Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Sólyom László nem írta alá a médiatörvény módosítását

A köztársasági elnök nem írta alá a médiatörvény parlament által december 15-én elfogadott módosítását, hanem elküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak. Sólyom László szerint a változtatások háttérbe szorítják a pályáztatás követelményét.
Ez ellentétes a sajtószabadsággal kapcsolatban fennálló Ab gyakorlattal, és aránytalan előnyhöz juttatja a jelenlegi műsorszolgáltatókat a pályázni kívánó új társaságokkal szemben - áll a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfői közleményében.

A műsorszolgáltatási jogosultságot jelenleg nyílt pályázat útján lehet megszerezni; rádiók esetében 7, televíziók esetében 10 évre. Ennek lejártakor új pályázatot kell kiírni, de ha a műsorszolgáltató bejelenti erre vonatkozó igényét, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egyszeri alkalommal tender nélkül is megújíthatja a szerződést, legfeljebb öt évre. Ennek lejártakor azonban mindenképp új pályázatot kell kiírni. Az Országgyűlés által december 15-én elfogadott törvény lehetőséget adna arra, hogy az ORTT több egymást követő esetben is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, ami televízióknál 2012-t, rádióknál 2014-et jelent, a tervek szerint.

Sólyom László szerint ez a módosítás sérti az Alkotmánynak a sajtószabadságot biztosító bekezdését. A digitális átállásig ugyanis az elektronikus médiapiacon a frekvenciák korlátozottan állnak rendelkezésre. Ezért annak érdekében, hogy a "szűkösség" ellenére érvényesülhessen a kiegyensúlyozottság követelménye, garanciális jelentősége van a jelenlegi pályázati rendszernek, hiszen ennek révén lehetőség van új szolgáltatók megjelenésére - fogalmaz a KEH közlemény.

A köztársasági elnök indítványában arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság egy 2007-es határozatában megállapította: a pályázati eljárásnak súlyos alkotmányossági hiányosságai vannak. Az értékelési szempontok törvényben nem szabályozottak, a döntéshozatali eljárás nem áttekinthető. Az Országgyűlésnek ezeket az Alkotmánybíróság határozata alapján 2007. december 31-ig kellett volna korrigálnia. Ez azonban a mai napig nem történt meg, sőt: a most elfogadott törvény még a jelenleg fennálló garanciákat is háttérbe szorítja, amit Sólyom László elfogadhatatlannak tart.

Olvasóink írták

 • 3. Power 2008. december 30. 22:59
  „Salátatörvények kreálásában elsők vagyunk. Olyan törvények és rendeletek vannak, amelyek mára használhatatlanok.”
 • 2. joy 2008. december 30. 08:35
  „Süket hablaty.
  Úgy is az nyer, kinek van rá pénze, hogy tisztességesen üzemeltessen 1-1 csatornát.

  Mi meg le se sz.rjuk őket, ha nem tetszik a műsoruk, átkapcsolunk a kábelen Spectrumra, vagy NG-, Travel-re, Poénra, oszt jól van.”
 • 1. aranka2 2008. december 29. 18:33
  „Szélmalomharc. A technikai fejlődés régen túllépett elnökünk etikus fantazmagóriáin, 2012-ig marad ami van, azután úgyis gyökeresen új lesz minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozdonyvezetők megállapodtak a jövő évi bérekről

A MÁV-Trakció Zrt. megállapodott a jövő évi bérekről és a kollektív szerződés módosításáról a… Tovább olvasom