Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Sólyom szerint a kultúra tartja egyben a nemzetet

A magyar kultúra öröksége, szeretete, birtoklása és közösen folytatni akarása tartja egyben és alkotja a magyar nemzetet - jelentette ki Sólyom László a Magyar Kultúra Napja alkalmából megtartott ünnepségen vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.
Az államfő a község református templomában rendezett ökumenikus istentiszteleten úgy fogalmazott: Kölcsey Ferenc Himnusza nem egyszerűen a magyar irodalom kiemelkedő teljesítménye, hanem annál is több; a költeményt az egész nemzet a szívébe fogadta, a Himnusz összeforrt a magyarság történelmével, annak szimbóluma, s elválaszthatatlan lett a hazaszeretettől. "Ezért mondhatjuk, hogy a Himnusz romolhatatlan, nem lehet vele visszaélni, mindig tiszta marad, nem válthatja le semmi, nem helyettesíthető semmilyen más zeneművel" - mondta.

Az államfő kiemelte: a magyar kultúra öröksége, szeretete, birtoklása és közösen folytatni akarása tartja egyben, és alkotja a magyar nemzetet, amelynek fontos alapköve a nyelv. Leginkább ezért kell áldozatra készen lenni - figyelmeztetett Sólyom László. Ma a magyar nyelvért elsősorban az országhatáron kívül élő nemzetrészeknek kell naponta áldozatot hozni az asszimilációs nyomás ellenében, ezért az anyanyelv használata a határon túl általános emberi jogi, valamint létkérdés is egyben - mondta.

Az ünnepségen Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, és Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke hirdetett igét, ezt követően a Kölcsey Társaság emlékplakettjével tüntették ki Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőt. A társaság által 1995-ben alapított díjban azok a művészek részesülhettek, akik sokat tettek a magyar kultúra megőrzéséért. Az elmúlt három évben Szabó Dénes karnagy, Szilágyi István író és Nagy Gáspár költő kapta meg az elismerést, de a korábban a díjazottak között volt Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.

Az istentisztelet után megkoszorúzták a település református temetőjében Kölcsey Ferenc síremlékét, ahol a köztársasági elnök is elhelyezte az emlékezés virágait.

Olvasóink írták

 • 3. KolompárRómeó 2010. január 18. 13:02
  „Szerencse, hogy immáron jelentős tényezővé vált egy olyan kultúra is az országban, amely Sólyom szerint is kedvelendő, védendő. Ez a késelések, tömegverekedések, csoportos hordákban való lincselések kultúrája.”
 • 2. Hmmm... 2010. január 18. 08:43
  „Igen kedves "anonimus65", mert a himnusz fohasz. Megirasanak idejeben is hasonlo volt a helyzet, tehat eppen helytallo a tartalma a mi napokat illetoe! Sajnos ez nem eppen egy kellemes allapot. Amit en nem tartok helyesnek az az, hogy ne csak a kulktura tartson ossze egy nepet, hanem a jovo tervezese, ami alapjan egyutt tudunk mukodni es elni hetkoznapjainkat. Ez fogja igazan ossze a tarsadalom es a nep elemeit. Hazankban tobb kulturaju nep el, ami egyaltalan nem baj addig, mig a kozos terv kozos vegrehajtassal valosul meg. szerintem ez nem igaz a napjainra vonatkoztatva.”
 • 1. anonimus65 2010. január 17. 20:06
  „Blabla ,szép szép,csak kicsit idejét múlt!
  Isten áld meg a magyart,jó kedvvel,bőséggel,
  valóban ez jellemzi ma a Magyarságot?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pándyt rettegésben tartják rabtársai

A sorozatgyilkos Steffek István börtönlelkésznek arra utalt, hogy rabtársai szexuálisan és fizikailag is erőszakoskodtak már vele. Tovább olvasom