Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Sötét gyümölcsökkel és zöldségekkel a rák ellen

A sötét színű gyümölcsök és zöldségek hatékonyak lehetnek a rák ellen, legalábbis ezt állítják amerikai tudósok. A bíbor, kék és vörös színekért felelős vegyület ugyanis nemcsak lassítja a daganatos sejtek növekedését, hanem el is pusztítja azokat.
Áfonya, retek, berkenye - ezek a gyümölcsök és zöldségek lehetnek a rák elleni harc legújabb fegyverei.

Amerikai kutatók azt állapították meg, hogy a vörös, bíbor és kék színért felelős anthocyanin vegyület jelentősen lassítja a daganatos sejtek burjánzását.

Az előbb említett növényekben pedig sok van ebből a pigmentből. A kísérleteket patkányokon és emberi sejteken is elvégezték.

A BBC jelentése szerint a Ohiói Egyetem kutatásain nem csak lassult a rákos sejtek növekedése, hanem azok 20 százalékát el is pusztította az anthocyanin.

Az egészséges sejteknek viszont semmi bajuk nem történt. A retek és az idehaza kevéssé ismert fekete répa, vagy a perui vörös kukorica kivonatok 50-80 százalékkal mérsékelték a daganat növekedését.

A kutatók sokat várnak ettől a felfedezéstől. Az egyik orvos, Monica Giusti azt mondta: most vizsgálják azt, hogy melyik növény lehet a leginkább hasznos a rák elleni küzdelemben.

Az anthocyanint egyébként a bélrendszeri daganatos megbetegedések ellen tudják majd hatékonyan bevetni. A kutatók szerint ugyanis a véráramba nehezen kerül be a pigment, viszont a bélrendszeren áthaladva kifejtheti jótékony hatását a vegyület.

A szakértők szerint a felfedezés igen ígéretes, már kutatják azokat a lehetőségeket, amelyekkel új, rákelleni gyógyszer tudnak kifejleszteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asperger-szindróma

Ferkó nagycsoportos óvodás volt, amikor az óvó nénik kétségbeesetten panaszkodtak szüleinek. A… Tovább olvasom