Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Sólyom László: a pályázati rendszer nem kedvez a kistelepüléseknek

A jelenlegi pályázati rendszer nem kedvez az ezer lakosnál kisebb lélekszámú falvaknak, csak a gazdagabb települések képesek profitálni belőle - jelentette ki a köztársasági elnök szombaton a Heves megyei Tarnabodon.
Ebben a helyzetben ésszerűbb volna egy keretösszeg létrehozása kistelepülések számára, amelynek forrásait a helyi viszonyoknak megfelelően tudnák felhasználni az önkormányzatok - közölte Sólyom László, amikor a Bükki Nemzeti Park illetékességi területén tett látogatás keretében ellátogatott a hajléktalanokat befogadó faluként ismertté vált Tarnabodra.

Az államfő elmondta: azt követően jutott erre a következtetésre, hogy együtt ebédelt 23 település vezetőjével, akik arra panaszkodtak, hogy mire egy-egy pályázatból pénz lesz megoldhatatlanná válik az eredeti probléma.

A köztársasági elnök a továbbiakban modellértékűnek nevezte azt a programot, amit Tarnabod önkormányzata, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgáltat működtet a településen, részben állami támogatással.

A program Sólyom László szerint jól példázza, hogy szociális szolgáltatásokkal miként lehet egy elöregedő falut élő közösségé változtatni.

Ez nem csak a betelepülőknek, illetve a helyi cigányságnak hasznos, hanem a község egészének - szögezte le.

Ugyanakkor az államnak le kell vonnia azt a tanúságot, hogy ezt a tevékenységet nem lehet pusztán civil szervezetekre bízni, vagyis aktívan részt kell vállalnia ebben. Ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, miközben számos településen van érdeklődés hasonló kezdeményezések iránt, nem vándorolhat a program megvalósításával községről községre - fűzte hozzá.

Éppen a tarnabodi példa bizonyítja, hogy közlekedés híján egy olyan falubuszra volt szüksége a településen élőknek, amelynek segítségével a helyben élők eljuthatnak a környéken kínált munkahelyekre.

Az emberek pedig meg is ragadták az alkalmat, vagyis el kell oszlatni azt a tévhitet, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, hiszen Tarnabodon éltek a kínálkozó lehetőséggel - vélekedett.

Az államfő Tarnabodon látogatást tett egy helyben létesített elektronikus hulladékbontó üzemben, amely nem a profitért működik, hanem azért, hogy munkaalkalmat szolgáltasson a helybelieknek.

Ennek kapcsán feltette a kérdést: miért nem lehet a hulladékipart úgy szabályozni állami szinten, hogy azt ne néhány erre szakosodott nagyvállalkozó uralja. Az ágazatot, a segélyezést kiváltandó össze lehetne kötni szociális programokkal - fűzte hozzá.

Sólyom László annak kapcsán is elismerését fejezte ki, hogy a községből sikerült száműzni a játékgépeket. A kocsmáros fagylaltozót működtet, a kocsma helyén pedig játszóház működik - sorolta.

Az államfő ezt követően Visontára, a Mátrai Erőmű Zrt.-be látogatott, ahol a társaság vezetői tájékoztatást adtak számára az ország második legnagyobb áramtermelő üzemének működéséről.

Szombati látogatása végén a köztársasági elnök a tervek szerint fogadást ad Parádfürdőn.

Olvasóink írták

 • 1. dodó 2009. szeptember 19. 22:18
  „Nemcsak szokása szerint hülyeségeket beszél, de szándékosan hazudik is a mi klottgatyás Sólyom nevű verebünk! Néhány cikk a közelmúltból Tarnabod kapcsán:

  Tarnabodi cigányterror :: 2009-08-10. 15:31
  Jár és jut is: cigire és piára is mehet a segély :: 2009-05-29. 00:19
  Egy olajradiátorért verték agyon az idős embert a tarnabodi cigányok :: 2009-04-08. 12:08
  Százmilliószámra pazaroljuk a közpénzt a cigányfertőzött településekre; CMÖ-k persze egy fillért nem kaphatnak :: 2009-01-22. 21:18
  Verés után Molotov-koktéllal nyomatékosítottak a cigányok
  :: 2008-11-13. 14:47”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadszor verik az üllőt az újmassai műemlék kohónál

Harmadszor rendezik meg a Fazola Napokat Miskolc-Újmassán; a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó… Tovább olvasom