Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Spóroljunk! VIII.

Sorozatunk következő állomásaként megtanítjuk, hogyan legyen szemfüles: akár az áruházban, akár a jogi világban. Szerződéseken is lehet spórolni - de még mennyit!

1. Az áruházban a szemmagasságban lévő polcon a drágább terméket találjuk, az olcsóért le kell hajolni. Az akciós termék sokszor csak a saját árához képest olcsóbb, viszont más termékhez képest még így is drága maradt.

2. Ha olyan országba utazik, ahol drágább a benzin, a határon még tankoljon tele. Ugyanez igaz fordítva is: ha úticéljánál olcsóbb a benzin, kevés benzin legyen a tankjában, amikor átlépi a határt.

3. Aerobikórát spórolhat, ha több barátnőjével otthon tornáznak videókazettára. Hogy a program változatos legyen, közösen vegyenek több kazettát.

4. Vezessen magának könyvelést. Megéri a napi tíz percet, hogy esténként összeírja a napi kiadásokat és bevételeket. Így tudni fogja, mire folyik el a legtöbb pénz, esetleg arra is rájön, hogy túl sok kettejüknek a napi öt zsemle.

5. Azokhoz tartozik, akik a barátokat bármikor - akár bejelentés nélkül is - szívesen fogadja, és főleg terített asztallal? Vegye a bátorságot és nagy zabálások előtt kérje meg a haverokat, hogy osszák el a költségeket. Ön sem aranytojást tojó tyúk, hogy folyton ott kajáljanak!

6. A pénz nem szerelmi bizonyíték, még kevésbé egy kapcsolatot összetartó ragacs. Még egy jól funkcionáló családba bekerülve sem lehet biztos abban, hogy Ön személyesen pénzügyileg biztosítva van, hogy bármikor hozzáférhet saját pénzéhez - mondjuk válás esetén. Nem azt mondjuk, hogy kössön házassági szerződést (bár manapság ez megfontolandó), csak azt javasoljuk, hogy legyen elkülönítve az az összeg, amiből Ön saját kiadásaira gazdálkodhat. Ne párja, főleg ne apósa ellenőrizze az Ön jövedelmét, ne kelljen küzdenie azért, hogy felhasználhassa vagyonát.

7. Ha egy szerződés tartalmaz határozatot, annak mindig oka van. Ez vonatkozik kezességre, különböző tanúsítványokra is. Ha a házastársunkról, kedvezményezettünkről van szó, vagy ha a szerződés paragrafusokat tartalmaz, esetleg (mint a biztosítások) törvénycikkeket, szintén fennáll a veszély. Nagy veszteséget kerül el, ha utánanéz annak, amit a formanyomtatvány tartalmaz. Tudjuk, hogy ez időt és energiát követel, ráadásul a számok és a jogi rövidítések önmagukban riasztók. Mégse hallgasson arra, aki azt mondja: ez csupán formaság, mert ez nem minden esetben igaz.

8. Ne hagyatkozzon semmilyen ígéretre - még abban se legyen biztos, hogy nyugdíját az állam valóban folyósítani fogja. Ki tudja mi lesz húsz év múlva? Jobb, ha szívén viseli öreg napjainak sorsát. Aki most úgy érzi, ki fog jönni a nyugdíjából, az egyszer arra ébred, hogy hidegvízbe lóg a keze…

9. Ne finnyáskodjon az ingyenes termékmintáknál. Menjen drogériába parfümtesztre. Egy keveset ezzel is meg lehet menteni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom