Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Sopron méltóságteljesen emlékezett ’56-ra

Sopron méltóságteljesen ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóját. A Nyugat-Magyarországi Egyetem a forradalmi ifjúság dicső helytállására emlékezett. A városi emlékünnepséget a Hűségzászlónál tartották meg, ahol Fodor Tamás polgármester idézte fel a magyarság heroikus harcát.
Az ünnepségek tegnap 15 órakor a jánostelepi egykori rabtemetőben, az 1956-os emlékhelyen vették kezdetüket, ahol először az SZDSZ soproni szervezete, majd a város vezetői, polgárai koszorúztak és hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

Emlékművet avattak

az egyetemen


Az egyetem botanikus kertjében délután 5-kor az Prtüzek emlékoszlop és az egykori Egyetemi Forradalmi Tanácsnak otthont adó épület falán lévő emléktábla megkoszorúzásával folytatódott az ünnepségsorozat. Fodor Tamás polgármester és dr. Faragó Sándor rektor ezt követően – a város és az egyetem vezetői, továbbá több száz résztvevő kíséretében – a kert egy új alkotásához, Soltra E. Tamás szobrászművész ’56-os emlékművéhez vonultak. A felavatás előtt Nagy László, az 1956-os MEFESZ intézőbizottságának volt tagja, egykori soproni egyetemista elevenítette fel az októberi szabadságharc soproni eseményeit. „Tettük, amit a szívünk diktált, s amikor azt hittük, győztünk, akkor jött november 4-e” – mondta. Az ’56-os új emlékmű talapzatánál ezután dr. Grátzer Miklós, a MEFESZ intézőbizottságának tagja Kanadából küldött levelét olvasták fel. „Legyen ez az emlékmű mindnyájunk talizmánja. Ez az emlékmű nem értünk van, hanem a jövőért. Emlékeztessen a szenvedésre, segítse a sebek begyó-

gyulását, buzdítson kötelességtudásra és sugározzon reményt” – állt Grátzer Miklós üzenetében. Dr. Faragó Sándor rektor emelkedett ünnepi gondolatai után a leleplezett ’56-os emlékművet dr. Pápai Lajos győri megyés püspök, dr. Vladár Gábor református teológiai akadémiai rektor és Gabnai Sándor evangélikus esperes áldotta meg. Az ünnepi program fáklyás felvonulással folytatódott.

Emelkedett hangulat

a Hűségzászlónál


Talán a rendszerváltás körüli időkben voltak annyian városi hivatalos ünnepségen, mint tegnap a Széchenyi téri Hűségzászlónál. Tizenkilenc órát ütött a domonkos templom harangja, amikor elkezdődött a szépen megkomponált emlékünnepség a Hűségzászlónál. Ekkor már az egyetemisták vezette fáklyás felvonulás is a térre ért – korabeli teherautó és Ikarus autóbusz kíséretében –, amelynek a Széchenyi-palota felőli részét fáklyások sorfala zárta, de nagy tömeg gyűlt össze a Mátyás király utcában és a Várkerületen is. A Himnusz után Fodor Tamás polgármester lépett a mikrofonhoz.
– Ötven év már történelmi távlat, ezért itt az ideje, hogy végleg megszűnjön a hazudozás e világtörténelmi esemény kapcsán – jelentette ki a szónok. – Akárhogy csűrik-csavarják a szót a posztkommunista baloldal elismerésre vágyó örökösei, 1956. október 23-a, és minden, ami azután történt, a kommunista diktatúra és a szovjet megszállás elutasítása volt. Semmi dolgunk a megszállókkal, és azokkal az ávósokkal és pufajkásokkal, akik lőttek a felkelőkre, a legendás pesti srácokra. A forradalmároknak és a szabadságharcosoknak tisztelet, elismerés, köszönet és főhajtás jár. Az ellenségeinknek és azok politikai, szellemi örököseinek pedig megvetés. Aki nem tud vagy nem hajlandó különbséget tenni bűnös és ártatlan között, maga is bűnrészessé válik.
Fodor Tamás ezt követően szólt az 1956-hoz vezető eseményekről, a második világháborút követő egy évtizedről, majd arról a heroikus küzdelemről, amely kivívta a világ elismerését. Majd felidézte a levert forradalmat követő terrort, a kivégzéseket, a megaláztatásokat. Beszédét a soproni események felelevenítésével zárta, amelyek középpontjában az akkori főiskolások voltak, akik közül 450-en – közel ötven tanár kíséretében – félve a megtorlástól és a bizonytalan jövőtől elhagyták hazájukat.
A szónokot a Petőfi Színház művészei váltották a pódiumon, akik összeállításukban dokumentumok és irodalmi szemelvények segítségével mutatták be a kort, a forradalmat és az azt követő fájdalmakat. Az ünnepség koszorúzással, a megemlékezés virágainak elhelyezésével és a Szózattal zárult.

Aktuálpolitikai üzenet

a nap végén


Míg az ’56-ra emlékezők a Széchenyi térről a Hűségkúthoz vonultak, Gyurcsány lemondását követelő szórványos bekiabálások is hallatszottak a tömegből. Az ünnepség tegnapi befejező aktusaként ifj. Sarkady Sándor egyetemi könyvtári főigazgató és Gácsi Vendel egykori hallgató, az ’56-os MEFESZ katonai csoportjának tagja emlékezett a 17 nap történéseire. A nyugalmazott erdőmérnök tapssal jutalmazott aktuálpolitikai kicsengésű kitételekkel zárta mondandóját, hangsúlyozva: „A hatalom birtoklói elszakadtak a tömegtől; alkalmatlan politikusok hazugsággal árasztják el nemzetünket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltón ünnepeltük az évfordulót?

Tovább olvasom