Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Sopronban terjeszti a japán kultúrát

Madoka Muraki japán nyelvtanár Sopronban ma délután 5-kor tartja a japán nyelvet tanulni szándékozók évindító találkozóját a Széchenyi-gimnázium Győri út 48. szám alatti épületében. A kurzusok térítésmentesek.
Kazunóban, Sopron japán testvérvárosában született Madoka Muraki. A két város közötti gyümölcsöző kapcsolat jóvoltából idén márciusban érkezett hazánkba azzal a feladattal, hogy a távol-keleti kultúra és nyelv iránt érdeklődőknek japán nyelvet tanítson. A japán nyelv oktatása majd egy évtizedes múltra tekint vissza Sopronban.
– A tokiói egyetemen politológiát tanultam, diploma után a japán fővárosban helyezkedtem el a szerzői jogok alapítványánál. Édesanyám egyszer csak elküldte annak a kazunói újságnak a számát, amelyben nyelvtanárt kerestek Sopronba. Tudta, hogy kedvemre való lenne ez a kihívás – kezdte történetét Madoka Muraki.
„ Úgy gondoltam, megpróbálom,

hiszen mindig is vonzott a távoli országok misztikus világa.

Bevallom, előzőleg sem Magyar-

országról, sem Sopronról nem

rendelkeztem bővebb ismeretekkel.
– Nos, az írásbeli tesztek után a szóbelire már csak tíz aspiráns maradt, s ebből a körből választottak ki mint Sopronba indulót.
– Megérkezésem után rögtön elkezdtem a japán nyelv és kultúra megismertetését, a kurzusok ingyenesek – folytatta Madoka.

– Mivel magyarul nem beszélek, angol a közös nyelv. A nyári szünet előtt negyven tanítványom volt, a legfiatalabb hétéves, a legkorosabb 63. Legtöbbjük iskolás, de akad közöttük alkalmazott, szellemi foglalkozású és néhány nyugdíjas is. Három tanulóm már hatodik éve ismerkedik a japán nyelvvel. Pk szép mondatokat formálnak, s amikor beszélgetek velük, olyan érzésem van, mintha igazi japánokkal váltanék szót. A nyári szünet után ma délután 5-kor évindító találkozót tartok a Széchenyi-gimnázium Győri út 48. szám alatti épületében. Jelenleg tizenhárom csoportot oktatok, ám új érdeklődőket is fogadunk. Ha szükséges, új kiscsoportok indítására is van mód.
– S hogy milyennek ismertem meg ittlétem alatt a soproniakat? A magyarok nagyon kedvesek és segítőkészek. A helyiek talán nem is tudják, milyen szép városban laknak. Tokiói éveim után a több száz éves palotákkal, patinás épületekkel, templomokkal teli csodálatos soproni belváros láttán úgy érzem, mintha időutazáson vennék részt, vissza a történelembe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom