Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Sólyom László Észtországban

Sólyom László közös finnugor fellépést sürgetett Tallinnban, ahol észt kollegájával, Arnold Rüütellel találkozott. A magyar köztársasági elnök közölte: Magyarország kész arra, hogy az Európai Unió szomszédságpolitikájáról, így az Oroszországhoz fűződő viszonyról egyeztessen Észtországgal.
Sólyom László közös finnugor fellépést sürgetett Tallinnban, ahol észt kollegájával, Arnold Rüütellel találkozott. A magyar köztársasági elnök közölte: Magyarország kész arra, hogy az Európai Unió szomszédságpolitikájáról, így az Oroszországhoz fűződő viszonyról egyeztessen Észtországgal. Ismert, komoly feszültségek terhelik az orosz észt viszonyt.

Az észt hatóságokban egyébként erős az az érzés, hogy az Észtországban élő, állampolgársággal nem rendelkező orosz ajkú lakosoknak nincs joguk az országban élni, és vissza kellene őket küldeni Oroszországba.

Moszkva korábban az EU-t is bírálta, amiért az nem biztosítja az jogaik védelmét Észtországban.
Az Európai Unió egységének erősítését szolgálná, ha Észtország is jóváhagyná a közösség alkotmányos szerződését – hangsúlyozta Sólyom László Tallinnban, miután tárgyalt Arnold Rüütel köztársasági elnökkel.

A hivatalos látogatáson Észtországban lévő magyar államfő kollégájával folytatott megbeszélését követően úgy fogalmazott: a ratifikálás további ellensúlyt jelenthetne az unió széttöredezésére törekvő csoportokkal szemben. Sólyom László szerint a három finnugor ország, azaz Magyarország, Észtország és Finnország közösen léphetne fel bizonyos kérdésekben az Európai Unióban. Mint mondta, Magyarország kész arra, hogy az Európai Unió szomszédságpolitikáját, így az Oroszországhoz fűződő viszonyt illetően egyeztessen Észtországgal. Ismert, komoly feszültségek terhelik az orosz észt viszonyt, például a két állam kisebbségpolitikája miatt. A balti országban élő 139 ezer orosz ajkú, azaz a lakosság 11 százaléka nem vehet részt a parlamenti választásokon, mivel nincs észt állampolgárságuk. A finnugor mari kisebbség jogait viszont Oroszországban éri egyre több sérelem.

Sólyom László Finnországot is érintő négynapos észak-európai körútjának első állomásán, Tallinban megkoszorúzza az 1918-20-as szabadságharcban elesett észt tanárok és diákok emlékművét. Ezután Andrus Ansip észt miniszterelnökkel találkozik. Az államfő ellátogat a tallinni Magyar Intézetbe és megnézi a Bartók-kiállítást is.

Magyar Nemzet/MTV Teletext, Magyar Rádió, Klubrádió, Info Rádió

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom