Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Soós Lajos: húsz év közszolgálat

Tizenkét év polgármesterség után nem indul a választáson Soós Lajos, Nyúl vezetője. A helyi közéletből azért nem vonul ki teljesen: a hegyközség elnöke marad.
Szeptember utolsó napján Soós Lajos, Nyúl polgármestere képletesen úgy zárhatja majd be maga mögött a községháza ajtaját, hogy húszévnyi közéleti szereplését zárja le. A rendszerváltást megelőzően négy éven át a község tanácselnök-helyettese volt, majd 1990-ben az első önkormányzati választáson alpolgármesterré, ezt követően három ciklusban polgármesterré választották a helyiek. Októbertől nem lesz közéleti tisztsége, már csak a szőlő- és bortermelőket képviseli a nyúli hegyközség elnöki tisztében.
Mint oly sokan Győrben és környékén, Soós Lajosnak is a vagongyár volt az első munkahelye. Tizenöt éven át volt fejlesztő a kísérleti üzemben. Ezután a Széchenyi-egyetem akkori elődjénél, a KTMF-nél dolgozott két évtizeden át. Mindazt, amit a vagongyárban tanult, ami ismeretet későbbi munkájában szerzett, a nyúli községházán kamatoztatta. Több száz pályázaton indult, s nem is akármilyen eredménnyel.
Amikor Soós Lajos a nyúli községházára került, kevesebb, mint háromezer lakója volt a településnek, ma négyezer lelkes a nagyközség. A növekedés annak köszönhetően gyarapodott, hogy mind több környékbeli, elsősorban győri ember választotta lakhelyéül Nyúlt.
Tíz éve csupán hetven vállalkozója volt a községnek, ma háromszázhúsznál is többen vannak. Külhoni középnagyságú cégek települtek le a községben, több száz munkahelyet teremtettek a vállalkozók. A községnek a térségben élők foglalkoztatásában is számottevő szerepe lett.
Soós Lajos három ciklus óta tartó polgármestersége alatt 1500 millió forintot költhetett Nyúl fejlesztésekre. Ebből 600 milliót pályázatokon nyert, vissza nem térítendő támogatásként kapta a község. Amikor 1995–1998 között a gázvezetéket és a csatornahálózatot építtette a település, az utak többsége tönkrement, ezt követően azonban négyötödüket sikerült újraaszfaltozni. Soós Lajos azt mondja, ténykedése alatt átélt keserű időszakokat, de mindig sikerült felülkerekedni egyéni sérelmein. Jó lelkiismerettel köszön majd el, mert úgy érzi, megtett mindent azokért, akik bizalommal voltak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszabb távra tervez

Román junior-világbajnok kapussal erősített a magyar bajnok

Audi-ETO. Stancuta Guiu… Tovább olvasom