Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Sólyom László: Csak egyetlen 56-os forradalom van

Sólyom László államfő a Magyar Állami Operaházban mondott ünnepi beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 évfordulóján. Sólyom László szavait, miszerint csak egyetlen 56-os forradalom van, a meghívottak tapssal fogadták.
A fő ok az ünneplésre az, hogy erre a közös ünnepre egy olyan Magyarországon gyűltünk össze amely független és demokratikus állam - húzta alá Sólyom László. Megvalósultak a forradalom céljai, a kommunista rendszer pedig ezt a megrázkódtatást már sosem tudta kiheverni - jelentette ki az államfő.

Az est másik főszónoka, Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök arról beszélt, 1956-ban a magyar nép szabadságot akart, a spontán tiltakozásokból hatalmas mozgalom lett, amely alapjaiban rázta meg a régi rendszert. Az osztrák államfő fejet hajtott a forradalom áldozatai előtt és békés jövőt kívánt a magyar nemzetnek.

A beszédek után a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével, félórás ünnepi koncertet adott. A rendezvényre a külföldi delegációk mellett 350 ötvenhatos személyiséget hívtak meg, valamint a közjogi méltóságokat, a pártok és a parlamenti frakciók vezetőit, EP-képviselőket, kormánytagokat.

A középső díszpáholyban Sólyom László foglalt helyet, míg a jobb oldalán lévő páholyban egymás mellett ült José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, valamint Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök. A bal oldali díszpáholyban pedig Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ült.

Az operaházi megemlékezésre eljött a Gyurcsány-kormány több tagja, Hiller István kulturális miniszter, Göncz Kinga külügyminiszter, Molnár Lajos egészségügyi miniszter, Lamperth Mónika területfejlesztési miniszter, Kóka János gazdasági miniszter.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Medgyessy Péter volt miniszterelnök mellett ült, míg Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője egy sorral hátrébb, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője mellett foglalt helyet.

Velük együtt hallgatta végig a beszédeket Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója látta, hogy a kormánypárti és az ellenzéki politikusok az előre megszabott ültetési rend szerint foglalták el helyüket. Késve, a Himnusz után érkezett két szabad demokrata politikus, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, és Demszky Gábor főpolgármester.

Jelen volt Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, aki mellett Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője foglalt helyet. A vendégeket az operaházi ünnepség előtt Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke fogadta az Opera Vörös-szalonjában.

A koncertet követően, este, a meghívottak számára díszvacsorát rendeznek a Szépművészeti Múzeum Barokk termében, ahol Sólyom László és Gyurcsány Ferenc mond pohárköszöntőt.

(Forrás: Krónika hírszolgálat, MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem ünnep, inkább szomorú emlékezés

Hol vannak a fiatalok? – kérdezte Sólyom László a Szegedi Tudományegyetem szenátusának 1956… Tovább olvasom