér nagy részét pedig parkosították. Egy képviselőnek nem lehet ultimátumot adni. Egy képviselőt még lemondatni se lehet. Ki fognak vonulni a parlamentből, ha megszólal?

  Megpróbálták elindítani a gyűlölet-kampányt az új miniszterelnök jelölt, Mesterházy Attila ellen is, de még nem találták meg a ,,terhelőket". Hacsak nem azt, hogy tanúként meghallgatták egy bűnügyben, de egy tanú még lehet vádlott. Egy bűncselekmény áldozata ellen is indulhat eljárás. Már most is vádlottak padjára ültetnék Dávid Ibolyát.

  A Fidesz csak a baloldaliak gyávaságában bízhat, akik félnek a börtöntől, az akasztófától, amit naponta ígérnek meg a Fidesz vezetői, és ez teljesíthető ígéret. Felelősségre akarják vonni őket Trianonért, a Tanácsköztársaságért, a Rajk perért, Nagy Imre kivégzéséért, és különösen azért, mert öt választásból hármat megnyertek. Egy baloldali kormány csak ,,illegitim" lehet, hiszen az ezeréves Magyarországot csak a ,,keresztény, úri középosztály" kormányozhatja, hiszen ő az ezeréves történelmi Magyarország örököse. A szocialisták, a liberálisok, a demokraták idegenek a magyar hagyománytól.

  A külföld a Gyurcsány-Bajnai kormánynak hisz, jellemző, hiszen a szocialisták mindig rárontanak a nemzetükre. Rejtély, miért utazik mostanában annyit Orbán Viktor. Csak nem akar baráti kapcsolatokat ápolni idegenekkel? A külföldi kormányok hivatalban lévő kormányfővel szoktak tárgyalni, nem örökös miniszterelnökökkel. Bajnai Gordon éppen az amerikai alelnök meghívására tartózkodik az Egyesült Államokban. Pedig ő csak a volt miniszterelnök másolata. Mi lesz, ha az eredeti ismét színre lép?

  Gyurcsány Ferencet 2006 őszén szimbolikusan, szóban, rajzban, bábú képében nyilvánosan felakasztották. Fidesz-közeli lapokban sértegették, igyekeztek lejáratni. Még egyszer nem lehet. Harcba lehet hívni a futballszurkolókat a Gonosz ellen, de ez is csak a baloldalt erősíti. Még egyszer nem dúlhatja fel Budapestet az a párt, amely rendet ígér. Nem tüntethetnek Gyurcsány Ferenc házánál, mert a demokrácia minden híve a Fidesz ellen fordul. Nem kiabálnak, nem fenyegetnek. Csak elmennek szavazni. Esetleg nem is az MSZP-re. Csak Orbán Viktor ellen.

  Ha majd Gyurcsány Ferenc nyilvánosan, esetleg szabad ég alatt megszólal, nem érdemes ráküldeni a füttyös brigádot. A szocialistákon a sor, hogy megbocsássanak maguknak, mert nem védték meg a lincshangulat ellen saját vezetőjüket, de nekik nem tőle van félnivalójuk. A listák a jobboldali pártirodákban vannak. Bárkire ráküldhető az APEH, és ha az adóhivatal keres, akkor talál. És Magyarországon három évig is lehet valaki ítélet nélkül is előzetes letartóztatásban. Fidesz politikust még sose láttunk rabszíjon vezetni, szocialistát annál inkább. A Fidesz vezetők lophattak a közpénzből anélkül, hogy akár eljárás indult volna ellenük. Hol van Kaya Ibrahim?

  Gyurcsány Ferenc megszólalt valami pártrendezvényen, és szájhagyomány útján elterjedt: ,,Demokrataták, ébresztő!" Nemcsak az övéihez szólt. És nemcsak az övéi hallották meg. Csak átadott néhány díjat, csak kezet fogott néhány kitüntetettel, és egy ország figyelte a tévéhíradókat. Csak egy vágóképen jelent meg, de a jobboldal máris megijedt, és a szocialista szavazókban, akik ma még a közvélemény kutatónak se mernek válaszolni, felébredt a remény. A gyávaság szorította húsz százalék alá az MSZP szavazóit. Sokat szenvedett nyugdíjasok esküdöznek, nem is voltak tagjai soha, semmiféle pártnak, a szocialistának különösen nem. Becsületes családapák ajtót se nyitnak, ha valaki a véleményüket kérdezi.

  Gyurcsány Ferenc nem fél. Egyszer már visszahozta pártját a semmiből. Az ő kormánya volt a rendszerváltás óta az első, amelyet újraválasztottak. Még Szili Katalintól, a legkeresztényebb és legmagyarabb szocialistától sem fél. Csak néhány percet beszélt, de mindazok mellé álltak, akik nem akarnak koncepciós pereket, népbutító, uszító, egyoldalú pártpropagandát, égő faluszéli házakat.

  Az ellenzék bosszúszomjas vezérének - ha fenyegetéseit beváltja - először börtönöket kell építenie, hogy elférjen minden szocialista képviselő, aki a költségvetést megszavazta. Aztán elkezdheti építeni azt a keresztény Magyarországot, ahol a papok Orbán Viktor hitére térítik a keresztényeket. Akiknek ez nem tetszik, ki kell közösíteni az egyházból. Lesz rend, és felvirágzik a múlt. Gyurcsány Ferenc inkább a jövőt szeretné felvirágoztatni. És ha valakinek, neki van esélye.

  Kartal Zsuzsa”
 • 12. nüs 2009. december 17. 19:29
  „Hobo - Circus Hungaricus

  Késő van már

  http://www.youtube.com/watch?v=ke3aq8YGX-k”
 • 11. aranka2 2009. december 17. 19:20
  „nüs, honnan való ez a vers/dalszöveg? Igen-igen tetszik!”
 • 10. nüs 2009. december 17. 19:14
  „Késő van már ne hívjuk az istent,
  késő van már mi basztunk el mindent.
  Késő van már nem látok kiutat,
  késő van már a közöny nem öntudat.

  Nekem ne mondja senki te se magyarázd,
  elbújtunk magunkban mint mindenki más
  Semmink sem volt már csak a tagadás,
  nem volt bölcsebb nálam se Álmos se Tamás.

  Késő van már!
  Késő van már!
  Késő van már!

  Késő van már nem vezetlek téged,
  Késő van már a szégyen eléget.
  Késő van már kiürül a pohár,
  Késő van már az én időm lejár.

  Azt hittük, hogy jobb lesz ha nincs mély fájdalom,
  A bocsánat győzzön ne bűn, ne rágalom.
  Nem lett senki bűnös mindenki áldozat,
  Művirág a síron szar a szőnyeg alatt.

  Késő van már!
  Késő van már!
  Késő van már!

  Semmiben sem bíztunk én sem te benned,
  te sem tettél semmit hát nekem se kellett.
  Kerestük kutattuk miben vagyunk mások,
  s nem, hogy miben egyek, barátok.

  Piac lett a város, a falu meg gyarmat,
  a szomszéd néni kérdi - még mit akarnak,
  Fesztivál az ország mindenki jól mulat,
  körtáncot járnak, a disznók és az nyulak.”
 • 9. horvathi 2009. december 17. 15:05
  „Mit is mondott Orbán Viktor a 2006. október 6-i (egy héttel a sikeres önkormányzati választások után!!!), Kossuth-téri naggyűlésen: "Nem akarunk előrehozott választásokat!"

  Erre a gyalázatos Orbán mondatra mondta később Usztics Mátyás, hogy "Orbán beszéde felért 3 vízágyúval".”
 • 8. achilleus 2009. december 17. 13:53
  „"az MSZP mint párt IS" (egy "is" kimaradt)”
 • 7. achilleus 2009. december 17. 13:52
  „Talán ha a köztársasági elnök indoklását is elolvasták volna az itt háborgó kormánypártiak, rájöttek volna, hogy azzal még az MSZP is jobban járt volna. Ennyit a bábról! Ha az előrehozott választások elmaradásának igazi nyertesét nézzük az vélhetően a Jobbik lesz. Ettől teljesen függetlenül a legnagyobb vesztese az egésznek az ország, de érdekes módon az MSZP mint párt. (A tolvajok nyertek, remélem csak időt.)”
 • 6. Agyalapi 2009. december 17. 13:28
  „Jobban jártunk volna, ha őt nem választják meg. Késő bánat, eb gondolat.”
 • 5. Power 2009. december 17. 13:13
  „Amikor Gyurcsány bizalmatlan lett önmagával szemben...na akkor kellett volna az istenadta népnek felháborodni. Várható volt a tetvészkedés.”
 • 4. Walaky 2009. december 17. 11:30
  „Kezdje önmagán a váltást a Fityisz bábja!”
 • 3. Örvájn 2009. december 17. 08:44
  „Nem ált jogában. A parlament feloszlatásának joga akkor illeti meg, ha a miniszterelnöknek javasolt személyt 40 napon belül nem választják meg, illetve ha az országgyűlés 12 hónapon belül négyszer megvonja a kormánytól a bizalmat. Egyébiránt nagyon igaza vagyon az Elnök úrnak.”
 • 2. Lutetia 2009. december 17. 08:32
  „Dehát neki jogában állt volna feloszlatni a Parlamentet, nem? Akkor miért nem tette meg?”
 • 1. Pinaman 2009. december 17. 08:28
  „a sajat tisztsegere is kirhatna egy uj valasztast, aztan ki tudja, hatha terdenalva konyorognek majd neki hogy vallaljon meg egy ciklust mert o maga is hibatlan es nagyszeru munkat vegzet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakvélemények a romagyilkosságokról

A nyomozó hatóság a romagyilkosságok mind a négy gyanúsítottja és védőik elé tárta az igazságügyi szakértői véleményeket. Tovább olvasom