Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Soproni a bársonyszékben ?

Folytatás az 1. oldalról.

– 1964. május 7-én születtem Sopronban – mondja élettörténetét Hiller István. – A Halász utcai általános iskolába jártam, mert a közeli Sas téren laktunk. 1982-ben a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végeztem. Biológia szakos voltam, de már kezdettől fogva a történelem volt a kedvencem. Sokat köszönhetek egykori tanáraimnak, külön is Kozák Lajos igazgató úrnak. Áldozatos munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy másokkal együtt, azonnal felvételt nyertem az ELTE történelem – latin szakára. Egy év katonáskodás után 1983-tól 1988-ig szereztem meg egyetemi diplomámat. Egy szemesztert Heidelbergben töltöttem ösztöndíjasként. Ötödéves hallgatóként már oktattam az egyetemen, majd az MTA aspiránsaként dolgoztam Budapesten. 1994-től egyetemi adjunktusként, majd 2001-től docensként adok órákat az ELTE-n.
Hiller István beszélgetésünk közben azt is elmondta, hogy szakterülete a Mohács utáni magyar történelem. – Most a koalíciós tárgyalások idején is órákat adok, csütörtökön fél kettőkor a modern diplomácia születéséről tartottam előadást, majd fél négykor találkozunk az SZDSZ képviselőivel. Az elméletet így hasznosíthatom a gyakorlatban – fűzi hozzá mosolyogva.
Arra a kérdésre, hogy Sopron mit jelent a számára, mindjárt az ott élő rokonait említi elsőként. Édesanyját, nagymamáját és húgát. – Úgy vagyok ezzel, hogy én otthonról utazom mindig haza, akárcsak fiaim, Gábor és Dávid is. Bár Budapesten születtek, boldogok, ha hazautazhatnak velünk.
Hiller Istvánra, az MSZP oktatási programjának kidolgozójára, kinevezése esetén, a felelősségen túl rengeteg munka vár, a családjára is kevesebb ideje jut. De ahogy ő fejezi ki, „ Magyarország jövője a tét ” .
– Az oktatási program külön is kiemelt szerepet tölt be – mondja a bársonyszék várományosa. – A XIX. század óta nem volt ilyen mértékű pedagógusbér-rendezés. Már szeptembertől garantáljuk az 50 százalékos alapilletmény-emelést a közoktatás minden területén, beleértve az iskolagondnokot és az adminisztrációs dolgozókat is. Ez kulcskérdés, ami 240 ezer ember érdeke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyeztek

Vöröskeresztes ismeretekből, illetve az elsősegélynyújtás elméletéből és gyakorlatából mérték… Tovább olvasom