Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Sorra nyitnak az uniós támogatásból épült szállodák

Az elmúlt két évben összesen 69 szállodafejlesztés indult el és eddig 22 valósult meg uniós forrásból.
Az elmúlt két évben összesen 69 szállodafejlesztés indult el és eddig 22 valósult meg uniós forrásból a Regionális Operatív Program (ROP) keretében – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdasággal.

A lap pénteki számában ismertetett tájékoztatás szerint a befejezett fejlesztések átlagosan 220 millió forintos támogatást nyertek el, ami nagyságrendileg 66 százalékos támogatási intenzitást jelent. További 47 lezáratlan beruházás van folyamatban a vidéki helyszíneken, melyek átadására a következő években lehet számítani.

Az elmúlt tíz évben jelenősen nőtt a szállodai szálláshelyek száma - írta a lap a KSH adatai alapján. Míg 2004-ben 824 szállodát regisztráltak, 2013-ban ez a szám már 1031 volt.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) főtitkára szerint az elmúlt két évben lelassult a szállodák számának növekedése, ugyanis a korábbi esztendők túlzott kapacitásbővülése miatt erősen leromlott a jövedelmezőségük, s ez óvatosságra intette a befektetőket, illetve a hitelező bankokat is.

A pénzügyi-gazdasági válságot megelőző időszakban könnyen lehetett hitelhez jutni szállodafejlesztésekhez, amihez EU-támogatásokat is kaptak sokszor a beruházók. Így elsősorban vidéken jöttek létre keresleti oldalról alá nem támasztott, szakmailag kellően elő nem készített szállodák - tette hozzá a szakember, aki szerint vidéken jelenleg is leginkább uniós fejlesztési támogatásokból valósulnak meg többnyire gyógy- és wellnessszálloda-beruházások.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drágább letelepedési kötvényt is veszik a külföldiek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatait, amelyek szerint az év első hónapjában 16,67… Tovább olvasom