Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Sólyom véleményezésre küldte a távoltartási törvényt

Sólyom László köztársasági elnök véleményezésre küldte az Alkotmánybíróságnak a távoltartásról szóló törvényt hétfőn. Erről a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatott közleményében.
Az államfő szerint a törvény tágan határozza meg a hozzátartozó és az erőszak fogalmát is, és aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló törvény alapján a rendőrség, illetve a polgári bíróság kitilthatja a hozzátartozóival erőszakoskodókat a közösen használt ingatlanból.

A törvény azonban tágan határozza meg mind a hozzátartozó, mind pedig az erőszak fogalmát - olvasható a közleményben. Az államfő álláspontja szerint a törvény ezen szakaszai részben értelmezhetetlenek és alkalmazhatatlanok, részben pedig aránytalanul korlátozzák a tartózkodási hely szabad megválasztását.

A köztársasági elnök Alkotmánybírósághoz írt indítványa leszögezi, az alkotmányból és nemzetközi kötelezettségeinkből is folyó célkitűzés a családon belüli erőszak elleni hatékony fellépés. Ennek során azonban az Országgyűlésnek olyan törvényt kell alkotnia, mely alkalmazható, és megfelel az Alkotmányosság követelményeinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszörösére nőttek a lakás bérleti díjak Pápán a NATO miatt

Jelentősen, négy-ötszörösére emelkedtek a lakásbérleti díjak Pápán. A városban létesült NATO… Tovább olvasom