Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Söröshordó nagykövetet küldött Csehország Brüsszelbe

Csehország minden eszközzel igyekszik megakadályozni, hogy az Európai Unió magasabb adósávba sorolja nemzeti italukat, a sört. A cseh nemzeti érdeket a múlt hét óta egy különös diplomata, söröshordó nagykövet is képviseli Brüsszelben.
A brüsszeli cseh diplomáciai testület a múlt hét óta egy hagyományosnak nem mondható taggal, söröshordó nagykövettel bővült. Prága így akarja felhívni az európai közvélemény figyelmét arra, hogy határozottan ellenzi a sör adóemelésére vonatkozó brüsszeli terveket.

Az unió elképzelése szerint a sört magasabb adósávba sorolnák, mint a bort. Az Európai Bizottság adóemelési javaslatának egyik oka, hogy a sör adója 14 év óta változatlan, miközben más termékek adója növekedett.

Ez azonban kormány szerint csehek millióinak érdekeit sértené. Alexander Vondra, a cseh diplomácia vezetője a söröshordó szimbolikus nagyköveti kinevezése alkalmából hangsúlyozta: a sör a csehek folyékony nemzeti kenyere.

"Nem ital, hanem étel, amelyre naponta szükségük van. Nagyobb megadóztatása súlyosan sértené csehek millióinak az érdekét" - hangsúlyozta a külügyminiszter, aki szerint a cseheknek a sör legalább olyan értékes, mint a franciáknak a bor, a cseh kultúra szerves részét képezi.

Prága tiltakozásához szövetségeseket is keres, és a szomszédos Németország máris jelezte: támogatja a cseh diplomácia sörkampányát. Nem véletlen a kölcsönös szimpátia, hisz mind Csehország, mind Németország a világelsők közé tartozik az évi átlagos sörfogyasztásban.

A cseh diplomácia korábban már Írországot is igyekezett a maga pártjára állítani. A statisztika szerint az átlagos cseh állampolgár évente 160 liter sört fogyaszt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom