Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Sólyom László felhívása a választópolgárokhoz

Sólyom László köztársasági elnök felhívással fordult valamennyi választópolgárhoz, amelyben a szavazás alkotmányos jelentőségére. Az elnöki üzenet kitér az árvízi munkálatokban részt vevőkre is.
Tisztelt választó polgárok!

Sólyom László
Magyarország vasárnap országgyűlési képviselőket választ. Ez a nap a demokrácia napja - szokták mondani. Én inkább úgy vélem, hogy ennek a napnak köszönhetően, vagyis a szabad választások miatt lesz azután minden egyes nap a demokrácia napja. A választásokon kapják meg a képviselők a felhatalmazást a hatalom gyakorlására. Ezért a választás a demokrácia alapja, pontosabban a választáson való részvétel, és ezért, ha valaki elmegy szavazni vasárnap, akkor a 16 éve fennálló alkotmányos Magyarországra szavaz.

A választások alkalmat adnak arra, ritka alkalmat, hogy ítéletet mondjunk a kormány fölött, a kormánypártok munkájáról. Arról, hogy ellátta-e alkotmányos feladatát az ellenzék. Arról, hogy hogyan képzelik a jövőt az egyes pártok, mit látnak megoldandó problémának, milyen megoldást kínálnak, és főleg, hogy a képviselőjelöltek és a pártok milyen értékeket képviselnek. Hiába marad valaki otthon, hiába kerüli el a szavazófülkét, az ország megoldandó problémái itt maradnak velünk. És ha valaki szeretne ezek megoldásában részt venni, akkor szavaznia kell. Arra is alkalmat ad a választás, hogy a pártok sorsáról döntsünk, befolyásoljuk irányvonalukat. Ne hagyjuk ki ezt az alkalmat.

Magyarországon ezekben a napokban súlyos árvíz van. Láthattuk, hogy példaszerűen, fegyelmezetten folyik a védekezés. Erről a helyről is szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki részt vesz a munkálatokban. Másokat a víz elűzött lakóhelyükről. Arra kérem a választási szerveket, különösen figyeljenek arra, hogy azok is, akik a védekezésen dolgoznak, és azok is, akiknek el kellett hagyniuk lakóhelyüket, le tudják adni szavazatukat.

Végezetül még egyszer kérek mindenkit, gondolja meg, hogy minden egyes szavazat számít, mindegyiknek következménye van.
Kérem, éljenek alkotmányos jogukkal, és szavazzanak!

Sólyom László
köztársasági elnök

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom