Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Sólyom: nem szabad nyúlni a családtámogatási rendszerhez

Nem szabad hozzányúlni a családtámogatási rendszerhez, tekintettel Magyarország demográfiai helyzetére és arra az értékre, amelyet a család hordoz - jelentette ki Sólyom László pénteken Nápolyban.
Az államfő az Arraiolos-csoport találkozójára - európai államfők kötetlen megbeszélésére - érkezett a délolasz városba, és a hivatalos program kezdete előtt nyilatkozott a magyar sajtónak. Az újságírók többek között arról kérdezték, miért utalta vissza a parlament elé a gyermekvédelmi és gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását.
Sólyom elfogadja a kormánynak azt a szándékát, hogy elősegítsék, hogy az anyák visszatérjenek a munka világába, de, mint mondta, úgy gondolja, "a gyereknek az a jó, ha minél tovább az anyjánál van".
Mint kifejtette: olyan szabályozásra van szükség, hogy azok az anyák, akik mielőbb szeretnének visszamenni dolgozni, megtehessék, a többieket viszont ne kényszerítsék erre.
Az Arraiolos-csoport résztvevői - a magyar és a házigazda olasz elnök mellett több más EU-tagország államfői - a nápolyi találkozó péntek délutáni első plenáris ülésén az európai parlamenti választások következményeit vitatják meg. A szélsőséges pártoknak az EP-választáson való előretörésével kapcsolatos kérdésre Sólyom azt felelte: "nem tartom olyan kétségbeejtőnek a helyzetet, főleg nemzetközi összehasonlításban". Hozzátette, "meg kell várni az elemzéseket, hogy ezt a választói csoportot, amelyik a Jobbikra szavazott, igazából mi motiválta".
Mint elmondta, nem számít arra, hogy a plenáris ülésen ez lenne a fő téma, sokkal inkább az alacsony választási részvétel. Mint kifejtette: a csökkenő érdeklődés egyrészt legitimációs nehézségeket vet föl, másrészt jelzi, hogy nincs olyan átfogó Európa-koncepció, amely lelkesítené a választópolgárokat.
Az államfő lehetséges megoldásként említette az EP-képviselők közvetett választására való áttérést, hozzátéve, hogy a kérdés bonyolult, mert Magyarország számára ugyanakkor a határon túli nemzetrészek miatt nagyon értékes a jelenlegi rendszer, a közvetlen választás.
Sólyom László pénteken Nápolyban felkereste a NATO szövetséges egyesített erők nápolyi parancsnokságát. Megbeszélést folytatott a parancsnokkal, Mark Fitzgerald amerikai tengernaggyal, és találkozott a parancsnokságon szolgáló magyar katonákkal. Az államfő ezután ellátogatott a nápolyi II. Frigyes tudományegyetemre, ahol találkozott az egyetem vezetőivel és a magyar tanszék hallgatóival.Olvasóink írták

 • 3. bo 2009. június 13. 11:30
  „Nápolyban mondta? Akkor biztos meg is nézte! Gondolok itt a "Nápolyt látni és meghalni" örök igazságra. Be kellene költöztetni a demográfiailag oly jól álló svédek közé! Igenis dolgozzanak meg a segíjjé!”
 • 2. Léni 2009. június 12. 16:04
  „Az a jópofa az egészben, hogy amit most foggal-körömmel véd a FIDESZ és Sólyom László,
  az mind annak a "szörnyűséges diktatúrának " az eredménye amit szocializmusnak hivnak.
  Orbánék már ugyan vettek el a nyugdijból elég rendesen /a legelső intézkedésük ez volt/,
  négy évre befagyasztották a családipótlékot, a kismamák több éves birósági tárgyalás után kapták
  meg az akkor jogos járandódságukat,stb, pedig nem volt gazdasági világválság sem.
  Ezért nincs erkölcsi alapjuk most a gyalázkodásra és úszitásra.Ezzel együtt én is sajnálok mindenkit
  akitől valamilyen oknál fogva el kell venni bármennyit.
  A A szomorú igazság az, hogy a kapitalizmus nem egy igazságos rendszer, nézzünk szét a nálunk sokkal
  gazdagabb országokban ,ott sem él mindenki fejedelmi módon.
  89-ben ezt választottuk /én is/, azt a virágot szagoljuk amit téptünk.”
 • 1. trixi11 2009. június 12. 14:50
  „Pedig ezeknek semmi se szent!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Opel új tulajdonosa gyártást hozna Magyarországra

A magyarországi, illetve az ausztriai motorgyárba telepítené át a termelést két németországi gyárból… Tovább olvasom