Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sólyom: tűrhetetlen, amit a szlovák miniszter mondott

Továbbra is érvényes viszont az a hivatalos találkozóra való meghívás, amelyet szlovák kollégájának címezve még 2005 decemberében fogalmazott meg a magyar elnök.
Ezt Sólyom László pénteken a V4-ek kétnapos szlovákiai, pöstyéni államfői csúcsértekezletének első napján, pénteken jelentette ki a magyar sajtó képviselőinek. Ivan Gaąparovič szlovák elnök előtte a szlovák sajtónak úgy fogalmazott: magyar kollégája Pöstyénben is meghívta őt.

A visegrádi elnöki csúcs után szombaton a két elnök együtt keresi fel a nyitrai Konstantin Egyetemet, ahol a hallgatókkal és oktatóikkal találkoznak, valamint - erősítette meg Sólyom - kétoldalú eszmecserére is lehetőség nyílik. Sólyom László magyar újságírói kérdésre válaszolva Ján Mikolaj szlovák oktatási miniszter minapi állásfoglalásáról is véleményt mondott.

A Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja által jelölt politikus a pozsonyi parlamentben kijelentette, hogy azonosulni tud azoknak a szlovák fiataloknak a véleményével, akik a szlovákiai Open Society Found felmérésében úgy vélekednek: a szlovákiai magyaroknak nyilvánosan nem, csak otthonaikban volna szabad használniuk az anyanyelvüket. A magyar államfő kijelentette: "Ha tényleg ezt mondta, akkor ez tűrhetetlen, mert egy olyan országban, ahol tíz százalék magyar él, azt mondani, hogy ne használják az anyanyelvüket - ami alapvető emberi joguk és itteni alkotmányos joguk, európai uniós érték és mindenféle nemzetközi szerződés által biztosított jog -, tökéletes meg nem értése egy soknemzetiségű országnak, amiben élnek. Szlovákia nem egy egységes nemzetállam, itt nagyon jelentős kisebbségek élnek."

Sólyom és Gaąparovič - Lech Kacyznski lengyel és Václav Klaus cseh kollégájával együtt - egyaránt támogatja Horvátország mielőbbi uniós csatlakozását. Ukrajna esetében a szlovák elnök szerint ugyancsak ez a szándék, ám Kijevnek több vonatkozásban is teljesítenie kell az integráció előfeltételeit. Hasonlóképpen nyilatkozott erről Sólyom László is.

"Egyáltalán nem mindegy, az EU legközelebbi szomszédja milyen ország. Neki kell kínálnunk távolabbi kifutással egy uniós perspektívát - hangsúlyozta a magyar államfő, hozzátéve: ez magától nem megy, tehát össze kell fogni, és egységesen kell segítséget nyújtani".

A tanácskozáson szóba került a Nyugat-Balkán kérdése is. "A lengyeleknek és a cseheknek is, akik a legmesszebb vannak, ugyanolyan fontos, mint nekünk, tehát azt hiszem, ilyen külpolitikai kérdésekben itt most ritka egyetértés alakult ki" - jegyezte meg Sólyom László. A felek szerint az Európai Unión belül felértékelődött a regionális együttműködés szerepe is. "Egyrészt ott van az Euromed, vagyis a mediterrán együttműködés francia vezénylettel, ami meglehetősen kifordítja az eddigi egyensúlyt. Ennek ellensúlyt kellene teremteni itt, keleten - mondta a köztársasági elnök. Szerinte jó alkalom lehet az ellensúly kialakításához, hogy rövid időn belül három visegrádi ország is soros elnöke lesz az Európai Uniónak, tehát lehetőség nyílik az érdekérvényesítésre, a prioritások kijelölésére. "Ha ezt nem használjuk ki, óriási hiba lenne. Az elnökök ezzel tisztában vannak, és erre készülünk" - tette hozzá. A pöstyéni csúcs holnap a grúz-orosz konfliktussal is foglalkozik.

Olvasóink írták

 • 8. mind1 2008. szeptember 15. 07:01
  „Solyom úr, az nem tűrhetettlen amit a Magyar politikusok művelnek a Magyar néppel ??????????????????
  Ja, hogy abbol önnek is haszna van, akkor az más.”
 • 7. 4 2008. szeptember 15. 06:58
  „Nem sokára ott tartunk, hogy a Magyar politikai " elitt" megszabja a szomszédos országoknak , hogy kinek mi lehet a véleménye.”
 • 6. hihihi 2008. szeptember 14. 14:29
  „Nemzetünk tragédiája, hogy ilyen emberekből viszonylag sok van, mint te, és ráadásul még szavazójoggal is rendelkeztek. Az első csaknem halálos erejű pofont az ilyen nyöszörgős tehetetlen impotensek miatt kaptuk, 1918-tól, mikot a Károlyi nevű egyed jutott hatalomra, akinek nem kellett a hadsereg, és írtózott a katonai fellépéstől. Trianon lett a vége. A ´90-es módszerváltás óta pedig szintén sorozatban záporoznak a hasonló pofonok, külföldről, belföldről egyaránt. De ha még sokáig ilyen élőlények határozzák meg országunk politikáját, akkor keményebb szlovákok, románok vagy szerbek tényleg tankkal fognak jönni, és akkor még háború se lesz, mert senki se fog ellenállni. Szóval az ilyen aranka2 félék remélem gyorsan háttérbe szorulnak.”
 • 5. aranka2 2008. szeptember 14. 08:47
  „Nemzetünk szerencséje, hogy ilyen hahaha-féle gondolatok csak kevés ember fejében teremnek meg.”
 • 4. hahaha 2008. szeptember 14. 01:20
  „Nem tom most minek szólalt meg ez a szerencsétlen, mikor sokkal fontosabb belügyi dolgokban egyáltalán nem szólalt meg, és egyébként se fogja meghatni a mocsadék náci szlovák politkusokat Sólyom impotens keménykedése, se semelyik másik magyar mitugrászé. Ide juttat minket a fenenagy liberalizmus, hogy mi mindent megengedünk "mert azt úgy kell, úgy illik Ejrópában", amikor meg egy másik ország ezt letojja, akkor meg fel vagyunk háborodva, de tenni nem tudunk semmit. Egy nem is túl nagy hadsereggel az összes külhoni magyar problámját meg lehetett volna oldani, és a vicc az, hogy még akár ma se lenne késő. De hát ez már egészen utópikus dolog. Bár nem utópikusabb, mint hinni abban, hogy szavakkal meg lehet fegyelmezni a szlovákokat.”
 • 3. zumrimlimmm 2008. szeptember 13. 21:46
  „Akkor vígasztalódjatok az "írástudó egyéb közméltóüságokkal" Köcsögök!”
 • 2. verébpista 2008. szeptember 13. 19:32
  „Haladunk...”
 • 1. 751510 2008. szeptember 13. 18:48
  „Ez volt félhülye köztársasági elnökünk első értelmes gondolata.Sokat vártunk már rá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt tartásdíjak miatt demonstrálnak a Parlamentnél

A civil demonstráció arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi gyakorlat nem elég… Tovább olvasom