Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Sopron Brüsszelben

A soproni népszavazás 85. évfordulója tiszteletére nyílt kiállítás tegnap Brüsszelben, az Európa Parlamentben.
(Munkatársunk tudósítása Brüsszelből)
Annak ellenére, hogy a brüsszeli Európa parlamenti képviselők már a karácsonyra készülnek és néhányan közülük „szabadságukat töltik”, mégis sokan eljöttek arra a kiállításmegnyitóra, amely a soproni 1921-es népszavazás korabeli fotóiból nyílt meg az Európa Parlamentben. A tárlatot Szájer József (Fidesz) Európa parlamenti képviselő kezdeményezte és nyitotta meg. A képviselő a megjelentek előtt részletesen ismertette, mi is történt Sopronban és környékén a trianoni békediktátumot követően, amely aztán elvezetett a velencei egyezményhez, végül pedig az 1921-es népszavazáshoz, amelynek eredményeként Sopron és a környező nyolc település magyar maradt. Szájer József kiemelte: a soproni népszavazás máig ható tanulsága, hogy a konfliktusokat békés úton is lehet rendezni. Már

Európában több helyen volt népszavazás, Trianont követően azonban csak Sopronban. A tárlatmegnyitón jelen volt Járóka Lívia (Fidesz), aki ugyancsak soproni Európa parlamenti képviselő, kisebbségi és romaügyekkel foglalkozik. Hozzászólásában elmondta: családjában gyermekkorában sokat beszélgettek az 1921-es népszavazásról és büszke arra, hogy Sopront képviselheti az Európa Parlamentben.
A kiállítás, amely tulajdonképpen egy emlékfal – korabeli fotókkal és a hűség városát ábrázoló képekkel, festményekkel –, Szájer József szándéka szerint állandóan az Európa Parlamentet díszíti majd. A kiállításon megjelent vendégek kedves meglepetésként átvehették „Sopron a népszavazás idején 1921–1922” című kötetet, amely a népszavazást dolgozza fel tudományos alapossággal.
Ezekben a napokban egyébként is magyar rendezvényektől „hangos” az Európa Parlament, mert két nappal ezelőtt nyitották meg Udvardi Erzsébet festőművész kiállítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonykodik karácsony közeledtével?

Tovább olvasom