Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Spórolnak a magyarok

A magyar lakosság mintegy 70 százaléka számára fontosak a megtakarítások, a lakosság 13 százaléka a mostaninál többet akar megtakarítani a következő 5 évben, 56 százaléka pedig ugyannyit szeretne félretenni, mint napjainkban - mondta Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary Nyrt. lakossági üzletágának vezetője csütörtökön Budapesten, a bank sajtótájékoztatóján.
A Takarékossági Világnap alkalmából tartott tájékoztatón az üzletágvezető kiemelte: az Erste Bankcsoport a kelet-közép-európai térségben felmérést végzett a lakosság megtakarítási tapasztalatairól, ami azt mutatta, hogy leginkább a magyar és a román lakosság tartja fontosnak a takarékosságot. A következő években a csehek, az osztrákok és a magyarok akarnak a mostaninál jobban takarékoskodni - tette hozzá.

Az idei első félév végén a magyarországi Ersténél 441 milliárd forintot tett ki a látra szóló és a lekötött betétek együttes összege, tavaly június végén 415 milliárd forintra rúgott ez az állomány.

Az Erste Csoport által kezdeményezett felmérés szerint a régió legjobb megtakarítói az osztrákok, akik átlagosan havi 155 eurót (több mint 43 ezer forintot) tesznek félre, míg a legkevesebbet, 43 eurót (12 ezer forintot) a románok takarítanak meg.

A kutatás szerint Magyarországon az átlagos havi megtakarítás 14.267 forintot ér el, ezzel Magyarország a régió országait tekintve a középmezőnybe tartozik. A megkérdezettek közül a magyarok és a románok tartják leginkább fontosnak, hogy legyenek megtakarításaik, egyben ennek a két országnak a lakói a legkevésbé elégedettek megtakarításaik nagyságával, azok alakulásával.

Sztanó Imre kiemelte: a kutatás eredményei szerint Magyarországon a megkérdezettek 34 százalékának nincs megtakarítása pénzügyi termékekben, ami rendkívül magas aránynak mondható annak ellenére, hogy a megtakarítási hajlandóság évre-évre nő. Magyarországon a nyugdíjpénztári befizetések, az életbiztosítások és a bankbetétek a legnépszerűbb megtakarítási formák, míg például Csehországban vagy éppen Ausztriában a lakás-előtakarékosság a leggyakoribb.

Az üzletágvezető kérdésre elmondta: az idei első félévben a látra szóló betétek 65 milliárd forintot tettek ki a banknál, a lekötött betétek 376 milliárd forintot értek el. Sztanó Imre közölte: a lekötött betétek esetében nőtt a futamidő, korábban a három hónapos betétek voltak a jellemzőek, most hat hónapra nőtt a betétek átlagos lekötési ideje.

Olvasóink írták

  • 1. eva45 2009. október 29. 17:10
    „Spórolnak a magyarok már aki tud miből.Érdekesek ezek az adatok. Én csak olyan emberekkel találkozok akik éppen hogy megélnek.Igaz hogy nem a felső körökben mozgok tehát felfele kell fejlődnöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy pénzintézetet a fővárosban

Feltehetően fegyverrel kiraboltak egy pénzintézetet csütörtök délután Budapesten, az Örs vezér terén… Tovább olvasom