Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Speciális számlázó programot leplezett le az APEH

Több százmillió forintnyi bevételt akart eltitkolni egy kereskedő, a pénztárgépein futó speciális szoftver segítségével. A gép két külön programot futtatott a bevétel könyvelésére, és első látszatra teljesen szabályos nyugtát állított ki a vásárlásról - áll az APEH szerdai közleményében.
Az Észak-alföldi APEH revizorai hónapokon keresztül vizsgálódtak az ügyben, és csaknem 2 millió adatot dolgoztak fel. Végül kiderült, hogy a pénztárgépeken belül futó adathordozók egyike a hatóságoknak szánt könyvelést, a másik az eltitkolt forgalmat regisztrálja. Az ellenőrzésben nem csak a kereskedő, hanem a szoftver előállítója is megbukott.

A kereskedő üzletében három hasonló pénztárgépet találta a revizorok, havonta körülbelül 10 millió forint volt az eltitkolt forgalom. A vállalkozónak úgy készítették el a speciális rendszert, hogy a dolgozók gombnyomással tudjanak választani, hamis vagy szabályos bizonylatot állítson ki a gép.

A trükkös "kettős könyvelésre" úgy derült fény, hogy az ellenőrök az év második félében többször is próbavásárlást tartottak, és szabályos nyugta helyett "áruösszesítő" bizonylatot kaptak. Az "áruösszesítő" nagyrészt tartalmazta azokat az adatokat, amelyeket a jogszabály a nyugtával szemben támaszt, éppen ezért laikus számára a nyugtára megtévesztésig hasonlított. Az eladók a hamis bizonylatokat általában az esti órákban, illetve hétvégén állították ki, azaz leginkább akkor, amikor a hivatali munkaidő már lejárt.

Az APEH a trükkös könyveléshez használt számítógépes rendszer fejlesztőjét is megtalálta, és azok is az ellenőrök látóterébe kerültek, akik a számlázó programot megvásárolták. Az ügy még nem ért véget, az APEH további ellenőrzésekre készül.

Olvasóink írták

  • 1. Zs 2008. december 11. 09:00
    „Hááát, úgy tűnik, hogy a hivatali munkaidő csak az irodában jár le 4-kor...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányosságok a tokaji borokban?

Rengeteg hiányosságot találtak a szlovák élelmiszeripari ellenőrök a tokaji boroknál - közölte a… Tovább olvasom