Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Sólyom szerint az emberek egyre bizakodóbbak

Sólyom László köztársasági elnök kedden úgy fogalmazott, hangulatváltozást tapasztalt a vidéken élő embereknél. Mint mondta: "egy éve lehet az, hogy az emberek bizakodóbbak".
Az államfő, aki vasárnap érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba, Soltvadkerten újságíróknak kiemelte: mikor elkezdte az országjárást két és fél évvel ezelőtt, sok panaszt hallott és kilátástalanságot tapasztalt. Szerinte most is megvannak a problémák, de a polgármesterek bizakodnak, "a levegőben lóg a fordulat".

Az államfő beszélt a hétfő délutáni mórahalmi fórumról is, ahol - mint kiemelte - a Homokhátság vízhiányos állapota volt a fő téma. Mint hangsúlyozta, a Kiskunsági Nemzeti Park az a része Magyarországnak, ahol egymás mellett "él" a legnagyobb szárazság, az elsivatagosodás, valamint a túl sok belvíz. Sólyom László nagyon meggondolatlannak nevezte azt a fajta politikát, amikor a belvizet rögtön elvezetik. Megemlítette, hogy Magyarország uniós elnökségének külön kiemelt témája lesz a víz - mint nemzeti és európai kincs -, s beszélt a Duna stratégiai fontosságáról is.

Sólyom László szólt a keddi császártöltési fórumról is, ahol a dél-alföldi tanyavilág élete, gazdálkodása, az agrár- és környezetgazdálkodás egyes kérdései voltak terítéken. A tanyasi életformát a külső változások majdnem tönkretették, de nagyon nagy igény van arra, hogy ez az életforma megmaradjon - jelentette ki.

Az államfő hangsúlyozta: nemzeti parki látogatásainak célja az volt, hogy bemutassa, mennyi természeti érték és mennyi emberi érték van Magyarországon.

A köztársasági elnököt kedden elsőként a hajósi pincefalu gazdái látták vendégül. Sólyom László az egyik pinceházban hajósi borokat kóstolt.

Mint a kóstoló közben elhangzott, egyre népszerűbb a bortermelés a helyi fiatalok körében. Azt is kiemelték, hogy legutóbb a szőlő kilogrammját 40-45 forintért tudták eladni, ebből azonban, mint mondták, nem lehet megélni.

Utolsó programpontként az államfő Kiskunmajsán megtekintette Pongrácz Gergely és Ödön 1956-os múzeumát és emlékhelyét, majd visszaindult Budapestre.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a jövő héten Sólyom László az elnöki hivatalba várja a nemzeti parkok igazgatóit, hogy megossza velük országjárása tapasztalatait.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban zárta a 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát Sólyom László köztársasági elnök. A látogatás az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása volt.

A Kiskunsági Nemzeti Parkot (KNP) a Hortobágy után az országban másodikként, 1975-ben alapították. Székhelye Bács-Kiskun megye "fővárosa", Kecskemét, de működési területe Csongrád és kis részben Pest megyére és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre is átnyúlik. Kiterjedése meghaladja az egymillió hektárt.

Olvasóink írták

 • 5. Zs 2010. március 03. 13:25
  „Hááát, a szakértői...”
 • 4. bsm 2010. március 03. 08:17
  „Ez vagy csonthülye vagy faxon a Sándorpalotában kapta a hangulatjelentést ? ki mondta ezeket a híreket neki ?!..”
 • 3. Agyalapi 2010. március 02. 22:33
  „Sólyom valósággal szárnyal. Micsoda államfő!”
 • 2. flexsnake 2010. március 02. 17:09
  „Ja, bízunk benne hogy elmész nyugdíjba :D”
 • 1. gedeon 2010. március 02. 17:04
  „"Sólyom szerint az emberek egyre bizakodóbbak"
  Mihez képest???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kellene halasztani a mélygarázs-beruházást?

Rogán Antal szerint 2011 júniusa utánra kellene halasztani a Kossuth téri mélygarázs-beruházást és a… Tovább olvasom