Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Sólyom László: az ügyészségek pártatlansága fontos érték

Sólyom László az ügyészség független és pártatlan működésének fontosságáról beszélt kedden az Ügyészség Napja alkalmából rendezett ünnepségen.
A köztársasági elnök szerint "az ügyészség politikai részrehajlással való megvádolása a politikusok, kormányzati tisztségviselők által, vagy ennek más módon való sejtetése nemcsak az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom aláásására alkalmas", ezért az elnök szerint "az igazságszolgáltatást a politikai csatákból teljesen ki kell hagyni".

Sólyom László emlékeztetett arra, hogy márciusban "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilvánosan kétségbe vonta a bíróságok és az ügyészség pártatlanságát, miközben nem tudott példát hozni arra, hogy bármely döntés jogilag kifogásolható lett volna.", de az elnök szerint "szintén veszélyeztetheti az ügyészség pártatlanságába vetett bizalmat ha politikai csatákban egy ellenzéki párt ügyészi eljárásokat és bírói ítéleteket helyez kilátásba hatalomra kerülése esetén".

Mindezekre tekintettel Sólyom László a beszéde végén kiemelte: "az ügyészségnek is elsőrendű feladata, hogy pártatlanságát minden szempont figyelembevételével, körültekintően vigyázza".

Az ünnepségen Kovács Tamás legfőbb ügyész hangsúlyozta, hogy a lemondásáról szóló híresztelések ellenére még a jövő esztendőre is vannak elképzelései.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2009. június 09. 12:42
  „Egy apró példa pártatlanságra és a függetlenségre:

  "Hihetetlen dolgok kezdenek körvonalazódni az Ingatlanhasznosító Szövetkezetek hat évvel ezelőtti kalandos történetei körül is. Egyes szövetkezetek esetében kiderült a másodfokú hatályon kívül helyezett ítéletből, hogy az anyag felderítetlen, hiányos, iratellenes, és szinte a ,,kezdő rúgásig" vissza kell pergetni újra az első fokú bíróságnak majd az eseményeket. A másodfokon eljáró debreceni bíróság a Duna Profit Szövetkezet első fokon hozott súlyos ítéletét hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította az első fokú bíróságot. A már jogerős ítélet kihirdetésekor szabadon engedték az addigra már 18 hónapja fogva tartott vádlottakat, akiket a ,,felderítetlen és iratellenes" ítélet súlyos évekre elmarasztalt. A fiatalemberek a Duna Profit utolsó vezető voltak, de mint kiderült addigra mire ők a Szövetkezet vezetői funkcióit elvállalták már üres kasszát, kellett kezelniük, ennek ellenére őket ítélték, majdnem ,,halálra"(5-7 év letöltendő börtönbüntetéseket kaptak). A másodfokon eljáró bíróság szokatlan módon, igen keményen bírálja, és kritizálta az első fokú bíróság téves döntéseit, megállapításait. Ugyanakkor szinte teljes mértékben elfogadta az egyik vádlott beadványát, amely nemcsak az ítélet megalapozatlanságára, és alapvető emberi jogi kérdésekben is súlyos szabálytalanságokra mutatott rá. Mindezek után a Legfelsőbb Bíróság a másodfokú ügyész fellebbezésének helyt adva újra elrendelte a vádlottak előzetes letartóztatását, egy nevetséges indokkal, a 6 évvel ezelőtt történt csalás gyanúja miatt, és 18 hónap előzetes letartóztatás után, szökés, elrejtőzésre való hivatkozással. Akkor, amikor a vádlottaknak, és ügyvédeiknek igazat adva a másodfok végre valódi eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. A Duna Profit utolsó vezetőségét az elsőfokú tárgyalás ítélethirdetésekor a tárgyalásról vitték el bilincsben. Ergo addig is azon voltak, hogy bebizonyítsák az igazukat, hiszen megnevezték a valódi háttérszereplőket, és igazukért szinte minden lehetséges fórumra elmentek. A hazai ,,bírósági-maffia" viszont Budapesten egységes, és mindezen tények abszolút nem számítanak, ha a ,,mundért" kell védeni. Mivel a vádlottak mentő körülményeit, az ügy nyomozati aktáit ÁLLAMTITOKKÁ nyilvánították, ez mindenképp komoly üzenet kell, hogy legyen a károsultaknak"

  Továbbiak a hirturmix.hu-n”
 • 2. flexsnake 2009. június 09. 12:21
  „Első körben a jobbik és a szima féle banda feloszlatását indítványozhatná.”
 • 1. dodó 2009. június 09. 12:11
  „"Sólyom László az ügyészség független és pártatlan működésének fontosságáról beszélt..."

  Hogy beszélt, azt látjuk/halljuk. ...de tesz is érte valamit???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat százalék felett a recesszió

Az idei első negyedévben a magyar gazdaság - a 2008 azonos időszakához képest - 6,1 százalékkal… Tovább olvasom