Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Sopronba került a százmilliót érő festmény

Folytatás az 1. oldalról.

A Szinyei Merse-képért 45 millióról indult és 90 millióig tartott a licit. Az új soproni tulajdonos a járulékos költségekkel együtt több mint százmillió forintot fizetett érte. Az Pszi színeket Szinyei 1904-ben festette a Domboldal című színvázlata alapján, a Sáros megyei lakóhelyéhez közeli festői domboldalról. A 91x71 centiméteres alkotást (olaj, vászon) az 1905-ös velencei biennálén mutatták be a nagyközönségnek. Számos reprodukció készült róla és több kiállításon részt vett.

Hosszas vizsgálódás licit előtt

Egy aukción persze nem csupán a szépséget nézik. Hosszas vizsgálódás, konzultáció előzi meg a licitet. Alaposan szemügyre veszik a kikiáltásra kerülő darabokat. Egy igazságügyi és egy árverési szakértővel közösen elemezték a kinézett műalkotást. Mindegyikőjük elmondta a véleményét, utánanéztek, mennyire gyakran tűnnek fel Szinyei-festmények az aukciókon. Mint kiderült, az utóbbi tíz évben mindössze ötöt bocsátottak árverésre. Ebből arra következtettek, hogy az alkotás forgalmi értéke gyorsan fog nőni. „Jó előre elhatároztam, bármennyire is tetszik a festmény, százmillióig megyek el. A hév persze gyakran viszi az embert, de szerencsére jól mértük fel a helyzetet és sikerült a kereten belül maradni.”

Egymillió eurót ajánlottak

A kilencvenmilliós leütési ár hatalmas összeg, mégsem ez a legértékesebb darabja a soproni üzletember gyűjteményének. Korábban Van Reyksdhal egyik alkotását tíz százalékkal drágábban, vagyis százmillióért ütötték le (ma a Szépművészeti Múzeumban van letétben). Van egy Jan Van Heyden-képe is, amiért az áprilisi maastrichti aukción egymillió eurót (260 millió forint) ajánlottak. Nem adta el. Mint ahogy rendkívül értékes gyűjteményének többi darabjától sem szeretne megválni. A Kisalföldnek elmondta, három-négy éve adott el utoljára festményt. Nagy álma egy soproni klasszikus galéria létrehozása. Úgy véli, sok gyűjtő szívesen bocsátaná egy színvonalas képtár vagy múzeum rendelkezésére a kollekcióját. Kölcsönadná vagy letétbe helyezné, feltéve persze, hogy jól védhető a hely: megfelelőek a biztonsági berendezések és biztosított az őrzés. Azt mondja, ő maga rendelkezik körülbelül negyven páratlanul szép alkotással. Eze k közül mintegy húsznak az értéke meghaladja a tízmillió forintot, a másik húsz pedig az egy-két milliós „hobbikép” kategóriájába sorolható. Persze ezek sem akármik: Mednyánszky, Czóbel, Iványi-Grünwald alkotásairól van szó. S hogy miért nevezi őket hobbiképnek? Azért, mert ezeket kizárólag a szépségükért vette meg. – A többiben mindig van egy kis üzlet – mondja. – Az is megfordul az ember fejében, mit kapok érte, ha el akarom adni? A műgyűjtés ma már Magyarországon is jó üzlet. Szemléletesen mutatja a műkereskedelem fejlődését, hogy míg egy Rippl- Rónai-pasztellképért 1995-ben egymillió forintot kértek, ma 20–30 millióról indulnak az árveréseken.

Kedvenc képe a Köpülő asszony

Amikor a magángyűjtemény legkedvesebb, legféltettebb darabjairól érdeklődtünk, elállt a lélegzetünk a válasz hallatán. – A legújabb mindig a legkedvesebbek közé tartozik – mondja –, de ugyanilyen közel áll hozzám Szinyeinek egy másik festménye, a Sáros út is. Ezen csodálatosan találóak az eső utáni erdő színei. Munkácsynak a Köpülő asszonya pedig azért fogott meg, mert nagyon szépen megfestette az öregasszony ráncos kezét. Szinte tapintható rajta a fáradtság, a gyötrelem.
– Arról a festményről van szó, amelyiket annak idején az iskolai könyvünkben láthattunk? – kérdezem hitetlenkedve. Igen, arról, kapom az egyszerű választ, majd mosolyogva tovább sorolja a magyar képzőművészet színe-javát: Pál László, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Csók István. Egy-egy alkotás mindegyikőjüktől a birtokában van. A Szinyei Merse-képet sajnos egyelőre nem tudtuk megnézni, még nem érkezett meg Budapestről. A biztonságos szállítás megszervezése időt vesz igénybe. Ha meghozzák, valószínűleg ez is abba a jól védett várkerületi irodába kerül, ahol a gyűjtemény többi darabját őrzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves tábor

Tovább olvasom