Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Sólyom László a nemzet egysége mellett tett hitet Erdélyben

Sólyom László magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy látogatása során elsősorban olyan emberekkel igyekezett kapcsolatba kerülni, akik a magyar közösség alapvető intézményeit működtetik, bár nem politikusok, nem állnak mindig rivaldafényben.
A köztársasági elnök beszédében átfogó és egységes nemzetstratégia, a kisebbségi jogok érvényesítése, az autonómiaformák, illetve a nemzeti konszenzus megteremtése mellett foglalt állást Kolozsváron, a magyar Színházban elhangzott ünnepi beszédében. Az államfő szerint az Európai Unióban a politikai nemzet fogalma mellett teljes polgárjogot nyert a kulturális nemzet fogalma is, amely fontos előrelépés a kisebbségekkel tűzdelt Európában. Hangsúlyozta, "csak érzelmi alapú politizálással nem lehet előrejutni", az új európai lehetőségek józan mérlegelésére van szükség.

A köztársasági elnök emlékeztetett rá: Románia európai uniós csatlakozásával a magyar nemzet túlnyomó többsége - 12 millió magyar - ismét az európai jog- és értékközösség része lett. Az Európai Unió minden tizedik polgára - nemzetállami szemszögből nézve - valamely kisebbséghez tartozik, az egyesülő Európában rohamosan épül a kisebbségvédelem joga - folytatta Sólyom László, aki szerint Magyarország kitartásának köszönhető, hogy a kisebbségi jogok védelme bekerült az Alkotmányos Szerződés szövegébe.

Az európai államok többsége a kulturális nemzet fogalmát immár a politikai nemzetével egyenrangúként ismeri el, és elismerik ma már azt is, hogy az anyaállamnak joga van a más államokban kisebbséget képező nemzetrészei identitásának és kultúrájának támogatására - mondta Sólyom László.

Hangsúlyozta: a kisebbségek kulturális autonómiája magától értetődő minimum, a kisebbségi jogok teljessége pedig - ott, ahol minden feltétel és az igény megvan - a területi autonómia lehetőségét is magában foglalja. "Hivatalos látogatásomon már tolmácsoltam, hogy ez a magyar kormány álláspontja is. Az autonómiának számos konkrét megoldása lehetséges. Ezért mindenek előtt demokratikus, tisztázó párbeszédre van szükség az autonómia fogalmáról és jövendő tartalmáról" - mondta az elnök, aki szerint sok félreértést és előítéletet kell eloszlatni a többségi társadalomban, meg kell szerezni az adott állam egyetértését.

Hiba lenne azonban - vélekedett az államfő -, ha a kisebbségi jogok és kisebbségi problémák mintegy bezárnák vagy elszigetelnék a magyarokat az adott országon belül.

Azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy csak érzelmi alapú politizálással nem lehet előrejutni, az új európai lehetőségek józan mérlegelésére van szükség, fel kell mérni Magyarország és a szomszéd államok szükséges együttműködésének esélyeit, tiszteletben kell tartani az egyes nemzetrészek társadalmainak önállóságát. Az új viszonyoknak megfelelő, az anyaországot és a többi nemzetrész jövőjét egységben látó nemzetstratégia kidolgozása nem halogatható tovább - szögezte le az államfő.

Beszédében az elnök utalt arra, hogy a rendszerváltás utáni új alkotmányok eltörölték és visszahozhatatlanná tették a korábbi, hol velejéig hazug, hol az utolsó pillanatig durván elnyomó és erőszakosan asszimiláló rendszereket. Szerinte ugyanakkor ezek az új alkotmányok a jövőt határozzák meg. "A forradalom napjai elmúlnak - a forradalom eredményei viszont a jogokon és az alkotmányos intézményeken keresztül épülnek ki és válnak állandóvá" - mondta Sólyom László.

Az államfő úgy ítélte meg, hogy nem-forradalmi időkben a jogok és az alkotmányos alapok éltetik tovább a forradalmat, hiszen ezek a végső biztosítékok, mert az alkotmányos jogok megsértése ellen fel lehet lépni, és a jogsértéseket orvosolni lehet. "Ezért kívánjuk ma is, és kell mindig kívánni a nemzetnek a sajtó szabadságát, a vélemény és gyülekezés szabadságát, és az összes többi jogot" - hangoztatta Sólyom László.


(Forrás: emh, MTI))

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Március – másképp

Foroghat a sírjában szegény Petőfi, akárhol is alussza örök álmát. Ünnepre készülnek késői… Tovább olvasom