Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Spórolnak a társasházi biztosítással

Katasztrófa esetén sok tömbházban mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk a lakóknak, mert nincs társasházi biztosításuk. A soproni tqzoltóság maximum csak a nyolcadik emeletig tudja biztonságosan kimenekíteni az embereket.
A múlt heti debreceni paneltqz ismételten ráirányította a figyelmet a tömbházak biztonságára, pontosabban arra, adott esetben életmentQ lehet, ha karbantartják az elektromos rendszert, tisztítják a szellQzQberendezéseket, nem torlaszolják el a kijáratokat, biztosítják a tqzoltók felvonulási útját.
– A megyében sok-sok tízezer ember él panelházban – mondotta Pesztenlehrer Lajos megyei katasztrófavédelmi igazgató.

– Tapasztalataink szerint a tüzek leggyakoribb oka a tqzhelyen felejtett étel vagy a közös helyiségek nem megfelelQ használata. Debrecenben a tqz a szellQzQrendszeren terjedt egyre feljebb. Az évek során a konyhai gQzbQl lecsapódik a zsiradék, amely megkönnyíti a lángok útját. Sajnos ezeket a rendszereket nem, vagy csak ritkán és kevés helyen tisztítják. Az elektromos hálózatot az érvényben lévQ szabályok szerint kilencévente kell(ene) felülvizsgálni, de sok helyen ezt is elmulasztják, annak ellenére, hogy a vezetékrendszert nem a mai konyhai és más berendezésekre tervezték. Ezért elQfordulhat zárlat okozta tqz. Gyakori, hogy a tetQre vezetQ ajtót lezárják, így adott esetben nincs menekülési lehetQsége a lakóknak, a szabálytalanul parkoló autók pedig elzárják az utat a tqzoltóautók elQl. GyQrben ugyan van egy nagyon régi emelQkosaras darunk, amely felér a tizedik emeletig is, de például Sopronban a létra csak a nyolcadikig ér. Ezért a gyQri és a soproni tqzoltóság is pályázott új, korszerq mentQeszközre. Szerencsére eddig a megyében nem voltak nagy paneltüzek, de mindennél fontosabb a megelQzés.
Mi történik akkor, ha már bekövetkezett a baj? Egy-egy paneltömb nagy érték, nem szólva a lakásokról és az ingóságokról.
– Lakóközössége válogatja, hogy kötöttek-e társasházi biztosítást – válaszolta érdeklQdésünkre Birkás József, az OTP-Garancia Biztosító soproni irodájának igazgatója. – Az ilyen biztosítás viszonylag olcsó, hiszen eloszlik a lakástulajdonosok között. Arról nem beszélve, hogy egy olyan tömbben, ahol kötöttek társasházi biztosítást, akinek már van lakásbiztosítása, annak az ingatlanra vonatkozó részével csökken a fizetendQ összeg, és csak az ingóság után kell fizetnie.
Persze, hogy mi olcsó és mi nem, az elsQsorban pénztárca függvénye, de ha kiég egy lépcsQház és a közös helyiség, akkor bizony a lakóknak a zsebükbe kell nyúlniuk.
– A mi közösségeink korábban úgy döntöttek, hogy ne kössünk társasházi biztosítást – tudtuk meg Kovács Miklóstól, aki az Ibolya úti 5-ös és 7-es számú tízemeletes házak közös képviselQje. – A közelmúlt eseményei azonban sokakat elgondolkodtattak, ezért a jövQ héten ismét napirendre tqzzük a kérdést. Döntünk arról is, hogy kössünk-e ilyen biztosítást. Számításaim szerint mintegy 5–700 forinttal emelkedne ezért a közös költség, de egy katasztrófa esetén sokkal többe kerülne a helyreállítás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom