Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Sólyom László a finnugor rokoni kapcsolatokról

Nagyon komolyan fogja venni a finnugor rokoni kapcsolatok ápolását mind az önálló államban élő rokon nemzetekkel, mind a kisebbségi népcsoportokkal – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök kedden Tartuban, Észtország második legnagyobb városában, az észt felsőoktatás és tudományos kutatás központjában, ahol a helyi egyetemen a finnugor tanszékkel ismerkedett. Elmondta, hogy ezt a kérdést be fogja venni programjába, és nagyon erősen fogja szorgalmazni a tőkeerős nagyvállalatok befektetéseit a kisebbségi területeken.

Az ukrán elnök megkezdte a tárgyalásokat

Az ukrán elnök kedden megkezdte az előzetes tárgyalásokat a parlamentbe jutott pártok vezetőivel. Viktor Juscsenko figyelmeztette a pártok vezetőit, hogy csak a koalíció alapjául szolgáló értékrendszer meghatározása után lássanak neki a posztok elosztásának. A vasárnap leadott szavazatok több mint 75 százalékának összesítése alapján nőtt az előnye a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette ellenzéki Régiók Pártjának (30,27 százalék) a második helyezett Julija Timosenko Tömbje (BJuT) (22,44 százalék) előtt. A harmadik helyen áll a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk (15,09 százalék).

Alacsony a részvétel az izraeli voksoláson

Az izraeli választásokon eddig mért legkisebb részvételi arányt mutatták ki kedden kora estig, és a szakértők negatív rekordot, a szavazás egész idejére 66 százalékos részvételt jósoltak. Az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette Kadima a délutáni órákban a telefonos agitálás eszközéhez folyamodott. A baloldali Munkapárt is folytatta a nap folyamán toborzó erőfeszítését, nemkülönben a pártversenyben harmadiknak jósolt jobboldali Likud vezetője, Benjamin Netanjahu.

Bizalmat kapott a Hamász-kormány

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamász iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. A jelen levő képviselők 70–36 arányban támogatták a kabinetet, amelynek élén miniszterelnökként Iszmáil Haníje áll majd. – Haníje előzőleg Gázában mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Washington elutasítóan reagált az általa előző nap a közel-keleti kvartettnek tett tárgyalási ajánlatra. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom