Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Sportember romantikus poszton

A tőzsde elnöke szerint egy diáknak ma három dolgot kell megtanulnia; az egyik a pénzvilág alapjai.

Mosolygósan, de kellő komolysággal foglalja el a hazai tőkepiac vezetői helyét. Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke szerethetővé akarja tenni a börzét, ezért gyakran megjelenik a médiában, romantikus posztját arra használja, hogy növelje a BÉT népszerűségét. A megyei kereskedelmi és iparkamara klubjában a Kisalföldnek hobbijáról, a fotózásról, az olimpia és a tőzsde kapcsolatáról is beszélt.

– Élvezi a posztját, az azzal járó teendőket? Egyáltalán milyen érzés a hazai tőkepiac központjában dolgozni?

– Szeretem a munkámat, nagy megtiszteltetésnek tartom. Nem nyűg bemenni a tőzsdére. Annak örülök, hogy motivált vagyok annyira, hogy mindig valami új ötleten gondolkozzak. Mindig kitalálunk valamit, amivel próbáljuk előre vinni a magyar tőkepiacot és azon keresztül a gazdaságot. (Ilyen ötletek címszavakban: Tőzsdeképes Cégek Klubja, tőzsdetantárgy, nyugdíjrendszer új pillére, piacélénkítő csomag – a szerk.) Amikor több dolog miatt egyszerre lobbizunk, ráadásul állandóan ügyelve arra, hogy a négy párttal egyforma távolságot tartsunk, az sokat ki tud venni az emberből. De közszereplőként merni kell véleményt mondani, amellett kitartani. És olyan nincs, hogy az mindenkinek megfeleljen, mindenki elsőre megértse, ilyenkor vállalni kell azt is, hogy az ember nem mindig népszerű.

– A médianyílvánosságot határozottabban vállalja, mint elődei.

– Olyan ember vagyok, aki tudatosan meri használni a kommunikáció eszközeit. Ha azt akarjuk, hogy a tőzsdét jobban megismerjék az emberek, jobban érdeklődjenek iránta, akkor nem árt, ha az intézmény vezetője nem bújkál. De nyílván ez a pozíció megköveteli, hogy mindig megtaláljam a középértéket: ha nagyon konzervatívak akarunk lenni, akkor soha nem fogjuk megmozgatni a tömegeket, nem fogjuk szimpatikussá tenni a tőzsdét, viszont ha elmegyünk egy túlságosan populáris irányba, túl aktívan kommunikálunk mindenféléről, akkor hiteltelenné válhatunk. Míg egy zenésznek, egy színésznek jól áll mindenféle„trükk", addig a tőzsdeelnöknek a körülményekre oda kell figyelnie. Nem panaszkodhatom, a média révén része lett az életünknek, hogy mit csinál a BUX-index. Lehetne erről sokkal többet írni, de ahhoz, hogy a sajtó többet írjon, nekünk többet kell produkálni és azt megfelő izgalmas körülmények közt kell „eladnunk". Ez a kihívás.

– Sokan azt mondják: a tőzsdeszakmában fiatalnak számít.

– Nem-nem. A tőzsdeszakma fiatal. Az elődöm két évvel volt fiatalabb nálam, a brókercégek tulajdonosai, vezetői közt, a bankszektorban is sok a fiatalok, és a gazdasági miniszter velem egyidős. Ez azért van, mert a gazdaság gyorsan nőtt. A kilencvenes évek elején, amikor rengeteg bank jöt létre, óriási esélyt kaptak még a gimnazisták is. Én is tizennyolc évesen, gimnáziumi érettségivel, angol szakmai felsőfokú nyelvtudással kerültem a Budapest Bank devizaforgalmi főosztályára. Noha harmincnégy évesen fiatalnak számítok, már tizenhat éve dolgozom a szakmában.

A vesztés receptjei elkerülhetők

Szalay-Berzeviczy Attila szerint három oka lehet annak, hogy vesztessé válik az ember a tőzsdén. Ha peches, azaz ha a cég, amelybe befektetett, rögtön csődbe megy. Akkor, ha kapzsivá válik, ha az első sikerek után olyan területre merészkedik, amihez nem ért. Vagy ha a háziasszonymódszert alkalmazza, azaz emóciók alapján, kapkodva vesz és ad el részvényeket. A tőzsdeelnök szerint nagy levegőt kell venni, tanácsadókkal kell beszélni, bízni kell a tőzsdei cégekben és hosszabb ideig kell kitartani egy-egy részvény mellett.
(idézet)„A tőzsdeelnöki poszthoz Magyarországon romantikus többlet kötődik. Nem szabad hagyni, hogy ez elvesszen, ezért vagyok magammal szemben szigorúbb, mint azelőtt."

– Szigorúnak kell lennie, hogy vezetőként elfogadják?

– A teljesítményt megkövetelem, de példával szeretek előljárni. Magammal szemben magasak az elvárások, remélem a kollégáim úgy érzik, ezért kell velem tartaniuk. Fontos nekem, hogy motiválni tudjam őket, főleg nem anyagilag. Nekem is furcsa volt, mikor elfoglaltam ezt a pozíciót, hogy miközben a tőzsde szerepét, méretét szeretik lekicsinyelni az emberek, a tőzsdeelnöki posztot misztifikálják, Magyarországon romantikus többlet kötődik hozzá. Nem szabad hagyni, hogy ez elvesszen, ehhez méltóan kell élnem, viselkednem. Ezért vagyok magammal szemben szigorúbb, mint azelőtt.

– Miért a fotózás lett a hobbija?

– Talán a génekben örökli az ilyesmit az ember. Édesanyám rajztanár volt, a felmenőim közt van Színyei-Merse Pál. Ebből is adódótt, hogy korán elkezdtem rajzolni. Ahogy felnőttem és a technika közelébe kerültem, kaptam egy fényképezőgépet. A fényképezésben kamatoztattam, amit a rajzolással megtanultam.

– Erről meggyőződhet, aki végiglapozza Tőzsde és olimpia című fotóalbumát. Miért vont párhuzamot a két látszólag egymástól távol eső terület közt?

– A tőzsde a vállalatok erejének, az olimpia az emberi erő megmérettetésének leglátványosabb színtere. Nemrégiben a budapesti olimpiamozgalom vezetőjévé választottak. Meggyőződésem, hogy még nem mutattuk meg magunkat eléggé a világnak és erre nem látok jobb megoldást, mint, hogy olimpiát rendezzünk. Ez olyan büszkeséget adna, amire nagy szükségünk van, mert pesszimisták, kishitűek vagyunk. Az olimpia egyébként is csak két hétig szól a sportról, előtte tizenöt évig a gazdaságról. Aki nézőként vagy sportolóként már kijutott olimpiára, annak még ezek az indokok sem kellenek. Én edzőtársként ott lehettem Mizsér Attiláékkal, az öttusázó bajnokcsapattal Szöulban. A teljesítményorientáltság is összeköti a sportolókat a vállalkozókkal. Az ember természetszerűleg nem szereti a kudarcot, ha megteheti, igyekszik jó dolgokat tenni. Ha annak van eredménye, akkor az még több munkára inspirál. Ebbe a spirálba kerültem bele én is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

estére marad a száz százalék?

A Győri ETO FC és az FC Sopron is hiba nélkül teljesített eddig tavasszal. A hétvége kérdése:… Tovább olvasom