Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Soma is Megasztár lett

A koncertet szexhez hasonlítja, az Alföld számára energiamező.
Soma új kihívásokat keres.

A koncertet szexhez hasonlítja, az Alföld számára energiamező.
Új kihívásokat keres, rengeteg ötlettel. Gyermeke forradalmár,
a Megasztár pedig szociológiai kaland. Soma Mamagésával
beszélgettünk.

 
Soma Mamagésa  a tizenéves lányok valóságos papnője. Istennőnek, példaképnek, „annyira fantasztikus vagy, nem hiszem el"-nek szólítják, és fotózzák megállás nélkül.

– Most milyen nyitottak, de harminc-negyven éves korukra sajnos bezárkóznak – jegyzi meg róluk Soma, akinek Örök gyerek című száma éppen a személyiség soha fel nem növő részét élteti.
Az énekesnő, akiből igazán nagy sztárt a Megasztár című tévéműsor csinált honlapján a következő mondattal nyit: Egymás tükrei vagyunk.
Somának a reflexióra a koncertek alatt is folyamatosan szüksége van, ezért néhány szám után a reflektort önmagáról a közönségre irányíttatja. 

 Ez az én luxusom, hogy látom az embereket – magyarázza.
Zenéjéről elmondja, viszonylag szokatlan műfaj, amelyre rá kell hangolódni. Ahogyan magára Somára is, aki saját bevallása szerint „óver dózis", őt is meg kell szokni. A koncert olyan, mint az első szex valakivel  mondja –, ez is egy együttlét, ahol nem azonnal oldódsz fel.
A közönség számára az egységérzetet adja, s magyarázatképpen hozzáteszi, az isten szó is az egység erejét jelenti: is te én, te is én – lélekszinten egy közösségből jövünk. A fontos emberi dolgok minden korban ugyanazok, mindenki energiára szorul, mindenkinek küzdelmes az élet. Teljes életet élni kemény dió, állandó küzdelem.

– Amit én csinálok, az előadó-művészet. Adok és közben kapok is. Közönség előtt egy kvinttel magasabban tudok énekelni, mint stúdióban.
Albuma – a Teljes ebéd – mégis stúdióban készült, amelyet kicsit bán is.
Az ebéd, amely előételből, levesből, főételből, desszertből, presszókávéból áll, öt különböző stílust ölel fel: klasszikus dzsesszt, saját számokat, progresszív acid dzsesszt, punkrockot és egy balladát. Somát most a progresszív érdekli leginkább, ez lesz a jövő, a szegedi fellépést ezért egy korszak lezárásának szánja. Három éve játssza ezt a koncertanyagot, számára ez örömzene, de nem kihívás többé. Az új kihívás: saját zene, saját szöveg és előadóművészet-centrikusabb fellépések.

A szöveget ő írja, a zenét férje, akivel most is együtt dolgozik. Lőrincz György a Soma Mamagésa szaxofonosa. Kapcsolatukról az énekesnő elmondja, akárcsak az élet, ciklusokból áll. Egy 16 éve tartó párkapcsolatban, ahol együtt álmodnak, együtt dolgoznak, együtt szövik a jövőt, együtt fizetik a villanyszámlát, együtt nevelik a gyerekeket, vannak hullámvölgyek és hullámhegyek. A férfi-nő kapcsolat lényege azonban az, hogy a két fél emelje egymást. Csak ez számít. A gyerekekről – nekik tett ígérete szerint – keveset beszél, annyit azonban elárul, hogy a 14 éves Lázár hihetetlenül karizmatikus, nagyon komoly személyiség, aki még nem tudja, hogy forradalmár lesz-e vagy filmrendező. Anna introvertált, „nagyon csaj". Ötéves kora óta zongorázni tanul, most kezd gitározni és dobolni.

Somát a megkerülhetetlen témáról, a Megasztárról is kérdezzük, nemrég úgy döntött ugyanis, mégis marad a zsűriben.
– Ha nem dobták volna be azt a zseniális ötletet, hogy megnyílnak a határok, akkor engem már saját műsor érdekelne – magyarázza, majd elárulja, már két saját ötlete is van. Az új Megasztár viszont olyan szociológiai kaland, emberismereti lehetőség lesz, amelyből nem akar kimaradni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a KRESZ Ausztriában

Októbertől kötelező lesz nappal lakott területen is a tompított fényszóró használata a szomszédos… Tovább olvasom