Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Sonkás-paradicsomos rizottó

Készen kapható, olajban eltett aszalt paradicsom adja ennek az olasz ételnek a mediterrán aromáját.

(illusztráció)
Hozzávalók:

1 csomag újhagyma
10 dkg pácolt, szárított, előre szeletelt sonka
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
1 evőkanál olaj a leszűrt aszalt paradicsomból
˝ zöldségleves-kocka
3˝ dl forró víz
20 dkg rizs
1 dl száraz fehérbor
só és frissen őrölt bors
a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom

Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom. A sonkát ujjnyi darabokra vágom. Az aszalt paradicsomot jól lecsöpögtetem –1 evőkanálnyit félreteszek az olajból-, és apró falatokra vágom. A forró vízben elmorzsolom a leveskocka-felet, és jól átkeverem, hogy teljesen feloldódjon. A rizst szűrőben átmosom, és alaposan lecsepegtetem. Az előkészített hozzávalókat magam mellé készítem, és nekikezdek a főzésnek.

Az aszalt paradicsom olaját beleöntöm egy közepes méretű, de viszonylag mély serpenyőbe. Mérsékelt tűzön megmelegítem, majd kevergetve megfonnyasztom rajta az újhagymát. Hozzáadom a rizst és a sonkát, aztán 1-2 percen át keverem őket, hogy minden rizsszem és sonkadarab fényes legyen az olajtól.

A sonkás-hagymás rizsre ráöntöm a fehér bort, és erősítek a lángon. 1 percen át forrásban tartom a rizst, majd hozzáadom a zöldséglevest és az aszalt paradicsomot

A rizst megsózom, megborsozom, és felforralom. Amikor már forr, takarékra csavarom alatta a lángot, és lefedem. Így főzöm 10-15 percig, amíg a rizs meg nem puhul. Néha megkeverem, de nem kell folyamatosan ügyködni. Amíg a rizs puhul, finomra vágom a bazsalikomot.
Tálaláskor a rizottót meghintem az apróra vágott bazsalikommal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lóvásár és ügetőverseny

Régi terveiket megvalósítva, hagyományteremtő szándékkal ló- és hobbiállatvásárt, illetve tartozék-… Tovább olvasom