Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sólyomtól kért kegyelmet egy áramlopásért elítélt férfi

A köztársasági elnökhöz fordult egy sajókazai férfi, akit áramlopásért öt hónap fogházbüntetésre ítéltek. A férfi visszaesőnek számít, korábbi büntetését csalásért kapta, azzal együtt most 11 hónapot kell leülnie.
Kedden kell bevonulnia a börtönbe. Az őt segítő közösség szerint csak Sajókazán tucatnyi büntetőeljárás folyik áramtolvajok ellen. Többen felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, de mivel százezres tartozásukat nem tudják kifizetni, rájuk is elzárás vár. A romaszervezet szerint a büntetés eltúlzott.

Nincs áram a házban, és mégis van. Bár a családfőt visszaesőként öt hónap fogházbüntetésre ítélték áramlopásért, a lámpák most is égnek, illegálisan. A férfinak kedden kell bevonulnia a börtönbe. A családfő hat gyereket tart el alkalmi munkákból. Erre hivatkozva kért kegyelmet a köztársasági elnöktől.

A telepen hatvan család, körülbelül ezer ember él úgy, hogy a legközelebbi villanyoszlopról vezették be az áramot a házba. Emiatt többen felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. A romákat segítő helyi közösség vezetője a köztársasági elnöknek írt kérvényt: tudják, hogy az áramlopás bűncselekmény, de szerintük a börtön nem megoldás.

Orsós János, a Dzsaj Bhím Közösség vezetője azt mondta, most van 168 ezer forintos tartozás, amiért börtönbe fog kerülni egy 28 éves fiatalember. A börtönellátása - kiszámolták hozzáértők - másfél millió forintjába fog kerülni az államnak.

A közösség szerint a megoldás az lenne, ha a tolvaj a tartozást közmunkában ledolgozhatná. Az áramlopásoknak szerintük a kártyás villanyóra bevezetésével lehetne véget vetni. A kártyára a szociális támogatások egy részét utalhatnák, így a fizetéssel nem lenne gond. Az áramszolgáltatónál nem nyilatkoztak az ügyben.

Olvasóink írták

 • 8. maci52 2009. január 06. 07:23
  „Sólyom úr,én 40 -éve gürizek,én is kérek felmentvényt!”
 • 7. netuddki 2009. január 06. 06:12
  „Szomorú hogy ilyen bíráink vannak.Nem tudták hogy a c.-nek el kell nézni ha lop?”
 • 6. KolompárRómeó 2009. január 05. 21:29
  „4. hozzászólás dodó 2009.01.05. 20:44:

  Őőőő, ugyanezt írtam, kicsit felqrt@m magam, nem olvastam előre a hozzászólásokat...”
 • 5. KolompárRómeó 2009. január 05. 21:28
  „Fél évben egyszer előfordul, hogy tv-t látok (nem nézek). Éppen a szerencsétlen hátrányosakról volt szó. Ha nem fussa áramra, akkor mi a fasznak nekik tévé? Ott volt a szobában. Tessék eladni, abból törleszteni és örülni, hogy luk van a seggükön.”
 • 4. dodó 2009. január 05. 20:44
  „"...Munkatársunk a tetthelyen járt, abban lakásban, ahol hat kisgyerek tölti napjait szülei társaságában. A nagyobb szobában három ágyikó volt. A szekrényen hifi berendezés és televízió. Szólt a zene. Az apróságok a lakásban szaladgáltak. Az előszobaszerű helyiségben a nyolcvanas éveiben járó nagymama ült, kezében pipát tartva.
  A szoba közepén állva a gyerekek gyűrűjében váltottunk szót a harminc esztendős házigazdával, Dugóval, aki elismerte, hogy lopták az áramot. De nem érti, miért kell ezért börtönbe mennie. Dugó felesége azt is elmondta, hogy az első gyerekük megfogantatása miatt annak idején már szabadságvesztésre ítélték férjét megrontás miatt. Akkor ugyanis ő még gyerekkorúnak számított. Tavaly pedig azért sóztak a nyakába fél év felfüggesztett börtönt, mert hitelből akartak televíziót meg mást venni, de lebuktak a hamis munkáltatói igazolással. "

  Mondtam én, hogy meg kell kapnia, MERT MEGÉRDEMLI!”
 • 3. dodó 2009. január 05. 19:42
  „Meg kell kapnia!
  Kátrányos helyzetű! (Sajókaza 90 %-ban cigányfertőzött)
  Hivatkozási alap: Fárkás Flórián köztörvényes Fidesz képviselő - Göncz Árpád akkori közt.-i elnök.”
 • 2. achilleus 2009. január 05. 19:32
  „"...Dzsaj Bhím Közösség vezetője azt mondta, most van 168 ezer forintos tartozás, amiért börtönbe fog kerülni egy 28 éves fiatalember. A börtönellátása - kiszámolták hozzáértők - másfél millió forintjába fog kerülni az államnak."

  Én az ilyesfajta gondolatmenetekkel óvatosan bánnék, mert esetleg valakinek olcsóbb (és gyorsabb) megoldások juthatnak eszébe.”
 • 1. flexsnake 2009. január 05. 19:19
  „Fekák, egyébként ha csalt, lopot, mit várt?Talán kitüntetést?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Pécsre a Tiziano festmény

Két fegyveres őr kíséretében hétfő délután kettő órakor megérkezett Pécsre a Tiziano festmény. A… Tovább olvasom